Objavljeno u Multimedija Napisao/la Siječanj 13 2022

13. siječnja, 2022. |Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik 

Samsung lansirao Home Hub: središnji uređaj za upravljanje pametnim domom 

Najnoviji uređaj dolazi u obliku praktičnog tableta, a pokreće ga SmartThings aplikacija te
umjetna inteligencija za personalizirano i povezano korisničko iskustvo doma
 

Tvrtka Samsung Electronics je na međunarodnom sajmu CES 2022 predstavila Samsung Home Hub, novi sustav za upravljanje kućanskim uređajima putem jednog inovativnog zaslona na dodir u obliku 8.4-inčnog tableta s postoljem. Novi Home Hub omogućava brzi pristup povezanim kućnim uređajima i uslugama na personalizirani način, a donosi poboljšanju razinu povezanosti, kao i implementaciju umjetne inteligencije te mogućnosti aplikacije SmartThings za automatsko stvaranje rješenja u pametnom domu. Pomoću Home Hub uređaja, cijela obitelj može efikasnije rješavati i kućanske poslove pomoću intuitivnog sučelja kojem svatko može pristupiti. Zbog svoje inovativnosti, Samsung Home Hub je dobitnik CES Nagrade za inovativnost (Innovation Award) još prije održanog sajma.


„Samsung Home Hub donosi povezanost unutar pametnom doma kao nikad do sada, čime svakodnevni život postaje jednostavniji. Home hub za korisnike nudi personalizirano iskustvo pamteći preferencije i postavke kućanskih uređaja u pametnom domu, dok intuitivno sučelje omogućava svakom članu kućanstva da svoje liste kućanskih poslova obavavlja brzo i efikasno“, izjavila je Hyesoon Yang, potpredsjednica te voditeljica odjela za korisničko iskustvo i poslovanje digitalnim kućanskim uređajima, Samsung Electronics.

 

Široka povezanost

Samsung Home Hub donosi funkcije koje korisnicima omogućavaju ne samo upravljanje kućanskim uređajima unutar pametnog doma, nego i dnevne rutine te popisa kućanskih poslova koje članovi kućanstva trebaju obaviti. Home Hub može se povezati s bilo kojim uređajem unutar SmartThings ekosustava, uključujući pametne kućanske uređaje koje je proizveo Samsung. Najavljene su i dodatne mogućnosti povezivanja s ostalim uređajima pametnog doma, poput upravljanja svjetlima ili sustavom zaključavanja vrata.

 

Personalizirano iskustvo

Samsung_Home_Hub

Po prvi puta dosad, Samsung Home Hub donosi oblik korisničkog sučelja koje pomoću umjetne inteligencije te SmartThings aplikacije pruža ujedinjeno upravljanje cijelim pametnim domom u jednom praktičnom uređaju poput tableta. Kategorije softverskih usluga koje donosi SmartThings uključuju rješenja za kuhanje, brigu za odjeću, kućne ljubimce, zrak, energiju te tzv. Home Care Wizard za brigu o cjelokupnom domu. Korisnik može upravljati sučeljem glasovnim naredbama pomoću glasovnog asistenta Bixby, gdje kvalitetan sustav mikrofona omogućava davanje naredbi na veće udaljenosti unutar doma.  

Recimo, korisnik može iskoristiti mogućnosti aplikacije tijekom kuhanja za planiranje i kupnju sastojaka te pripremu obroka pomoću Family Hub usluge. Kada je vrijeme za pranje odjeće, Home Hub se može povezati sa Samsung Bespoke perilicima i sušilicima za rublje za automatsko postavljanje programa pranja, ne samo ovisno o korisnikovim preferencijama, nego i vanjskim uvjetima. Isto tako, pomoću pametne kamere na Bespoke Jet Bot AI+ robotskom usisivaču korisnik može provjeriti što trenutno radi kućni ljubimac te pomoću SmartThings usluga prilagoditi uvjete u domu poput klimatizacije kako bi mu boravak bio ugodniji. Dodatno, pomoću Home Huba klimatizacija doma odvija se posve automatizirano prema kontinuirano analiziram uvjetima, a korisnik može i optimizirati svoju potrošnju energije zahvaljujući analizi korištenja koja uključuje dodatne opcije za uštedu energije. Ono što svakako treba istaknuti su i mogućnost SmartThings Home Care Wizard usluge koja kontinuirano provjerava stanje kućanskih uređaj te obavještava korisnika o potencijalnim kvarovima, potrebnoj zamjeni dijelova te koracima koje je potrebno poduzeti.

 

Održivost kao dio pametnog doma

Samsung_Home_Hub

U sklopu CES 2022 sajma, Samsung je kao tvrtka najavila ubrzanje razvoja održivih rješenja na području kućanskih uređaja. U tom pogledu, Samsung je najavio i suradnju s kompanijama poput američke tvrtke za odjeću Patagonia kako bi se smanjio utjecaj mikroplastike na okoliš, kao i s tvrtkom
Q CELLS koja je rezultirala Zero Energy Home Integration značajkom unutar SmartThings aplikacije, koja omogućava upravljanje energijom dobivenom iz solarnih panela. Osim toga, Samsung je najavio povećanje udjela reciklirane plastike u proizvodnji kućanskih uređaja s trenutnih 5 na 30% u 2024. godini. U perspektivi, to predstavlja povećanje s 25 000 tona korištene reciklirane plastike na 158 000. Dodatno, Samsung je razvio i posebnu polipropilensku recikliranu plastiku za bubnjeve svojih perilica koja je mnogo izdržljivija nego prije, a najavljeno je i proširenje programa poznatih ekoloških pakiranja i na druge kućanske uređaje.   

Za kraj, Samsung je najavio i svoje pridruživanje Savezu za kućno povezivanje (HCA - Home Connectivity Alliance) s ostalim vodećim proizvođačima na području rješenja za pametni dom, čiji je cilj promocija interoperabilnost te veće sigurnosti. 

Samsung Home Hub bit će globalno dostupan nakon službenog lansiranja na korejskom tržištu u ožujku.

Objavljeno u Multimedija Napisao/la Siječanj 13 2022

13. siječnja, 2022. |Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik 

Samsung otkrio nove modele gaming monitora s rekordnim brojem nagrada na međunarodnom sajmu CES 2022 

Nagrađene monitore krasi odlična kvaliteta prikaza u spoju s intuitivnim funkcijama koje pružaju vrhunsko korisničko iskustvo 

Na ovogodišnjem CES 2022 sajmu tvrtka Samsung Electronics otkrila je i nove modele svojih prepoznatljivih gaming monitora. Ova nova linija gaming monitora osvojila je nagrade u sklopu CES 2022 sajma u svim kategorijama za 2022. godinu, uključujući priznanja za Odyssey Ark 55'', Odyssey Neo G9 49'', Odyssey Neo G8 32'', Odyssey G8 34'', pametni monitor M8 32'' i S8 monitor visoke rezolucije 32''. Prestižnu nagradu za najbolju inovaciju u gaming kategoriji osvojio je Odysey Neo G8 monitor veličine 32'', a sa sveukupno devet nagrada osvojenih na ovogodišnjem CES 2022, Samsung monitori postavili su novi rekord u sklopu najvećeg tehnološkog sajma na svijetu.


Samsung je na ovogodišnjem CES 2022 predstavio nove modele gaming monitora s kojima su ponovno potvrdili svoju vodeću poziciju na tržištu. Nova linija donosi izvrsnu kvalitetu prikaza uz intuitivne značajke koje će korisnicima dati veće mogućnosti prilikom odabira savršenog monitora za zadovoljavanje svih želja i potreba. Monitori, koji nose titulu pravih gaming zvjeri, su na CES 2022 međunarodnom sajmu osvojili čak devet nagrada i to u svim kategorijama za 2022. godinu, dok je Odysey Neo G8 dobitnik prestižne nagrade za najbolju inovaciju u gaming kategoriji. Ovo je ujedno i šesta godina zaredom da Samsung monitori osvajaju CES nagrade za inovacije s čime su dodatno učvrstili svoju poziciju globalnog lidera u industriji gaming monitora.

"Ovogodišnji modeli Samsung monitora za 2022. predstavljaju novu generaciju inovacija u segmentu monitora uz zadovoljavanje potrebe svih korisnika - od natjecateljskih gamera do profesionalnih dizajnera," rekao je Hyesung Ha, izvršni potpredsjednik odjela za vizualne zaslone, Samsung Electronics.

 

Odyssey Neo G8

Odyssey-Neo-G8

Kao prvi monitor na svijetu koji ima 4K rezoluciju (3,840x2,160 piksela), 1000R zakrivljeni ekran s brzinom osvježavanja od 240Hz i vremenom odziva od 1ms (GtG), Odyssey Neo G8 32” otvara potpuno novo poglavlje u inovacijama gaming monitora. Monitor nudi najpreciznije performanse čak i za najzahtjevnije gamere te impresivnu kvalitetu slike na Quantum Mini LED zaslonima koja se temelji na Quantum HDR 2000 tehnologiji. Također, omogućava maksimalnu razinu osvjetljenja od 2000 nita, a uz statički kontrast od 1.000.000:1 osigurava najfinije detalje i unaprijeđeno korisničko iskustvo.

Odyssey-Neo-G8

Dizajn novog modela Odyssey Neo G8 dolazi u elegantnoj bijeloj boji koja još više dolazi do izražaja kad je isključen. Predivne boje se sa zaslona šire u realno okruženje korisnika zahvaljujući CoreSync osvetljenju, dok osnovno pozadinsko osvjetljenje monitora automatski prepoznaje boje na zaslonu i projektira ih u stvaran život za snažniji korisnički doživljaj.

Pametni monitor M8

Smart-Monitor-M8

Pametni monitor M8 32” sadrži izuzetno tanak okvir od 11,4mm zbog kojeg efikasno koristi prostor. Obogaćen je elegantnim dizajnom s ravnim zadnjim dijelom, dolazi u toploj bijeloj boji koja se savršeno uklapa u svaki prostor, a posebno će se svidjeti onima koji cijene vanjski izgled i stil. Nadalje, sadrži impresivni UHD panel koji pruža 99% sRGB skale boja i podržava 1,07 milijardi boja pri osvjetljenju od 400 nita, zahvaljujući čemu vjerno prikazuje sve video materijale, dokumente ili fotografije.

Aplikacije za pametni TV i produktivnost ugrađene su direktno u monitor čime korisniku omogućavaju nesmetanu zabavu i rad, a uz to služe kao kontrolni centar za SmartThings bez potrebe za korištenjem PC-ja. Ovaj pametni monitor odlična je opcija i za rad na daljinu. Dolazi s pokretnom magnetnom SlimFit kamerom, što osigurava kristalno čiste video pozive. Ugrađena aplikacija za video pozive podržava najpopularnije aplikacije ove vrste, uključujući i Google Duo. S USB tip C priključkom za punjenje od 65W, pametni monitor M8 pruža pojednostavljeno iskustvo radne stanice koja ne zahtjeva dodatne priključke.

Monitor visoke rezolucije S8


High-res-Monitor-S8

Samsung S8 monitor visoke rezolucije dostupan je u veličini od 27'' i 32'', pruža UHD performanse profesionalnog nivoa za sve kojima je neophodna najviša razina preciznosti i opcija za rad u uredu ili kod kuće. Monitor nudi čak 98% DCI-P3 skale boja uz izuzetno širok raspon bogatih i nijansiranih boja. Zahvaljujući Video Electronics Standards Association (VESA) zaslonu HDR™ 600 korisnicima osigurava nevjerojatno iskustvo gledanja kao i vjerodostojan prikaz sadržaj, a S8 je ujedno i prvi monitor na svijetu bez efekta odsjaja kojeg je certificirao UL (Underwriter Laboratories).

High-res-Monitor-S8

Dodatno, njegov zaslon dolazi s mat premazom što smanjuje refleksiju svjetla, čak i kada se ne koristi prekrivač za monitor, i stvara idealno radno okruženje.

Oba modela imaju USB Type C 90W priključke za punjenje i LAN priključke koji korisnicima pomažu u stvaranju pojednostavljene radne stanice koja može puniti prijenosna računala i mobilne uređaje bez potrebe za dodatnom priključnom stanicom.

Zahvaljujući VESA standardima za postavljanje, kao i postolju podesivom po visini (HAS) za kretanje u svim smjerovima, korisnici mogu postaviti svoj monitor tako da se uklopi u svaku prostoriju i okruženje. 

VESA Display HDR 600 dostupan je na verziji od 32’’. Model od 27’’ podržava VESA Display HDR 400.

 

Objavljeno u Multimedija Napisao/la Siječanj 12 2022

11. siječnja, 2022. |London
Uredio: Božidar Žitnik 

Canon ekskluzivnom premijerom na YouTubeu najavljuje novu kameru iz sustava Cinema EOS 

Kompanija Canon je 11. siječnja najavila predstavljanje pojedinosti o najnovijoj kameri iz sustava Cinema EOS. Samo događanje biti će dostupno zainteresiranima na Youtube kanalu kompanije 19. siječnja u 13.00 sati po našem (srednjoeuropskom vremenu – CET).


Zanimljivo je kako je Cinema EOS sustav sada upravo obilježio 10 godina postojanja, a poznato je kako se radi o integriranom rješenju za profesionalne filmaše i kinematografe, a sastoji se od obitelji kino kamera i objektiva koji skladno funkcioniraju. 

Posjetitelji premijernog predstavljanja na Canon YouTube kanalu će tako među prvima saznati pojedinosti o novitetu, koja donosi uzbudljivu novu eru za Cinema EOS asortiman, poznat i po neprestanom razvoju da bi, kako i uvijek, podržao sljedeću generaciju inspirativnih kreatora sadržaja. 

Prezenter događanja biti će Ram Sarup, stručnjak za profesionalne video proizvode u Canon Europe, a sudionicima će predstaviti inovacije nove kamere i pokazati njene revolucionarne značajke. 

U Canonu za sada samo kažu „budite spremni na sve“ i „budite s nama na velikom događanju“. Tajnovitost je zaista na vrhuncu pa je i uzaludno zaključivati o čemu se konkretno radi. Iako uz zamjetan video stativ i korištenjem riječi „velik“, možemo misliti kako se radi o većem uređaju.

No, obzirom na glasine, zaključak može biti i pogređan, obzirom da govore o mogućoj kameri EOS R5c, kino orijentiranoj verziji Canonovog EOS R5 sustava kamera. Ipak, unatoč svemu, čini se kako će ova godina donijeti niz noviteta i uzbuđenja u portfelju Canon kamera.

Vjerujemo kako već pratite Canonov YouTube kanal: www.youtube.com/CanonEurope a ukoliko niste, praktično je i pretplatiti se na isti. Ukratko, pojedinosti o događanju:


Objavljeno u Multimedija Napisao/la Studeni 30 -0001

11. siječnja, 2022. |Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik 

Panasonic predstavlja LZ2000 | OLED s vrha ponude za 2022.

 • Dostupan u dijagonalama 77, 65 i 55 inča.
 • Ugođen prema holivudskoj konfiguraciji .„Master OLED Pro“ za 2022. pa nudi dodatno poboljšanje svjetline u srednjem rasponu.
 • Nove značajke za igranje uključujući Game Control Board, automatsko prepoznavanje NVIDIA-ine grafičke kartice, smanjenje kašnjenja pri igranju na 60 Hz i tvornički dostupna kompatibilnost sa standardom HDMI2.1.
 • Optimizacija slike prema temperaturi ambijentalnog osvjetljenja i glatkiji automatski način rada umjetne inteligencije sa širom podrškom vanjskih uređaja.
 • Polje zvučnika stvara snop i nudi usmjereni zvuk i kombinira se s ugrađenim zvučnicima koji usmjeravaju zvuk bočno i prema gore koji nude vrhunsko iskustvo surround zvuka, a tu je i Dolby Atmos.
 • „Tuned by Technics“: zvučni sustav koji je „ugodio Technics“, razvijen u suradnji s inženjerima Panasonicove cijenjene robne marke za audiotehniku Technics. 

Panasonic predstavlja svoj OLED TV za 2022. s vrha ponude – model LZ2000, koji će biti dostupan u veličinama dijagonale 55, 65 i prvi put 77 inča. Zahvaljujući svojoj holivudskoj ugođenosti i vrhunskoj preciznosti boja Panasonicovi OLED televizori uvijek su bili najbolji izbor za gledanje filmova i televizijskih serija visoke kvalitete. Dodatna unaprjeđenja za igrače, uključujući pregled za informiranje i postavke pod nazivom Game Control Board, automatsko prepoznavanje grafičkih kartica tvrtke NVIDIA, smanjeno kašnjenje pri 60 Hz i podršku za HDMI2.1, čine model LZ2000 izvrsnim izborom i za igranje.


Nastavljaju se Panasonicova nastojanja da postigne optimalnu kvalitetu slike i zvuka za korisnike bez obzira na vrstu sadržaja koji se konzumiraju ili mjesto i vrijeme gledanja, pa novi model nudi nijansiranu optimizaciju slike utemeljenu na temperaturi boje ambijentalnog osvjetljenja i glatkije automatsko prepoznavanje žanra pomoću umjetne inteligencije. I kompletno promijenjeni zvučnici usmjereni naprijed otključavaju posve nove mogućnosti primjene, omogućujući da se zvuk precizno usmjeri u sobi. 


Slika optimizirana za gledanje u određeno doba dana
 

LZ2000 koristi napredne senzore za prepoznavanje temperature boje ambijentalnoga osvjetljenja u prostoriji i na nijansiran način prilagođava sliku radi pružanja prirodnijeg iskustva, primjerice, pri gledanju televizije noću. Ta nova značajka temelji se na Panasonicovom automatskom načinu rada umjetne inteligencije predstavljenom prošle godine. Umjetna inteligencija koristi se za prepoznavanje sadržaja koji se reproducira u stvarnom vremenu kako bi se mogla automatski optimizirati kvaliteta slike i zvuka upravo za tu vrstu sadržaja. Koncept je ponuditi optimalnu kvalitetu slike i zvuka svim korisnicima bez obzira na vrstu sadržaja koji se gleda, a da pritom korisnik ne mora svaki put mijenjati postavke. 

Radi optimizacije za doba dana kad se sadržaji gledaju, u 2022. LZ2000 koristi senzor za prepoznavanje temperature boje ambijentalnog osvjetljenja. To je važno jer ljudi percipiraju bijelu boju različito ovisno o ambijentalnom osvjetljenju. Primjerice, u većini europskih domova noću se koristi svjetlo tople boje, što znači da se boje na zaslonu mogu percipirati kao plavičaste i prehladne. Novi senzor u suradnji s procesorom HCX Pro AI prilagođava pojedinačno svaki ton na najrealističniji mogući način na temelju ambijentalnog osvjetljenja, pa time nudi ugodnije iskustvo gledanja noću. Čip HCX Pro AI funkcionira na vrlo inteligentan i profinjen način, čuvajući boje koje su poznate ljudskom oku, poput tonova kože, kako bi se sačuvala prirodnost slike. 

Automatski način rada umjetne inteligencije sada još lakše automatski prepoznaje koju vrstu sadržaja gledate i automatski optimizira kvalitetu slike i zvuka u skladu s tim. Primjerice, ako gledate filmske sadržaje visoke kvalitete, bit ćete automatski virtualno preseljeni u kino. Ali ako gledate svjetsko prvenstvo u Kataru, LZ2000 će to otkriti i virtualno vas prebaciti na stadion. 

Te su značajke osmišljene tako da osiguraju da gledatelji izvuku maksimum od svojih televizora, a da ne moraju za svaku priliku ponovno ručno podešavati postavke. Ako ste tip osobe koji radije ručno podešava postavke, tada se te značajke mogu isključiti. 

 
Filmska kvaliteta podešena u Holywoodu
 

LZ2000 dolazi u veličinama dijagonale 65 i 55 inča, ali sada i 77 inča – koju Panasonic naziva „Master OLED Pro – Cinema Size“ (kinematografska veličina). Sve tri veličine dijagonale koriste najnoviju generaciju 2022. konfiguracije „Master OLED Pro“ koju je posebno konstruirao Panasonic kako bi ponudio još više svjetline putem poboljšanja obrade kvalitete slike. Rezultat je još jedno poboljšanje svjetline u srednjem rasponu, što znači realističniji HDR i poboljšanu preciznost pri reprodukciji detalja u svjetlijim područjima.  

Novi OLED televizor LZ2000 predstavlja kombinaciju Panasonicove tehničke preciznosti koju omogućuje japansko znanje i inženjerstvo i vještina finog ugađanja boja Stefana Sonnenfelda. 

Stefan Sonnenfeld, osnivač i glavni izvršni direktor tvrtke Company 3, dugogodišnji je suradnik nekih od najpoznatijih svjetskih filmaša. Sonnenfeld je među malobrojnim vodećim umjetnicima u području gradiranja boja, pomoću koje može pripovijedati i dočarati emocije. Sonnenfelda je NPR nazvao „da Vincijem svijeta filmova“ i on je izbrusio i pokazao svoje kolorističke vještine u brojnim poznatim filmovima iz prošlog desetljeća: Zvijezda je rođena (A Star is Born), Wonder Woman, Superman: Čovjek od čelika (Man of Steel), Ljepotica i zvijer (Beauty and the Beast), Ratovi zvijezda: Sila se budi (Star Wars: The Force Awakens), Jurski svijet (Jurassic World), 300 i mnogih drugih. Kao i brojni drugi vodeći stručnjaci za boje, on u svom svakodnevnom radu koristi Panasonicove OLED zaslone kao klijentske referentne monitore velikog formata. Panasonicovi OLED televizori masovno se koriste u studijima i postprodukcijskim kućama širom svijeta. 

LZ2000 podržava vrlo širok raspon HDR formata, HDR10+, uključujući Dolby Vision IQ, Dolby Vision, Filmmaker Mode, HDR10+ Adaptive i HLG Photo – format statičnih slika koji dovodi fotografiju u svijet HDR-a.  


Poboljšanja zvuka - usmjereni zvuk
 

Panasonic-LZ2000

Osim Panasonicova paketa 360° Soundscape vrste „sve u jednom“ za zvuk na televizorima, LZ2000 predstavlja i usmjereni zvuk koji će u vaš dom donijeti dojmljiva iskustva zvuka Dolby Atmos. Više zvučnika usmjerenih gore, bočno i naprijed stvaraju prostoran zvuk uz Dolby Atmos sadržaje. 

Panasonic je bio prvi proizvođač televizora koji je predstavio ugrađene zvučnike usmjerene gore i bočno, a ove je godine Panasonic posve preuredio zvučnike usmjerene naprijed, zamijenivši ih poljem zvučnika (veći broj zvučnika poredan u red) koji se protežu cijelom dužinom televizora iza rešetke prednjeg zvučnika. 

To polje zvučnika nudi cijeli niz prednosti, uključujući šire zvučno područje i precizniji i čist zvuk – te uza sve to omogućuju usmjereni zvuk. Koristeći vrlo intuitivno grafičko korisničko sučelje koje se lako koristi, LZ2000 omogućuje prilagodbu relativne glasnoće zvuka u različitim dijelovima prostorije. Nudi tri načina rada: Način rada „Pinpoint“ omogućuje usmjeravanje zvuka u jednu određenu točku; način rada „Area“ omogućuje usmjeravanje zvuka na neku grupu ljudi u određenom dijelu prostorije, a način rada „Spot“ povećava glasnoću u jednoj točci, dok drugi mogu čuti zvuk.  Usmjereni zvuk otvara nove prednosti pri korištenju. Roditelji male djece koja spavaju u susjednoj sobi mogu usmjeriti zvuk dalje od dijeljenog zida tako da djeca mogu mirno spavati, a roditelji pak nesmetano uživati u sjajnom zvuku. Još je jedna praktična primjena mogućnost povećanja glasnoće za gledatelja koji ima slabiji sluh, ali ne i za ostale gledatelje.

 Poboljšana iskustva igranja

Panasonicov televizor LZ2000 donosi još više poboljšanja za sve veći broj igrača koji se odlučuju za Panasonicove televizore kao igraći monitor. Posve nova značajka naziva „Game Control Board“ okuplja sve relevantne postavke i informacije o igri na jednom mjestu i prikazuje ih kao poseban sloj preko igre. Tako ne morate napuštati igru da biste im pristupili. Tu je značajku još moguće programirati tako da joj se pristupa samo jednim klikom na daljinskom upravljaču – potrebno joj je dodijeliti prilagodljivi gumb „my App“.  

Sloj Game Control Board omogućuje pristup sljedećim ključnim značajkama i informacijama u stvarnom vremenu: 

 • Information (Informacije) – ta mogućnost prikazuje sve informacije koje dolaze iz izvorne igre, primjerice brzinu prikaza sličica, HDR metapodatke i podatke o poduzorkovanju boje.
 • Dark Visibility Enhancer (Poboljšavanje vidljivosti u mraku) – omogućuje igraču granularno poboljšavanje skoro crnih dijelova tamnih scena, pa je lakše vidjeti put ili otkriti neprijatelje koji se skrivaju u sjenama.
 • HDR Tonemap (Tonska karta za HDR) – prikazuje aktualne postavke mapiranja tonova za HDR, što obuhvaća „Off“ (Isključeno – igraća konzola upravlja mapiranjem tonova); „On“ (Uključeno – televizor upravlja mapiranjem tonova) ili Dynamic (Dinamički – televizor u stvarnom vremenu analizira dolazne sličice i dinamički mapira tonove scenu po scenu, čak i kad je izvorna slika statički HDR).
 • Input Lag and VRR (Kašnjenje ulaznog signala i VRR) – prikaz i podešavanje kašnjenja ulaznog signala i postavki VRR-a.
 • Viewing Mode (Način gledanja) – omogućuje igraču da u stvarnom vremenu promijeni način gledanja i vidi neki efekt uživo kako bi odabrao/odabrala izgled koji mu/joj najbolje odgovara. 

Među ostalim su novim značajkama način rada SPD Auto Game, automatsko preopoznavanje kompatibilnih NVIDIA-inih grafičkih kartica s podrškom za HDMI2.1 4K HFR/VRR (npr. RTX30--), što omogućuje televizoru LZ2000 da automatski optimizira kašnjenje ulaznog signala i postavke promjenjive brzine osvježavanja radi savršenih performansi u igri. 

Panasonic je dodatno smanjio kašnjenje ulaznog signala za igre na 60 Hz, a to podržava većina igraćih konzola kroz novi način rada osvježavanja na 60 Hz. 

LZ2000 će tvornički podržavati ključne HDMI2.1 značajke kao što su velika brzina prikaza sličica (High Frame Rate, HFR) te promjenjiva brzina osvježavanja (Variable Refresh Rate, VRR) pri 120 Hz u posve 4K razlučivosti. To čini LZ2000 savršenim partnerom najnovijih konzola za igranje. Zahvaljujući podršci za promjenjivu brzinu osvježavanja, LZ2000 može riješiti brojne probleme s konzolom kao što su trzanje i raslojavanje slike kad su renderirana razlučivost i razina detalja preveliki ili se istovremeno renderira previše efekata ili objekata. S uključenom promjenjivom brzinom osvježavanja televizor i konzola sinkroniziraju brzinu prikaza sličica radi glatkijeg iskustva. 


Poboljšanja sustva My Home Screen 7.0

LZ2000 dolazi s najnovijom inačicom Panasonicova vrlo cijenjenog OS-a za pametne televizore My Home Screen 7.0 koji podržava sve glavne servise za streaming videozapisa i obuhvaća neka poboljšanja u pristupačnosti kao i funkciju myScenery.  

Panasonic je surađivao s Njemačkim savezom slijepih i slabovidnih na poboljšanju mogućnosti pristupačnosti za osobe s problemima s vidom. Uz LZ2000 korisnici će moći pristupati svim povezanim postavkama pristupačnosti kroz brzi izbornik koji uz to automatski aktivira govorno upravljanje. Novi izbornik za pristupačnost donosi i razne korisne značajke. Govorna kontrola, zvučni opisi, unaprjeđenja zvučnih dijaloga i titlovi za osobe slabijeg sluha lako se konfiguriraju. 

Osim tih važnih poboljšanja pristupačnosti, LZ2000 vam može pomoći i u opuštanju. U značajku myScenery, koja omogućuje odabir među raznim opuštajućim slikama i videozapisima, dodano je još slika i niz opuštajućih zvukova iz prirode tvrtke Joy Foundation, inc. koji su prikupljeni iz svih dijelova svijeta, uključujući lokacije kao što su Hawaii, Madagaskar i Nepal.

LZ2000 tvornički podržava i glavne govorne servise, pa omogućuje korisnicima glasovno upravljanje glavnim funkcionalnostima televizora.


Objavljeno u Multimedija Napisao/la Siječanj 04 2022

04. siječnja, 2022. | Zagreb 
Uredio: Božidar Žitnik 

Novi LG-evi televizori redefiniraju iskustvo gledanja sadržaja uz vrhunske značajke i tehnologije 

LG-evi modeli za 2022. pružaju vrhunsku kvalitetu slike, različite veličina zaslona i usluge pametnog načina života 

LG Electronics (LG) predstavio je svoju najnapredniju i najimpresivniju liniju televizora do sada, predvođenu iznimnim OLED televizorima za 2022. godinu. S tehnologijama za obradu slike i poboljšanim webOS-om koji donosi još pametnije značajke i usluge, očekuje se da će LG-evi najnoviji modeli poboljšati gledanje i korisničko iskustvo kao nikada do sada.


 LG OLED

2022-OLED-C2

Predvodnik na globalnom tržištu premium TV-a već devet godina i dobitnik nagrade CES Innovation Award osam uzastopnih godina, LG OLED TV preoblikovao je premium TV segment kako bi postao prvi izbor za milijune korisnika diljem svijeta. OLED televizori koriste samoosvjetljujuće piksele koji se mogu uključiti i isključiti pojedinačno za postizanje savršene crne, nevjerojatno prirodnih boja i beskonačnog kontrasta. OLED ne traži pozadinsko osvjetljenje, tanji je i lakši od svake druge tehnologije displeja, što omogućava stvaranje različitih oblika bez presedana kao što su savitljivi televizori i sa zaslonom na izvlačenje.

2022-OLED-C2

Sljedeći korak u evoluciji OLED-a, tehnologija OLED evo koja se nalazi u G2 i odabranoj seriji C2 pruža veću svjetlinu prikaza za ultrarealistične slike s nevjerojatnom jasnoćom i detaljima. LG-eva tehnologija Brightness Booster omogućava televizorima serije G2 da isporučuju još više svjetline kroz poboljšano rasipanje topline i napredniji algoritam, a pokreće ih novi LG-ev inteligentni procesor α (Alpha) 9 Gen 5.

2022-OLED-C2LG-eva serija G2 za 2022. godinu predstavlja novi 83-inčni model i prvi OLED model na svijetu od 97 inča koji nadopunjuje 55-, 65- i 77-inčne televizore koji su već u ponudi. Serija LG G2 donosi profinjen dizajn sa svojim atraktivnim televizorima Gallery. LG-eva serija C2 nudi najrazličitiji izbor veličina zaslona i to ukupno šest za 2022. godinu: prvi OLED TV na svijetu od 42 inča, idealan za gaming na konzolama i računalima te televizore od 48, 55, 65, 77 i 83 inča. Ova serija OLED TV-a ima tanje okvire za uranjajuće iskustvo gledanja te televizorima daje elegantniji dizajn.

 

Brže i pametnije 

Kod većine LG-evih novih TV modela, α 9 Gen 5 koristi duboko učenje kako bi poboljšao upscaling performanse i dao slikama na zaslonu trodimenzionalnu kvalitetu tako što se prednji i pozadinski elementi razlikuju jedan od drugog. Procesor α9 Gen 5 također proširuje mogućnosti LG-eve značajke AI Sound Pro kako bi pružio realističniji zvuk, omogućavajući ugrađenim zvučnicima televizora da proizvode virtualni 7.1.2 surround zvuk.

 

Nadograđeni UX 

Najnovija verzija LG-eve inovativne Smart TV platforme pojednostavljuje korisničko iskustvo na novim LG-evim televizorima, pružajući maksimalnu udobnost i lakše otkrivanje sadržaja. LG-ev webOS 22 uvodi osobne profile kako bi korisnici mogli uživati u prilagođenijem iskustvu gledanja. Sa svakim profilom korisnici mogu postaviti brzi pristup svojim omiljenim streaming uslugama, dobiti prilagođene preporuke sadržaja na temelju povijesti gledanja i primati upozorenja u stvarnom vremenu kako bi bili u tijeku s omiljenim sportskim emisijama. U profile se korisnici mogu prijaviti iz TV preglednika ili s pametnog telefona s NFC Magic Tapom.

NFC Magic Tap također se može koristiti za preslikavanje zaslona mobilnog uređaja na LG TV. Gledatelji također mogu preslikati sadržaj s jednog TV-a na drugi u domu koristeći Room To Room Share, što omogućava gledanje kabelskog ili satelitskog sadržaja na drugom TV-u putem Wi-Fi veze bez dodatnog set-top-boxa. Također, novitet za 2022. godinu, Always Ready pretvara LG TV u medijski displej kad se ne koristi. Lako se postavlja u izborniku SETTINGS, Always Ready se aktivira pritiskom tipke za paljenje/gašenje na daljinskom upravljaču LG Remote za pretvaranje zaslona u digitalno platno za izlaganje umjetničkih djela, praćenje vremena ili reprodukciju glazbe. 

Osim toga, nadogradnja ThinQ AI omogućava LG-evim televizorima za 2022. da postanu pravo središte pametnog doma. Osim što korisnicima pruža glasovnu kontrolu i kompatibilnost s drugim ThinQ uređajima, ThinQ AI sada nudi podršku za Matter, novi industrijski standard za sigurniji i jednostavno povezani pametni dom koji će omogućiti LG-evim televizorima da rade kao kontroler za povezane uređaje.

 

Izvanredna kvaliteta slike 

Priznati od strane korisnika, tehnoloških stručnjaka i najvećih imena filmske industrije, LG OLED televizori nastavljaju podizati ljestvicu kvalitete slike. Paneli koji se nalaze u OLED linijama za 2022. godinu certificirani su od globalne agencije za testiranje proizvoda Intertek za 100 posto vjernosti boja i 100 posto volumena boja. LG OLED televizori jedinstveni su po svojoj sposobnosti usklađivanja boja prema izvornom sadržaju i preciznog izražavanja svih boja bez obzira na to koliko svijetle ili tamne mogu biti prikazane slike. Svi LG-evi OLED televizori za 2022. certificirani su od strane TÜV Rheinland i Underwriters Laboratories za sliku bez treperenja te da nemaju odsjaj od strane UL-a. LG-eve OLED panele također je prepoznao TÜV Rheinland za nisku razinu emitiranja plavog svjetla i prvi su u svijetu koji ispunjavaju zahtjeve za nisku emisiju plavog svjetla Eyesafea, američke agencije za zdravstvene standarde. LG-evi televizori olakšavaju korisnicima da gledaju filmove upravo kako su to njihovi kreatori i zamislili jer su 2021. godine prvi ponudili automatsko prebacivanje na način rada Filmmaker Mode kada se gleda sadržaj Amazon Prime Videa.

 

Predvodnik u gamingu 

LG OLED je tijekom godina stekao titulu predvodnika gaming trendova, što potvrđuje prvi OLED televizor koji je kompatibilan s tehnologijom NVIDIA G-SYNC te prvi 8K OLED TV koji demonstrira 8K gaming s grafičkim karticama serije NVIDIA GeForce RTX. S vremenom odaziva od 1 milisekunde, niskim ulaznim kašnjenjem i do četiri HDMI priključka koji podržavaju višestruke značajke HDMI 2.1, ne čudi da je LG OLED idealan izbor za ljubitelje konzola i PC igara. Uz podršku za NVIDIA GeForce NOW i Google Stadia, cloud platforme za gaming i povezivanje preko kompatibilnog kontrolera, zabava može početi. 

Korisnici LG-a u 2022. su dobili mogućnost biranja i prebacivanja između značajki specifičnih za igru i unaprijed postavljenih postavki displeja izravno iz izbornika Game Optimizer na televizoru. Izbornik Game Optimizer omogućava brzi pristup novom načinu rada Dark Room koji prilagođava svjetlinu zaslona za bolje gaming iskustvo kada su svjetla isključena. Postavke za G-SYNC Compatible, FreeSync Premium i varijabilnu brzinu osvježavanja (VRR) lako su dostupne iz Game Optimizera. Osim toga, novi sportski način rada pridružuje unaprijed postavljene postavke za pucačinu u prvom licu, igre uloga i strateške igre u stvarnom vremenu, pružajući više detalja za što realnije iskustvo.

 

LG QNED Mini LED
2022-QNED99
 

Kako bi potvrdio vodeću poziciju u ponudi LCD televizora, LG također predstavlja proširenu ponudu QNED televizora za 2022. godinu. Uz LG-evu vlastitu tehnologiju Quantum Dot NanoCell, nova linija nudi vrhunsku reprodukciju boja sa 100-postotnim volumenom boja. Isporučujući bogate i autentične boje u najsvjetlijim i najtamnijim scenama, LG QNED Mini LED TV donosi nevjerojatan kontrast zahvaljujući LG-evoj tehnologiji Precision Dimming. Svi modeli počevši od serije QNED90 certificirani su za 100-postotnu postojanost boja tako da gledatelji svaki put vide istu, visokokvalitetnu sliku, čak i pod različitim kutovima gledanja.

 

Interaktivno iskustvo

2022-OLED

U 2022. godini LG također redefinira ulogu televizora s dodatkom novih usluga koje olakšavaju upravljanje i nude interaktivnije iskustvo gledanja sadržaja doma.

LIVENow – Nagrađivana aplikacija LIVENow nudi pristup online koncertima, emisijama, sportskim i drugim vrhunskim live događajima u kojima korisnici mogu aktivno sudjelovati. Uz LIVENow, LG-ev televizor postaje ulaz u nova virtualna iskustva, nudeći mogućnost uživanja u koncertima s prijateljima i obitelji te s obožavateljima iz cijelog svijeta. 

1M HomeDance – Za one koji žele plesati poput svojih omiljenih K-Pop idola, LG na svojim televizorima predstavlja aplikaciju 1M HomeDance. Stvorena u suradnji s 1MILLION Dance Studiom, jednim od najpopularnijih koreografskih timova K-Popa, aplikacija nudi širok izbor tutorijala koji korisnicima pomažu usavršiti svoje plesne pokrete. Korisnici mogu provjeriti svoju formu uz način rada Camera dok plešu zajedno s profesionalnim koreografima ili se odmoriti i gledati svoje omiljene plesne isječke. 

LG Fitness – LG predstavlja i svoju prvu zdravstvenu platformu, LG Fitness, kako bi korisnicima pomogao razviti naviku zdravijeg načina života doma. Korisnici mogu pronaći idealan plan vježbanja na temelju preporuka sustava ili kreirati vlastiti odabirom raznih opcija kao što su brzi HIIT, istezanje cijelog tijela ili vođenu meditaciju. Praćenje aktivnosti i napretka moguće je na nadzornoj ploči aplikacije.

Independa –  LG-evi televizori mogu čak pomoći korisnicima koji nisu kod kuće oko brige za članove obitelji ili pomoći osobama starije životne dobi da budu neovisniji. Kao prva zdravstvena TV usluga na LG-evim televizorima, Independa ima intuitivno sučelje koje korisnicima olakšava pokretanje video poziva s njegovateljem ili jednostavan pristup izborniku relevantnih profesionalnih usluga. Pop-up obavijesti obavještavaju kada netko zove, a osobni alarmi mogu se postaviti za više podsjetnika. Sve obavijesti i upozorenja integrirani su u sustav webOS, tako da su uvijek pri ruci. Profesionalne usluge dostupne na Independi uključuju Dentulu (online stomatološke konzultacije), Capital Rx (platformu za popuste u ljekarnama), Coverdell (pogodnosti stomatološkog osiguranja), WebMD (medicinsko edukativne videozapise) i Sprio100 (programe fitnesa za osobe starije životne dobi). 

LG-eve nove televizore za 2022. godinu možete pogledati putem platforme ‘THE STAGE 2022’ na YouTube kanalu i posjetiti virtualnu izložbu www.LG.com/CES2022 i to 4. siječnja u 8:00 sati (PST).


Stranica 1 od 19

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja