United Grupa - United Fiber United Grupa - United Fiber Izvor: United Grupa

United Grupa gradi najveću optičku mrežu u jugoistočnoj Europi pod nazivom United Fiber

Vijesti Napisao/la  Cobra Utorak, 04 Lipanj 2024 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
04. lipnja, 2024. | Zagreb l Uredio: Božidar Žitnik 

United Grupa gradi najveću optičku mrežu u jugoistočnoj Europi pod nazivom United Fiber 

  • United Fiber ima 60.000 km jezgrene i metro mreže koja se proteže preko četiri tržišta EU: Grčka, Bugarska, Hrvatska i Slovenija.
  • Najsuvremenija širokopojasna mreža doseže 3,6 milijuna kućanstava i povezuje Europu s Bliskim Istokom i Azijom, odgovarajući tako na veliku potražnju za tranzitom kroz ključna tržišta Grupe.
  • Strateški potez u skladu je s trendom u cijeloj industriji usmjerenim na rast infrastrukturnog poslovanja.
  • United Grupa pokreće ambiciozan zemaljsko kabelski projekt koji povezuje Atenu i Solun, kao dio United Fiber Grčka. Ukupna ulaganja United Fibera iznose 450 milijuna eura (2024.-2028.).
  • Aktivnostima veleprodaje infrastrukture upravlja UGI. 

Nakon uspješnog osnivanja United Fibera u Grčkoj 2021. godine, United Grupa nastavila je objedinjavati svoj portfelj fiksne infrastrukture u Europskoj uniji (Bugarska, Hrvatska i Slovenija) pod brendom United Fiber. 

Počevši s registracijom novoosnovane kompanije  u Sloveniji u ožujku 2024., nakon koje će do kraja ove godine uslijediti Bugarska i Hrvatska, Grupa je usmjerena na daljnje ubrzavanje i jačanje svojih ulaganja na navedenom području. Moderna širokopojasna infrastruktura povezuje Europu s Bliskim istokom i Azijom, odgovarajući tako na veliku potražnju za tranzitom kroz ključna tržišta Grupe, a ultra brzi i pouzdani internet zadovoljava veliku potražnju korisnika i poslovnih klijenata diljem jugoistočne Europe.


Željko Batistić, potpredsjednik United Grupe za tehnologiju izjavio je: „U United Grupi znamo kako izgraditi i implementirati najmoderniju fiksnu infrastrukturu. U Srbiji smo 2000. godine započeli potpuno iz nule, a dva desetljeća kasnije postali smo najveća optička mreža u jugoistočnoj Europi. Samo u četiri zemlje Europske unije -  Grčkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji, United Grupa posjeduje 60.000 kilometara jezgrene i metro mreže. Naša najsuvremenija širokopojasna mreža na tim tržištima doseže 3,6 milijuna kućanstava. Trenutno smo u realizaciji plana isporuke 475.000 novih optičkih priključaka za kućanstava u 2024. godini, a sličnim tempom nastavit ćemo i u narednim godinama. Naša vizija je postati preferirani brend po izboru korisnika, poslovnih klijenata i partner za javni sektor, kako bismo doprinijeli uspješnoj digitalizaciji društva. Objedinjavanje naših investicija u United Fiber omogućit će nam dodatno širenje aktivnosti, stvaranje snažne sinergije i podizanje naših investicijskih kapaciteta na višu razinu. Zahvaljujući  posvećenim stručnim timovima za prodaju, podršku i tehničke operacije, moći ćemo biti još više na raspolaganju našim korisnicima.” 

United Fiber Grčka bila je ključna u  provedbi strategija razvoja infrastrukture Grupe. Kompanija je uspjela ubrzati svoj utjecaj u Grčkoj penetracijom od 20% na vlastitoj optičkoj infrastrukturi (u usporedbi s nacionalnim prosjekom od 8%), pružajući korisnicima pri tom ultra brzu povezanost.  

U Bugarskoj Grupa ima najveću optičku mrežu u zemlji koja doseže 50% svih kućanstava s planom proširenja na 67% do 2028. godine. U Hrvatskoj se godišnje pokriva oko 80.000 kućanstava s planom da se do 2028. obuhvati 40% svih kućanstava. U Sloveniji Grupa posjeduje drugu najveću mrežu, s gigabitnim brzinama, koja pokriva oko 50% kućanstava. 

Novi infrastrukturni projekt United Fibera je postavljanje  kabela koji  će povezati Atenu i Solun te jugoistočnu Europu s ključnim središtima zapadne Europe. Projekt, čiji se završetak planira do 2025. godine, ojačat će postojeće veze s Turskom i Bliskim istokom, kao i s Bugarskom te pojednostaviti planove za poboljšanje povezivanja Grčke i Turske. 

UGI upravlja veleprodajom infrastrukture United Grupe, uključujući glasovne usluge, podatke, mobilne usluge i roaming. Samo tri godine nakon pokretanja, UGI je uspio privući najveće operatore i pružatelje IT usluga da odaberu United Grupu za rješavanje svojih potreba za infrastrukturom i povezivanjem u regiji. UGI je također zadužen za komercijalizaciju rute Atena – Solun. 

Paolo Ficini, glavni izvršni direktor UGI-ja objašnjava: "Stvaranjem ove potpuno nove rute, United Grupa konkretno pokazuje svoju predanost da bude najveći pružatelj optičke mreže u jugoistočnoj Europi, povećavajući konkurentnost, stvarajući nove mogućnosti ulaganja i ubrzavajući digitalnu transformaciju svih uključenih zemalja. Projekt zadovoljava sve veću potražnju koja dolazi od značajnih ulaganja u nove podatkovne centre u regiji, kao i u nove podmorske kabele koji se postavljaju na Grčkoj južnu granici."

Pročitano 371 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja