Vijesti 304

 

Zagreb, 18. veljače 2018.         

Novi aduti kineskog giganta – Huawei P20, P20 Lite i P20 Plus

Kako stvari stoje, Huawei ne posustaje. Nakon nedavne objave modela Mate 10 Pro na ovogodišnjem CES-u dolaze novi aduti: P20 i P20 plus. Očekivalo se da novi modeli budu predstavljeni u Barceloni na skorašnjem GSMA kongresu, no, očito je da bi zbog pompoznog predstavljanja Samsung Galaxy S9 pametnog telefona Huawei pao u drugi plan, pa su u kompaniji odlučili organizirati posebni event u Parizu 27. ožujka. Uobičajeno je posljednjih godina da velika predstavljanja budu u Londonu, no, Pariz nije ništa manje atraktivna lokacija.


Već sukladno pozivnicama za događanje, čini se da P20 postaje prvi pametni telefon koji će doći sa stražnjim sustavom trostrukih leća. Nakon što danas već mnogi proizvođači u nizu modela koriste sustava dvostrukih leća, očito je da dolazi vrijeme za nešto novo. Na to asocira i slogan pozivnice: “See mooore with AI. Naime, tri „O“, očigledno asociraju na tri leće. Na samom događanju trebala bi se predstaviti tri nova uređaja: P20, P20 Lite i P20 Plus. Za sada nemamo informacije na kojim će se uređajima nalaziti trostruka leća, ali, također, još uvijek je i nejasna svrha treće kamere. Također, prema nagađanjima na webu još iz prosinca prošle godine, P serija bi mogla omogućiti 40MP fotografije i 5x optičko uvećanje. No, za prave i potpune informacije ćemo morati još malo pričekati. U svakom slučaju, treća kamera donosi potpuno nova pravila.


Zagreb, 15. veljače 2018.         

Pametni telefon Noa N7 u prekrasnom keramičkom kućištu koji pomiče granice fotografije

I ove godine Hangar 18 pokušava osvojiti Barcelonu. Naravno, ne na košarkaškom, ili pak nogometnom terenu, već na vjerojatno najuzbudljivijem događanju vezanom uz svijet pametnih telefona. Dakle, ovogodišnji Mobile World Congress u Barceloni, biti će bogatiji uz novi pametni telefon Noa N7 s 5,7“ HD+ ekranom omjera 18:9. Keramičko kućište, poboljšana fotografija, Face ID i Face Beauty funkcionalnosti te razumna cijena, glavni su aduti ovog novog modela.


Prvo što će vam kod ovog modela zapeti za oči je dizajn i prekrasna „royal blue“ plava boja keramičkog kućišta. Ovaj pametni telefon jednostavno odiše elegancijom i budite sigurni da će ga svi primijetiti u vašim rukama. Ono što ovaj model čini izuzetno zanimljivim je fotografija i njezina kvaliteta što ćete najbolje osjetiti kada „zumirate“ fotografiju i uočite savršeno prikazane detalje. Model N7 imat će 2x 16MP stražnje Sony kamere s IMX 298 senzorom koje pomoću „oversampling“ tehnologije omogućuju korisniku stvaranje fotografija i do 80 MP.

NoaN7 2 300x169

Prednja „selfie“ kamera od 16 MP podržavat će „Face ID“ i „Face Beauty“ funkcionalnosti. To znači da ćete svoj pametni telefon moći otključati skeniranjem lica što u ovom cjenovnom razredu daje dodatnu funkcionalnost i pametni telefon čini tehnološki naprednim i zanimljivim. Vaše „selfie“ fotografije bit će čišće, detaljnije i kvalitetnije. Zahvaljujući „Face Beauty“ funkcionalnosti uvijek ćete izgledati isto i savršeno, bilo da se fotografirate ujutro ili uvečer. Pravo uživanje korisnici će moći iskusiti i slušanjem muzike na ovom pametnom telefonu i to pomoću DTS tehnologije zvuka. DTS Sound  je sveobuhvatno audio rješenje koje nudi poboljšanu stereo sliku zvuka, optimizaciju za interne zvučnike uređaja i stvara panoramsko iskustvo slušanja muzike preko slušalica. Noa N7, temeljen je na 8 jezgrenom Media Tekovom MT6750 procesoru radnog takta 1,5 GHz te 5,7“ ekranu. Rezolucija ekrana u HD+ tehnologiji iznosi 1440×720 točaka s omjerom stranica 18:9. Noa N7 će imati 4 GB RAM memorije i 64 GB memorije za pohranu podataka koju ćete moći proširiti do 128 GB pomoću dodatne memorijske kartice. N7 dolazi s baterijom od 3.300 mAh, a koristit će najnoviji Android 8.0 kao operativni sustav. Pametni telefon Noa N7 trebao bi se smjestiti u cjenovni razred uređaja do 250 EUR.


Zagreb, 15. veljače 2018.         

Završena je GDi Ensemble konferencija o digitalnoj transformaciji upravljanja imovinom, operacijama i poslovnim pokazateljima

GDi je od 13. do 14. veljače u Zagrebu organizirao dvodnevnu poslovno-tehnološku konferenciju na temu digitalne transformacije upravljanja imovinom, operacijama i poslovnim pokazateljima. Konferencija je uspješno inspirirala poslovnu i digitalnu transformaciju uz pomoć konkretnih industrijskih primjera iz telekomunikacija, farmacije, proizvodnje hrane i dostave pošiljaka. Na konferenciji se okupilo preko 70 IT stručnjaka, IT direktora, stručnjaka u izgradnji i održavanju infrastrukture i direktora logistike.


Prvi dan konferencije započeo je povezivanjem digitalne i poslovne transformacije kroz prikaz GDi Ensemble primjera digitalne transformacije i trendova digitalne transformacije kompanija u regiji i svijetu. Temeljna poruka interesantnih uvodnih predavanja predsjednika uprave GDi GRUPA Borana Lončarića i Prof. Dr. Velimira Sriće je buđenje svijesti o potrebi za ubrzavanjem poslovnih i tehnoloških promjena jer „digitalno“ već sada vlada svijetom. Vrlo interesantna panel diskusija na temu digitalne i poslovne transformacije uključila je pitanja uloge lidera, voditelja i pojedinaca u pokretanju i provođenju velike korporativne transformacije ili ograničene i fokusirane transformacije nekog specifičnog poslovnog procesa. Govorilo se o iskustvima IT transformacije u telekomunikacijama i farmaciji, te ulozi direktora informatike naspram uloge direktora digitalne transformacije. Zajednički zaključak svih sudionika panela iz industrije i akademske zajednice je jednostavan: „digitalno ili nikako“.

ensemble event series 2018 Feb 5

 

U sklopu konferencije GDi je predstavio i partnerstvo sa Microsoft-om na izgradnji globalnih poslovnih rješenja u domenama usluga u Azure oblaku, IoT-a, Hololens-a i naprednih poslovnih analiza podataka.

U fokusu drugog dana konferencije bila su industrijska iskustva iz domene logistike i transporta te rješenja koja uključuju tehnologije kao što su IoT i M2M uz primjere korištenja raznih senzora i aktuatora, te cjelovitih integracija u poslovne procese sa kraja na kraj.


Zagreb, 15. veljače 2018.         

Logitech MK540 Advanced Combo – kombinacija stvorena da traje

Logitech je upravo predstavio Logitech MK540 Advanced Combo, kombinaciju bežične tipkovnica i miša, koja donosi preciznost, udobnost i pouzdanost. Tipkovnica dolazi u standardnoj veličini, a ambidekstralni miš dizajniran je kako bi savršeno pristajao ruci, bez obzira koristite li ga desnom ili lijevom rukom.


Uživajte u poznatom iskustvu tipkanja na udobnoj i preciznoj tipkovnici s osloncem za dlan i podesivim nagnutim nožicama optimiziranim za točnost i smanjenje buke. Ergonomski dizajn miša i mekana gumena površina udobno se uklapaju u dlan, za poboljšano praćenje i preciznu kontrolu pokazivača. Tipkovnica je otporna na prolijevanje tekućine dok su tipke iznimno otporne na habanje. Kombinacija tipkovnice i miša stvorena je da traje - baterije u tipkovnici nije potrebno mijenjati 36 mjeseci, dok će miš ostati uključen 18 mjeseci bez zamjene baterija. 
Povećana produktivnost na dohvat je ruke. Praktični i neophodni prečaci omogućuju izravan pristup medijima, kalkulatoru i stanju baterije. Funkcijskim tipkama mogu se dodijeliti nove funkcije pomoću Logitech Options softvera.  Zahvaljujući uključenom Logitech Unifying USB prijemniku, tipkovnica i miš odmah su spremni su za upotrebu, tako da ćete dobiti pouzdanu i šifriranu bežičnu vezu u rasponu od 10 metara, bez ikakvih kašnjenja ili prekida.

Dostupnost

Logitech MK540 Combo bežična tipkovnica i miš od danas su dostupni po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 549,00 kn. Za više informacija, molim posjetite www.logitech.com


Zagreb, 14. veljače 2018.         

S pozicije vodećeg operatora prema zadovoljstvu korisnika mrežom, Vipnet predvodi razvoj 5G tehnologije i optičke infrastrukture

 

Na jedinstvenoj konferenciji za novinare Vipnet je uz pomoć virtualne stvarnosti demonstrirao mobilne i fiksne tehnologije sljedeće generacije koje su već danas implementirane u živoj Vip mreži, a tijekom 2018. će imati veliki utjecaj na iskustvo korisnika. U fiksnom segmentu demonstrirane su brzine od 4 Gbit/s na kućnim modemima nove generacije koje Vipnet već testira s korisnicima, dok su u mobilnom segmentu demonstrirane 5G funkcionalnosti pri čemu je ostvarena brzina od 750 Mbit/s koju već danas podržava više od 10 posto mobilnih uređaja dostupnih u populaciji.


Vipnet predvodi implementaciju 5G funkcionalnosti u živoj mreži u Republici Hrvatskoj

Za razliku od 3G i 4G tehnologije koje su implementirane odjednom, 5G će doći kao rezultat niza nadogradnji u mreži. S obzirom na goleme tehnološke zahtjeve, procjenjuje se da će investicije u 5G mrežu biti višestruko veće nego je to bio slučaj s 4G tehnologijom. Vipnet već danas snažno investira i razvija 5G funkcionalnosti te upotrebom naprednih 5G tehnologija poboljšava performanse i korisničko iskustvo na 4G tehnologiji. Taj prijelazni tehnološki korak poznat je i kao LTE Advanced PRO. Za uspješnu implementaciju 5G, potrebna je i strateška potpora Republike Hrvatske koja se konkretno oslanja se na osiguravanje preduvjeta za daljnje investicije operatora:

Izgradnja transportnih optičkih mreža velikih kapaciteta do svake županije i do glavnih turističkih središta. Sredstva za taj projekt (NP-BBI) osigurana su od strane EU, ali Republika Hrvatska kasni s implementacijom. Re-alokacija spektra druge digitalne dividende (DD2) kojeg nacionalni regulator mora osloboditi od analognog TV signala. Osiguravanje afirmativnog regulatornog okvira od strane države i lokalnih zajednica kako bi bilo moguće izgraditi dovoljan broj baznih stanica čija gustoća za implementaciju 5G mora biti značajno povećana. Paralelno sa stvaranjem adekvatnog regulatornog okvira, Vipnet investira u tehnološki aspekt razvoja 5G tehnologije. Radio oprema u Vip mreži velikim dijelom već danas podržava 5G funkcionalnosti i sve nove investicije u mobilnom segmentu usmjerene su isključivo u opremu koja podržava 5G. U tijeku je nadogradnja i virtualizacija paketnog dijela mreže.

Vipnetova dostignuća u razvoju i implementaciji 5G tehnologije:

Združeno korištenje spektra i multiple MIMO – Kombiniranje spektra na frekvencijama 800 MHz, 1800 MHz i 2100Mhz. Specifičnost ovakvog pristupa je upotreba frekvencije na 2100 MHz koja je prvotno korištena za UMTS tehnologiju. Vipnetovi stručnjaci oslobodili su taj spektar, kombiniraju ga sa standardnim LTE spektrom na 800 i 1800 MHz te postižu brzine do 750 Mbit/s. Ova funkcionalnost dostupna je u živoj mreži.

LAA (korištenje nelicenciranog spektra) – Kombiniranjem LTE i Wi-Fi tehnologije, Vipnet ostvaruje velike brzine prijenosa i osigurava potreban kapacitet korištenjem nelicenciranog spektra. Vipnetovi stručnjaci na taj način osiguravaju vrhunsko korisničko iskustvo, bez akvizicije dodatnog radio-frekvencijskog spektra koji je u Republici Hrvatskoj među skupljima u EU.

Testiranje spektra 3500MHz - Uz suglasnost Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), Vipnet je dobio privremenu dozvolu za korištenje radio-frekvencijskog spektra na 3500 MHz, uz pomoć koje je na području Grada Jastrebarskog izvršio testiranja novih tehnologija koje prethode uvođenju 5G mreža. Prilikom testiranja ostvarene su brzine prijenosa podataka do 700 Mbit/s. Posebnost ovakvog načina prijenosa podataka je da se download i upload podataka odvijaju na istoj frekvenciji te se pritom efikasnije koristi dostupni spektar.

Komentirajući Vipnetove tehnološke inovacije i iskorak u 5G, Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku Vipneta je izjavio: „Današnjom demonstracijom pokazali smo da je Vipnet prvi operator koji je konkretnim koracima krenuo u snažan razvoj 5G tehnologije, a njenom ranom upotrebom ne samo da osiguravamo poziciju predvodnika u implementaciji tehnologija sljedeće generacije, već i danas značajno poboljšavamo iskustvo korisnika postojećih 4G tehnologija.“

Najveća mreža u potpunosti bazirana na optičkoj infrastrukturi

Vipnetova optička infrastruktura trenutno doseže više od 470 tisuća kućanstava pri čemu cjelokupna mreža nudi brzine iznad 100Mbit/s. Koliko je značajno da u Republici Hrvatskoj počne još snažnija izgradnja optičkih mreža koje jedine mogu zadovoljiti kapacitete za prijenos podataka, pokazuje i primjer globalnog prijenosa podataka.

Sada već davne 1992. godine, globalni Internet promet iznosio je 100GB dnevno, a 2021. globalni Internet promet bit će veći od 105 tisuća GB u sekundi. U sklopu priprema za implementaciju 5G tehnologije, Vipnet svoje bazne stanice spaja na optiku te uz napredne funkcionalnosti sinkronizacije iste bazne stanice međusobno komuniciraju i na prostorima s velikim brojem korisnika osiguravaju veći kapacitet i superiorno korisničko iskustvo.

S porastom kapacitivnih zahtjeva, mijenjaju se i korisničke navike Vipnetovih korisnika usluga fiksnog broadbanda koji proaktivno prelaze na veće brzine prijenosa. Samo u periodu od svibnja do studenoga 2017., broj korisnika s vezom brzine 70Mbit/s porastao je za čak 47 posto, a broj korisnika s vezom brzine 120Mbit/s porastao je više od 1000 posto.

Vipnet s internim korisnicima u živoj mreži testira Docsis 3.1 modeme za kućni Internet do 1Gbit/s

Na konferenciji su demonstrirane brzine od 4Gbit/s na Docsis 3.1 i FTTH pristupnim tehnologijama. U 2018. Vipnet je započeo s testiranjem Docsis 3.1 modema koji u kućanstvima omogućavaju brzine od 1Gbit/s. To znači da će korisnicima kojima je pri brzini od 20Mbit/s bilo potrebno 429 sekundi za preuzimanje jedne datoteke veličine 1GB, pri brzini od 1Gbit/s za preuzimanje iste datoteke biti potrebno samo 9 sekundi.

Fiksna infrastruktura bazirana na optici za bolje multimedijalno iskustvo

Dostupnošću tehnologija nove generacije dolazi do povećanja brzine prijenosa podataka što pozitivno utječe na multimedijalno iskustvo. Iskustvo gledanja televizije na optičkoj infrastrukturi značajno se razlikuje od onoga na bakrenoj parici. Razlika u kvaliteti do izražaja dolazi prilikom konzumacije sportskog sadržaja, a posebice nogometa koji ima znatno veću dinamiku slike pa manja propusnost bakrene parice uzrokuje kašnjenja kao i lošiju razlučivost. Svi zaljubljenici u najpopularnije svjetsko sportsko natjecanje, UEFA Ligu prvaka, na svoje će doći od prvog srpnja jer je Vipnet otkupio ekskluzivna prava za prijenos Lige prvaka iduće tri sezone. Korisnike očekuje HD kvaliteta utakmica pri brzinama od 15 Mbit/s i više.

Tomislav Makar glavni direktor za Tehniku Vipneta

O važnosti izgradnje optičke infrastrukture u Republici Hrvatskoj, Tomislav Makar je izjavio: „U godini dana Vipnet kreira i najveću vrijednost u pogledu broja novih kućanstava pokrivenih optičkom infrastrukturom te nastavljamo s dinamikom od okvirno 50 tisuća novih kućanstava godišnje spojenih na optičke mreže. Vipnetove investicije u potpunosti su usmjerene na mobilne i fiksne tehnologije nove generacije koje su spremne za brzine iznad 100Mbit/s. Osim doprinosa digitalizaciji Hrvatske, naše su aktivnosti usmjerene prema nadilaženju digitalnog jaza između velikih gradova i manjih naselja. Upravo u manjim naseljima građani nemaju drugog izbora osim bakrene parice, ali s razvojem Vipnetovih mobilnih tehnologija, korisnici u područjima bez adekvatne fiksne infrastrukture imaju mogućnost postizanja brzina preko 100 Mbit/s.“

Najnovije NPS istraživanje pokazalo da je Vipnet vodeći operator prema zadovoljstvu korisnika mrežom i u mobilnom i u fiksnom segmentu

Net Promotor Score (NPS) istraživanje provedeno je u drugoj polovici 2017. godine pokazalo je da 81 posto korisnika za kvalitetu mreže u fiksnom segmentu na skali od 1 do 5, Vipnetu daju ocjenu 4 ili 5. Rezultat prvog sljedećeg konkurenta na tržištu ne prelazi 70 posto. U mobilnom segmentu Vipnet je postigao još bolji rezultat. Čak 84 posto korisnika za kvalitetu mobilne mreže na skali od 1 do 5, Vipnetu daju ocjenu 4 ili 5. Prvi sljedeći konkurent ne prelazi 77 posto.


Zagreb, 15. veljače 2018.         

Candida Höfer nagrađena za izuzetan doprinos fotografiji na Sony World Photography Awards 2018                                      

Svjetska organizacija za fotografiju objavila je da je proslavljena suvremena umjetnica Candida Höfer dobitnica prestižne Nagrade za izuzetan doprinos fotografiji na Sony World Photography Awards 2018.

Umjetnici će priznanje biti uručeno na svečanosti u Londonu 19. travnja 2018. godine, dok će radovi po njenom izboru biti predstavljeni u okviru izložbe Sony World Photography Awards 2018 u galerijskom prostoru Somerset House u Londonu od 20. travnja do 6. svibnja. Na izložbi će se naći tri najznačajnija djela Candide Höfer - „Muzej Louvre u Parizu XXI“ (2005), „Muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu VIII” (2014) i „Knjižnica Trinity Collegea u Dublinu I” (2004) - koja će biti posuđena iz galerije lijepih umjetnosti Ben Brown u Londonu.

Osjećam se vrlo počašćeno. Nadam se da će оvо doprinijeti daljnjem razbijanju barijera između fotografije i umjetnosti u percepciji javnosti", rekla je Candida Höfer o nagradi i predstojećoj izložbi.


Njemačka umjetnica Candida Höfer jedna je od vodećih svjetskih suvremenih fotografkinja. Poznata je po preciznoj metodologiji i tehnici, a njen međunarodno priznat rad često poprima oblik fotografije velikog formata u boji. Njeni moćni portreti velikih, praznih enterijera dio su najvećih zbirki širom svijeta i izloženi su u vodećim međunarodnim muzejima. Prethodni dobitnici nagrade za izuzetan doprinos fotografiji su Mary Ellen Mark, Eve Arnold, Bruce Davidson, Elliott Erwitt i Martin Parr.

Ermitaz Sankt Peterburg VIII 2014. Copyright Candida Hofer 2

Radovi Candide Höfer naći će se među više od 600 inspirativnih fotografija koje su pristigle na Sony World Photography Awards 2018, najraznovrsnijeg svjetskog natjecanja u fotografiji. Mike Trow, bivši urednik fotografije britanskog izdanja časopisa Vogue, zadužen je za izbor fotografija koje će biti prikazane na izložbi. Pokrivajući širok spektar žanrova: od arhitekture, pejzaža, ulične fotografije, divljih životinja, portreta i putopisne fotografije, radovi koji su se našli u užem izboru pružit će publici pravi uvid u fotografske trendove koji su obilježili proteklu godinu.

Knjinica Trinity College Dublin I 2004. Copyright Candida Hofer 3

 

Izuzetna je privilegija uručiti ovu nagradu tako važnoj umjetnici koja probija granice u svojoj profesiji. Zadovoljstvo je promatrati Candidein rad, tehnički savršen i prelijepo intenzivan”, izjavio je Scott Gray, izvršni direktor Svjetske organizacije za fotografiju.

Muzej Louvre u Parizu XXI 2005. Copyright Candida Hofer 4

Fotografije koje su ušle u uži izbor Sony World Photography Awards 2018 bit će objavljene u srijedu, 28. veljače. Pobjednici će biti proglašeni 19. travnja 2018.


Zagreb, 13. veljače 2018.         

Više od 8.000 sudionika na najvećem ovogodišnjem poslovnom događanju MAGENTA 1 B2B RUN

MAGENTA 1 B2B RUN u četvrtom izdanju ove će godine kroz aktivno druženje u četiri hrvatska grada okupiti najveći broj sudionika iz poslovne zajednice, a sve kreće u Splitu, 10. svibnja

MAGENTA 1 B2B RUN, najveće poslovno okupljanje zaposlenika hrvatskih kompanija održat će se četvrtu godinu zaredom u četiri najveća hrvatska grada. MAGENTA 1 B2B RUN starta u Splitu 10. svibnja, nakon čega slijede natjecanja u Rijeci i Osijeku (24. svibnja i 14. lipnja), dok je završno i najveće okupljanje planirano u Zagrebu 13. rujna.


Očekuje se da će to aktivno druženje ove godine okupiti više od 8.000 sudionika. MAGENTA 1 B2B RUN namijenjen je zaposlenicima svih poslovnih ustanova prijavljenih na području Hrvatske, a prošle godine svojih pet kilometara istrčalo je 6.500 zaposlenika iz više od 400 kompanija iz privatnog i javnog sektora. Time je potvrđen status događanja koje okuplja najveći broj zaposlenika u Hrvatskoj, a postignuta su još dva rekorda. Riječ je o trkačkom natjecanju koje je potaknulo najveći broj novih sudionika da se odvaže doći na startnu liniju: svaki treći natjecatelj prvi je put nastupio na nekoj utrci. Dodatno, lanjsko nadmetanje u Zagrebu oborilo je hrvatski rekord po broju trkača koji su se okupili na nekoj utrci u jednoj disciplini: startalo ih je više od 4.500.  

„Poslovna se kultura danas smatra kompetitivnom prednošću. U jugoistočnoj Europi čak još i više nego u zapadnoj što ujedno potvrđuje i velik odaziv hrvatskih kompanija na MAGENTA 1 B2B RUN koji je prepoznat kao jedan od alata za unaprjeđenje poslovne kulture koji pospješuje međusobnu komunikaciju i osjećaj zadovoljstva“, izjavila je Dijana Vetturelli inicijatorica MAGENTA 1 B2B RUN-a.

B2B run

 

Partner i ovogodišnjeg događanja je Hrvatski Telekom, čija članica Uprave zadužena za ljudske resurse Marija Felkel kaže: „Hrvatski Telekom kontinuirano ulaže u razvoj svojih zaposlenika. Istraživanje koje smo proveli prošle godine pokazuje kako je MAGENTA 1 B2B RUN idealan spoj timskog rada i neformalnog druženja koji je pridonio boljoj korporativnoj kulturi i jačanju međuljudskih odnosa. Upravo je to zajedništvo zaposlenika HT-a rezultiralo titulom naj-fit kompanije na većini dosadašnjih utrka."

Ambasador utrke i kapetan HT Running Teama Bojan Mušćet osvrnuo se na dosadašnja izdanja toga popularnog poslovnog događanja: „Prošle godine s nama je trčalo preko šest tisuća ljudi, od toga više od sedam stotina kolega iz HT-a. Drago mi je da HT ima iznimno jak tim koji privlači sve brojnije natjecatelje. U tri godine broj HT-ovih trkača se utrostručio. Ove godine bit će nas još više, što me veseli jer smo uspjeli potaknuti ljude u poslovnoj zajednici da se aktiviraju i krenu sa zdravim navikama. Businessu trebaju tenisice, pa navucimo ih i krenimo!"

Na ovogodišnji MAGENTA 1 B2B RUN, tvrtke se mogu prijaviti već danas i to putem službene web stranice: http://www.b2brun.hr/


Zagreb, 13. veljače 2018.         

Katarina Pranjić iz PwC Hrvatska, kao prva u Republici Hrvatskoj, stekla certifikat Virtual Currency and Blockchain Certificate 

Katarina Pranjić, stručnjakinja za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma u Odjelu za porezne usluge PwC Hrvatska, kao prva u Republici Hrvatskoj, ovih je dana stekla još jedan izuzetno vrijedan certifikat, Virtual Currency and Blockchain Certificate, najveće međunarodne organizacije posvećene unapređenju znanja, vještina i stručnosti profesionalaca za otkrivanje i prevenciju financijskog kriminala ACAMS-a (Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists).


Znanje stečeno ovim certifikatom osigurat će još dublje i kvalitetnije razumijevanje rada s virtualnim valutama te omogućiti pravovremeno prepoznavanje potencijalnih prijetnji koje danas prijete mnogim institucijama, a koje PwC u svom radu svakodnevno savjetuje i u ovom području. Podsjetimo, Katarina Pranjić kao druga osoba u Hrvatskoj te prva iz društva „velike četvorke“ stekla je i svjetski priznat certifikat CAMS u veljači prošle godine. U PwC-u Hrvatska zaposlena je od 2012. godine. Odgovorna je za pomoć u primjeni preporuka državnih nadzornih tijela te za savjetovanje klijenata o upravljanju rizicima u Odjelu za porezne usluge.


Den Haag, 06. veljače 2018.         

Hrvatska će ugraditi ICMP-ove tehnologije za podatkovne sustave u slučajevima nestalih osoba

Republika Hrvatska i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP – International Commision on Missing Persons), zajednički će raditi na ulaganju napora u pronalaženju 1.945 osoba nestalih na području Republike Hrvatske u razdoblju od 1991. do 1995. godine.


“Nadležna tijela Republike Hrvatske skoro dva desetljeća surađuju s ICMP-om, a s novom tehnologijom za forenziku i bazom podataka koja je sada dostupna, vjerujemo kako možemo dodatno unaprijediti aktivnosti koje smo već do sada skupa provodili,” izjavio je danas Stjepan Sučić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja tijekom posjete sjedištu ICMP-a u Haagu. “Glavni izazov je osigurati točne informacije o nestalim osobama i prikrivenim grobnicama, čemu je preduvjet nužna politička potpora procesu traženja nestalih kao i senzibiliziranost javnosti.“

2

Tijekom posjeta, pomoćnik ministra Stjepan Sučić, skupa s Višnjom Bilić, načelnicom Sektora za traženje osoba zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu Ministarstva hrvatskih branitelja, Milovanom Kubatom, predstojnikom Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Sveučilišta u Zagrebu i Monikom Karija-Vlahović, DNK analitičarkom u Zavodu, razgovarao je o mogućoj uporabi ICMP-ove aplikacije „Prijavi lokaciju“ od strane Republike Hrvatske.

Aplikacija „Prijavi lokaciju“, kojoj se može pristupiti putem ICMP-ovog Online centra za upite, omogućuje dostavljanje informacija o mogućim lokacijama grobnica, bilo anonimno ili s podacima za kontakt.

Glavna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger pohvalila je hrvatske vlasti zbog odluke da sudjeluju u „Bazi podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije“, koju je inicirao i koordinira ICMP, a uz potporu Europske unije. U siječnju 2017. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja i ICMP su potpisali Sporazum o sudjelovanju Republike Hrvatske u ovome projektu u sklopu kojega će sve države koje sudjeluju, moći pristupiti podacima i pretraživati podatke o aktivnim slučajevima nestalih osoba koje su dostavile Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora i Srbija.

Baza podataka uključuje sljedeće podatke o nestaloj osobi: ime, ime oca, prezime, datum rođenja, mjesto rođenja, datum nestanka, mjesto nestanka, općina nestanka, identifikacija (ukoliko je bilo) te naziv nadležnoga tijela kod kojeg je nestanak prijavljen. Dostupna je kao online aplikacija s hostingom na ICMP-ovom serveru uz najrigoroznije sigurnosne standarde.

“ICMP osigurava obradu podataka kojima mogu pristupiti akteri iz Hrvatske i susjednih država,” izjavila je gđa. Bomberger. “Time se omogućuje prikupljanje i razmjena podataka o nestalim osobama pojedinačno, u sigurnom sustavu, koji eliminira dupliranje evidencija i omogućuje pristup. Vjerujemo da to može rezultirati značajnim brojem novih identifikacija.”

Pozdravljajući inicijativu ICMP-a koja je prepoznata kao iznimno koristan alat u rješavanju slučajeva nestalih osoba, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić je istakao kako se „u predstojećem razdoblju, do objave Baze podataka zainteresiranoj javnosti, potrebno usmjeriti na usuglašavanje načela i standarda pri nominiranju i evidentiranju nestalih osoba, kako bi evidencija doista bila utemeljena na činjeničnoj istini“.

Naglašena je, također, iznimna učinkovitost Zajedničkog projekta identifikacija metodom analize DNA sklopljenog između Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja i ICMP-a. Zajednički projekt je pomogao u identifikaciji više od 600 složenih slučajeva nestalih osoba Danas je hrvatsko izaslanstvo razgovaralo o mogućnostima edukacije u ICMP-u i detaljnom postupku za osiguravanje većeg broja DNK podudaranja u okviru zajedničkog projekta.

ICMP surađuje s vladama, organizacijama civilnog društva, pravosudnim tijelima, međunarodnim organizacijama i drugima širom svijeta u cilju rješavanja pitanja osoba koje su nestale uslijed oružanih sukoba, zlouporaba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala i drugih uzroka. Kao jedina međunarodna organizacija koja je isključivo posvećena ovom pitanju, ICMP se aktivno angažira na razvoju institucija i kapaciteta civilnog društva, unaprjeđenju zakonodavstva, jačanju društvenog i političkog zagovaranja, te razvoju i pružanju tehničke i stručne pomoći u pronalaženju i identifikaciji nestalih osoba.


Stranica 1 od 24

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Osvoji Meizu mx6

MEIZUMX6 300X250
P7 MEIZU 300 x 250

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, VoxTV, RiTV, TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija i Poljoprivredna TV.

.

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček  Lana LandekaLana Landeka

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja