Algebra najavljuje drugo izdanje konferencije Open Source Days

Algebra najavljuje drugo izdanje konferencije Open Source Days

Vijesti Napisao/la  Cobra Ponedjeljak, 11 Rujan 2017 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Zagreb, 11. rujna 2017. 

Algebra najavljuje drugo izdanje konferencije Open Source Days

Open Source Days, konferencija o rješenjima otvorenog koda i njihovoj primjeni u poslovanju, održat će se od 28. do 30. rujna. Tijekom tri dana uključivati će: besplatan glavni konferencijski dan, dvije stručne radionice s vrhunskim predavačima te posebnu mogućnost besplatnog polaganja Red Hat certifikacijskih ispita. Glavne su teme ovogodišnje konferencije vezane uz primjenu open source rješenja u digitalnoj transformaciji, automatizaciju poslovnih i računalnih procesa, rješenja u oblaku te ključna nova tehnološka rješenja poput kontejnera i OpenShifta te daljnjeg razvoja open source rješenja na Microsoft Azure infrastrukturi. Prošlogodišnjoj konferenciji i pripadajućim radionicama nazočilo je više od 150 sudionika, koji su sadržaj konferencije i predavače ocijenili s 4,88.


Algebra najavljuje drugo izdanje konferencije o rješenjima otvorenog koda – Open Source Days – koja će se održati u Zagrebu od 28. do 30. rujna 2017. Tijekom ta tri dana, predavanja, radionice i brojni drugi korisni sadržaji okupit će proizvođače softverskih rješenja, sistem integratore, korisnike, analitičare IT sustava i sistem administratore, te sve ostale koji u svojem poslovanju koriste open source rješenja ili možda tek razmatraju njihovu primjenu. Prošle je godine konferenciju Open Source Days posjetilo više od 150 sudionika.

Open Source Days panorama

Budući da otvoreni kôd već odavno nije samo sinonim za Linux – rješenja temeljena na open source softveru i, općenito, open source pristupu koriste se u poslovnim sustavima mnogih tvrtki – ovogodišnja će se konferencija fokusirati na rješenja za automatizaciju, oblak, deployment IT sustava, mobilne aplikacijske platforme i kontejnere temeljene na otvorenom kodu. Spomenute tehnologije neke su od ključnih koje danas tvrtkama omogućavaju da brzo i učinkovito implementiraju svoje poslovne sustave, a prošlogodišnja iskustva već su etablirala konferenciju Open Source Days kao odlično mjesto za razmjenu znanja i iskustava.

Konferencija Open Source Days održava se u Zagrebu od 28. do 30. rujna, a sve informacije o konferenciji mogu se pronaći na http://opensourcedays.hr/. Zainteresirani sudionici trebaju se što ranije prijaviti budući da je broj mjesta na pojedinim predavanjima, radionicama i drugim sadržajima ograničen. Glavni konferencijski dan (28. rujna) održava se u hotelu Academia.

Prvi dan konferencije, koji je posve besplatan za sudionike, bit će obilježen nizom plenarnih i stručnih predavanja u dva paralelna tracka. Branislav Bukva i Radek Vokál, obojica iz Red Hata, održat će predavanje na temu digitalne transformacije poslovanja, korištenjem open source rješenja. Budući da 77 posto tvrtki kaže kako upravo tehnologija stvara nova očekivanja kod dioničara i drugih dionika u poslovanju tvrtke, te da direktori informatike (CIO) očekuju rast udjela investicija u digitalno poslovanje sa 16 na 37 posto, predavanje Bukve i Vokála fokusirat će se na to kako rješenja otvorenog koda brzo implementirati u tvrtkama koje prolaze kroz proces digitalne transformacije. Branislav Bukva je voditelj razvoja poslovanja Red Hata za područje edukacije za središnju i istočnu Europu te voditelj Red Hat akademije u cijeloj EMEA regiji, dok je Radek Vokál stariji menadžer za razvoj ključnih tehnologija poput Red Hat Enteprise Linuxa i Fedore.

Plenarno predavanje predavača iz APIS IT-a bit će fokusirano na primjenu rješenja otvorenog  koda u informatizaciji države – Marin Katić i Filip Kaić govorit će o iskustvima u primjeni otvorenog koda iz perspektive tvrtke koja već više od 50 godina razvija i održava ključne informacijske sustave u zemlji. Na nekim od recentnih projekata opisat će uspješnu primjenu open source alate i koncepte temeljene na cloud-native principima poput kontejnera, mikroservisa i DevOpsa, što predstavlja primjenu aktualnih tehnoloških rješenja.

Tomislav Tipurić iz Microsofta održat će izlaganje o novostima i funkcionalnostima u Azureu, koje su vezane uz svijet otvorenih tehnologija, kako u infrastrukturnom, tako i u platformskom dijelu. U svojem će se predavanju fokusirati na najvažnije novosti u vidu pokretanja kontejnerskih rješenja na Azureu (u partnerstvu s Red Hatom), nativnih Linux aplikacija na Azureovim app servisima te database-as-a-service rješenjima za MySQL, PostgreSQL i Mongo baze podataka.

Marko Bencek, certificirani Red Hat instruktor iz Algebre, s više od 15 godina iskustva rada na open source rješenjima govorit će u nastavku konferencije o visokodostupnim VPN sustavima, dok će Vedran Dakić s Visokog učilišta Algebra, a ujedno i certificirani Red Hat i Microsoft instruktor, analizirati mogućnosti primjene Red Hata u Microsoftovom cloudu, Azureu, što će mu ujedno biti i tema radionice sljedećega dana konferencije.

Predavači iz Red Hata/Veracompa, Robert Buljević i Kristijan Walter, održat će predavanje razvoju mobilnih aplikacija uz Red Hat, tj. o aplikacijskoj platformi Red Hat Mobile (RHMAP) koja poslovanje uvelike približava korisnicima – radi se o temi o kojoj se dosad u Hrvatskoj nije uopće govorilo na javnim događanjima. Također će u svojem predavanju dotaknuti evoluciju Linuxa koji danas uključuje, primjerice, naprednu tehnologiju OpenShift PaaS (Platform-as-a-Service) kao i integraciju kontejnera kao novog načina deploymenta aplikacija.

Drugog dana konferencije bit će održane dvije poludnevne radionice, na kojima će Algebrini Red Hat profesionalci/treneri s polaznicima praktično raditi na tehnologijama. Jednu će radionicu, na temu automatizacije uz Ansible, održati DevOps stručnjak Marko Bencek, a drugu, o korištenju Red Hatovih rješenja na Microsoft Azureu, Vedran Dakić.

Treći dan konferencije namijenjen je kandidatima koji žele besplatno polagati Red Hat certifikacijske ispite. Glavni pokrovitelj konferencije, tvrtka Red Hat, i organizator konferencije – Algebra, omogućit će polaganje Red Hatovih RHCSA (Red Hat Certified System Administrator) certifikacijskih ispita za ukupno 15 IT stručnjaka koji udovoljavanju kriterijima prijave i koji se na vrijeme prijave putem stranica konferencije. Iako je polaganje Red Hat certifikacijskih ispita ovom prilikom besplatno, organizatori pridržavaju pravo odabira kandidata kroz motivacijsko pismo, a prednost će dodatno imati pojedinci koji su prisustvovali glavnom danu konferencije i radionicama tijekom drugoga dana konferencije.

"Kao najznačajniji Red Hat Certified Training Partner u regiji, Algebra nastavlja s organizacijom konferencije Open Source Days koja je prošle godine privukla velik broj posjetitelja iz najšireg spektra publike, ali s primarnim naglaskom na one koji razvijaju open source rješenja, ali i one koji o takvim procesima odlučuju, poput voditelja odjela informatike. Algebra će također ponovno u sklopu konferencije pomoći stručnjacima koji se bave operacijskim sustavima baziranim na otvorenom kodu. Komercijalna vrijednost polaganja jednog profesionalnog ispita je 2.625 kuna, pa ćemo tako na konferenciji Open Source Days, uz glavnog pokrovitelja – Red Hat, izdvojiti gotovo 40.000 kn za certifikacijske ispite i time pomoći pojedincima da podignu svoje razine certificiranih znanja", izjavio je Dragutin Živković, product manager u Algebri.

Glavni pokrovitelj konferencije Open Source Days je tvrtka Red Hat, partner radionica Microsoft, a pokrovitelj druženja tvrtka Veracomp, regionalni distributer IT rješenja s dodanom vrijednošću. Sudionici konferencije prošle su godine izrazili veliko zadovoljstvo projektom Open Source Days, dajući joj prosječnu ocjenu predavanja i kvalitete sadržaja – 4,88. Posebno su im se svidjele teme, hands-on radionice te činjenica da su plenarna i tehnička predavanja bila besplatna, kao i mogućnost besplatnog polaganja Red Hat certifikata.

Za više informacija o konferenciji Open Source Days, potpuni raspored predavanja i prijave posjetite http://opensourcedays.hr/

Pročitano 184 puta

Naš Facebook

panasonic lumix g

Plesni studio Fever

fever logo1

Osvoji Meizu mx6

MEIZUMX6 300X250
P7 MEIZU 300 x 250

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, VoxTV, RiTV, TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija i Poljoprivredna TV.

.

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček  Lana LandekaLana Landeka

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja