Microsoftova inovativna tehnologija umjetne inteligencije pomaže u skraćenju dijagnoza rijetkih bolesti u djece

Microsoftova inovativna tehnologija umjetne inteligencije pomaže u skraćenju dijagnoza rijetkih bolesti u djece

Vijesti Napisao/la  Cobra Nedjelja, 03 Ožujak 2019 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Zagreb, 27. veljače 2019.  

Microsoftova inovativna tehnologija umjetne inteligencije pomaže u skraćenju dijagnoza rijetkih bolesti u djece

U prosjeku je potrebno oko 5 godina za dijagnozu rijetke bolesti kod djeteta – što je predugo i treba se promijeniti. Zajedničkim projektom Microsofta i partnera udružile su se zajednice rijetkih bolesti s tehnološkom zajednicom kako bi pomogle riješiti problem

Kompanija Microsoft, zajedno s partnerima - kompanijom Takeda i udruženjem EURORDIS – Rare Diseases Europe – objavljuje prvu studiju „Završetak dijagnostičke odiseje za djecu s rijetkim bolestima“2018. godine, Microsoft, Takeda i EURORDIS – Rare Diseases Europe udružili su snage i pokrenuli Globalnu komisiju s ciljem završetka dijagnostičke odiseje za djecu s rijetkim bolestima. Globalna komisija je multidisciplinarna grupa stručnjaka iz cijelog svijeta koji u komisiju donose kreativnost, tehnološku ekspertizu i strast za ubrzanjem vremena dijagnoza.

„Korištenjem Microsoftove platforme Azure te snage strojnog učenja, kao dijela područja umjetne inteligencije, inicijativa planira dovesti do brže i točnije dijagnoze rijetkih bolesti povezivanjem teško prepoznatljivih, suptilnih simptoma te povezivanjem fenotipa i genotipa pacijenta. Ti uvidi se planiraju proširiti putem integracije u bolničke EMR sustave širom svijeta, čime možemo poboljšati kvalitetu života djece, koja čine 50% pacijenata s rijetkom bolešću,“ kaže Gabrijela Korica, WW Community Champ za zdravstvo i strojno učenje.

MS AI Healthcare 002

Kad je u pitanju dijete s rijetkom bolešću, potraga za dijagnozom može se pretvoriti u odiseju. Previše obitelji diljem svijeta ide od liječnika do specijalista i natrag, samo kako bi primili višestruke pogrešne dijagnoze. Globalna komisija stoga je napravila djelotvorne preporuke koje će ubrzati vrijeme potrebno za dijagnozu rijetke bolesti. Mnoge od preporuka odnose se na različite izazove koje na jedinstven način može riješiti samo tehnologija. Potencijal platforme Azure prepoznat je i u Hrvatskoj - lokalna tvrtka NEWTON Technologies Adria je odabrala suradnju s Microsoftom Hrvatska te ponovno radi iskorak u inovativnosti kombiniranjem svoje tehnologije s najboljom svjetskom tehnološkom platformom u oblaku - Microsoft Azure.

“Zadovoljstvo korisnika i inovativnost je vodilja u našem poslovanju i to nam je uvijek na prvom mjestu, a da bismo to postigli, nužno je razumjeti korisničke potrebe. Naš know-how je duboko poznavanje procesa u organizacijama s kojima radimo, a Microsoft nam pomaže u tehnologiji i horizontalnim platformama kako bi zajedničko rješenje i dalje omogućilo NEWTON Technologies Adria ulogu inovativnog lidera na tržištu Jugoistočne Europe. Zahvaljujemo Microsoftu što je u nama prepoznao partnera i na zajedničkoj suradnji, jer našom sinergijom korisnici dobivaju najbolje korisničko iskustvo, kako u tehnologijama transkripcije govora, tako i u analizi multimedijalnog sadržaja i obradi prirodnog jezika.”, rekao je Marko Poljak, direktor tvrtke NEWTON Technologies Adria, koja je trenutno najpoznatija po upotrebi u nizu bolnica i poliklinika u Hrvatskoj.

MS AI Healthcare 003

Globalna politika Komisije jest da rijetke bolesti moraju biti prepoznate kao prioritet međunarodnog javnog zdravlja. Komisija zagovara uspostavljanje politika za poboljšanje učinkovitosti, smanjenje troškova i povećanje pristupa pacijentima kako bi se podržala uspješna provedba preporuka izvješća. Tijekom naredne godine, komisija će se usredotočiti na tri područja:

  • Provedba pilot-projekata temeljenih na tehnologiji

Razvoj dokaznog koncepta za tehnološka rješenja koja komisija predlaže glavni je prioritet. Počevši od nekoliko definiranih geografskih područja, komisija će naučiti važne lekcije uz koje će proširiti inovacije i u druge zemlje.

  • Korištenje tehnologije za prevladavanje prepreka u zemljama s nižim dohotkom

Obitelji koje traže dijagnozu u zemljama u razvoju često se suočavaju s izazovima slabog zdravstvenog sustava, nedostatkom stručnjaka i ograničenim pristupom zdravstvenoj skrbi, osobito ako žive u udaljenim zajednicama – ovi faktori iznimno otežavaju prepoznavanje rijetkih bolesti. Pomažući zemljama da iskoriste tehnologiju, moći će se zaobići uobičajene zapreke kako bi pružatelji usluga mogli pružiti prijeko potrebne dijagnostičke alate i resurse.

  • Mjerenje napretka

Cilj komisije je da njeno izvješće postane plan za zajednicu rijetkih bolesti i da će njene preporuke za okončanje dijagnostičke odiseje provoditi pacijenti i njihove obitelji, zaposlenici u zdravstvu, stručnjaci, bolnički sustavi i donositelji odluka. Komisija razvija okvir za praćenje mjera poduzetih nakon ovog izvješća i raduje se napretku u 2020. godini.

Studija i više informacija o Globalnoj komisiji dostupno je na web odredištu http://www.globalrarediseasecommission.com/.

MS AI Healthcare 005

Pročitano 769 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja