Vijesti 2545

 

06. prosinca, 2023. | Zagreb l Uredio: Božidar Žitnik 

Norveški unicorn Remarkable imenovao Philipa Hessa,
bivšeg predsjednika i izvršnog direktora tvrtke Bose Corporation, novim izvršnim direktorom
 

reMarkable, vodeći inovator u kategoriji papirnatih tableta, 7. prosinca je predstavio Philipa S. Hessa, lidera konzumne tehnologije s iskustvom u izgradnji i skaliranju timova, proizvoda i marki, kao novog izvršnog direktora tvrtke. Hessovo imenovanje stupa na snagu 1. siječnja 2024.


Phil-Hess_rMarkableizvor: reMarkable

U svoje 24 godine u Boseu, uključujući i mjesto predsjednika i glavnog izvršnog direktora, Hess je pomogao transformirati tvrtku — vodeći je u nove pothvate, pokrenuvši napore za održivost, poboljšavši njezin brend i dosegnuvši rekordne prihode. Od 2020. služi kao glavni operativni direktor Signifier Medical Technologies, startupa koji radi na revoluciji tržišta spavanja jednostavnim, učinkovitim medicinskim uređajima.

reMarkableizvor: reMarkable


06. prosinca, 2023. | Zagreb l Uredio: Božidar Žitnik 

Hrvatski Telekom osnažuje svoju 4G i 5G mrežu, 3G odlazi u povijest 

Hrvatski Telekom započinje s pripremnim aktivnostima vezanim uz gašenje 3G tehnologije, a cjelokupan projekt bi trebao biti dovršen početkom 2025. godine. Tijekom protekla tri desetljeća implementirano je ukupno pet, a do danas zadržano u radu čak četiri generacije mobilnih tehnologija. Postupnim gašenjem 3G mreže ubrzat će se prelazak na energetski učinkovitije i za korisnike kvalitetnije 4G i 5G tehnologije.


Gašenje 3G tehnologije neće imati utjecaj na korištenje glasovnih i SMS usluga, dok će se podatkovne usluge nastaviti pružati putem 4G i 5G mreža. 

ICT sektor odgovoran je danas za 2 do 3 posto globalnih CO2 emisija te se predviđa da će do 2030. godine zbog rasta korištenja usluga iz oblaka i umjetne inteligencije dosegnuti udio od oko 7 posto. Zato je zamjena 3G s mrežama novije generacije, kao što su 4G i 5G, u skladu sa strategijom održivog poslovanja Hrvatskog Telekoma, jer je riječ o mrežama koje su značajno energetski učinkovitije. Prijelazom na 4G i 5G tehnologiju HT osnažuje održivu digitalnu transformaciju društva te istovremeno korisnicima osigurava još brže, naprednije i sigurnije usluge. 

Hrvatski Telekom svoju 3G mrežu planira postupno ugasiti što je u skladu s industrijskim trendovima te potvrđuje fokus na brže i naprednije mobilne tehnologije i usluge. Umirovljenje 3G tehnologije će nam omogućiti da frekvencijske resurse upotrijebimo za 4G i 5G tehnologije što će se reflektirati u boljoj usluzi za naše korisnike. Završetkom ovog procesa naša mreža će također smanjiti ugljični otisak po prenesenoj količini podataka s obzirom da je 4G tehnologija pet puta, a 5G tehnologija čak 15 puta energetski učinkovitija od 3G-a. Isti postupak provode već brojni svjetski i europski telekomi, koji supstituiraju 3G u korist naprednijih mreža koje omogućavaju veće brzine, manju latenciju, poboljšani kapacitet te su spremne podržati nove tehnologije. Dodatnim ulaganjima u unaprjeđenje 4G i 5G mreže otvorit ćemo mogućnosti za daljnje inovacije i poboljšanu povezanost, što će pozitivno utjecati i na društveni i gospodarski razvoj“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije (CTIO) Hrvatskog Telekoma. 

Korisnici koji upotrebljavaju 2G ili 3G uređaje i nemaju mogućnost pristupa 4G i/ili 5G tehnologijama, mogu nastaviti s korištenjem svojih usluga putem 2G tehnologije, koju HT i dalje zadržava u radu, i koja omogućava neometano korištenje govornih i tekstualnih usluga, odnosno poziva i SMS poruka, te korištenje podatkovnog prometa sukladno mogućnostima. Korisnici koji žele značajno bolje iskustvo mobilnog interneta, svoj uređaj trebaju zamijeniti novim 4G i/ili 5G uređajem. Nadalje, svi korisnici koji koriste uređaje novije tehnologije i koji imaju mogućnost pristupa 4G i/ili 5G tehnologiji, a posjeduju SIM karticu starije tehnologije, svoju SIM karticu mogu bez naknade zamijeniti u bilo kojem trenutku na prodajnim mjestima Hrvatskog Telekoma. 

Hrvatski Telekom će svoje korisnike redovito i pravovremeno informirati o načinu provedbe i dinamici postupka gašenja 3G tehnologije. Detaljnije informacije vezane uz odlazak 3G mreže u povijest kao i odgovore na najčešća pitanja korisnika moguće je pronaći na LINK


06. prosinca, 2023. | Zagreb l Uredio: Božidar Žitnik 

NAJVIŠE SE DOBIVA ONDA KAD SE DAJE 

A1 Hrvatska oprema domove za starije i nemoćne  donacijom od 100.000 eura 

Božićni blagdani su prilika za činiti dobro, baš kao što je to u stvari svaki dan. No, način kako danas živimo ostavlja nam sve manje vremena za sebe, ali i za najdraže, pa i okolinu uopće i zato je svaki trenutak kada se čini dobro, dobar. Kako bi doprinijela kvaliteti života štićenika domova za starije, a uoči nadolazećih blagdana, tvrtka A1 Hrvatska opremit će prostore za druženje deset državnih domova u Hrvatskoj opremom vrijednom 100.000 eura. Svakom domu donirat će potreban namještaj i drugu opremu u iznosu od 10.000 eura kako bi starijim sugrađanima učinila zajedničke prostorije u kojima borave ljepšima i ugodnijima za druženje.


U izvođenje potrebnih radova volonterski će se uključiti zaposlenici tvrtke, koji su i odabrali deset domova za starije, vodeći se time da oprema ode u ruke onima kojima je najpotrebnija. Tako će prostori za druženje biti preuređeni u domovima za starije u Petrinji, Glini, Vukovaru, Vinkovcima, Đakovu, Belom Manastiru, Splitu (Lovret) i u tri doma u Zagrebu (Maksimir, Peščenica i Trešnjevka). 

Budućnosti informiranog i uključivog društva koje poštuje individualnost i nudi jednake prilike svima dio je ciljeva održivosti A1 Hrvatska, a ulaganje u zajednicu dio korporativne odgovornosti. Još prije osam godina kompanija je pokrenula interni program volontiranja te su kroz razne volonterske aktivnosti i A1 zaposlenici zajednici poklonili tisuće volonterskih sati.   

„Na ovaj način želimo uzvratiti onima koji su kroz život uvijek bili uz nas, stvoriti okruženje koje potiče interakciju, smijeh i zajedništvo te tako pridonijeti boljem mentalnom zdravlju i dugovječnosti. Želimo da i u svojim zrelijim godinama svakoga dana osjećaju toplinu i ljubav oko sebe, a osobito u blagdansko vrijeme koje nitko ne bi trebao provesti sam. Ova donacija je naš način da im kažemo hvala i uljepšamo blagdane pokazujući im koliko su važni. Naša briga ovdje neće stati, jer smo s pojedinim domovima dogovorili i aktivnosti uređenja prostora u kojem će volontirati A1 zaposlenici“, izjavio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska. 

Dodatno, A1 Hrvatska na svojim društvenim mrežama Facebook i Instagram idući tjedan pokreće aktivaciju kojom poziva svoje pratitelje da se uključe u val dobrote ostvarivanjem želja koje su došle iz domova za starije i nemoćne - jer najviše se dobiva onda kad se daje. 


05. prosinca, 2023. | Zagreb l Uredio: Božidar Žitnik

Oscar u Algebri 

U Algebri upravo prikazana remasterirana verzija Surogata i otvorena nova dvorana Dušan Vukotić 

U povodu 70 godina Zagreb Filma te pokretanja novog studijskog programa multimedijske produkcije Algebra je u svojim prostorima izložila originalni kipić Oscara kojim je Dušan Vukotić nagrađen 1962. godine za film Surogat te je prikazana obnovljena verzija filma prilagođena suvremenim audio vizualnim formatima. 

U Zagrebu, 4. prosinca je u Visokom učilištu Algebra prikazana nova, remasterirana verzija animiranog filma Surogat. Za ovaj film Dušan Vukotić bio je nagrađen Oscarom, prestižnom nagradom američke filmske akademije, i time postao jedini filmski redatelj iz Hrvatske ikad kojemu je pripala ta čast. Na neki način, shodno tradiciji čuvanja hrvatske baštine, u Visokom učilištu Algebra odlučili su svojoj novoj multifunkcionalnoj dvorani u novom zagrebačkom kampusu dati upravo njegovo ime. 

Surogat_Dusan-Vukotic_screenshootfoto: Božidar Žitnik

Tom prigodom, u Algebri je ekskluzivno izložen originalni kipić kojeg je Vukotić osvojio 1962. godine. Osim toga, predstavljen je i novi studijski program multimedijske produkcije pokrenut u Algebri ove godine i u koji je akademske godine 2023./2024. upisana prva generacija studenata:


„Surogat je i danas, nakon puno vremena, itekako aktualan, zato smo ga odlučili danas prikazati u svom obnovljenom izdanju u novoj dvorani nazvanoj prema Dušanu Vukotiću. Željeli smo imenovanjem dvorane ispraviti i nepravdu koja je zadesila Dušana Vukotića u ratno vrijeme. Na potez imenovanja dvorane i izložbe Oscara odlučili smo se između ostalog i zato jer u Algebri imamo studijske programe u tom području poput 3D dizajna i multimedijske produkcije koji nastoje spremati mlade ljude za poslove koji su slični onome što je radio i Vukotić. Naš novi studij multimedijske produkcije pokrenuli smo s ciljem odmicanja od nekadašnje uske sfere računarstva prema naprednim audiovizualnim tehnologijama, s čime je on postao zanimljiv sasvim jednom drugom profilu studenata koji svoju budućnost vide kreativnom izražavanju i novim medijima“ – rekao je Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.

Vinko-Bresan_Mislav-Balkovicfoto: Božidar Žitnik

„Nijedno umjetničko djelo nije promijenilo povijest hrvatske umjetnosti kao što je to učinio Dušan Vukotić u području animacije. Tko god će pisati svjetsku povijest animacije mora u tu povijest staviti Zagrebačku školu crtanog filma. Bio je predvodnik reducirane umjetnosti, jednu plošnu situaciju uspio je prikazati s vrlo jakim idejama, čime je uveo revoluciju u animirani film, a to vidimo i danas jer mnogi filmovi koje sada gledamo nastavljaju se upravo na tradiciji Zagrebačke škole crtanog filma. Divno je da danas slavimo njegove uspjehe jer on nije osvojio samo Oscara, nego čak 90 međunarodnih nagrada iz područja kinematografije i ti uspjesi su veličanstveni“ – izjavio je Vinko Brešan, ravnatelj Zagreb Filma.

Algebra_dvorana-Dusan-Vukoticfoto: Božidar Žitnik 

Ustanova Zagreb Film ove godine slavi 70 godina od osnutka i je cijelu 2023. godinu posvetila obilježavanju ove značajne obljetnice na čitavom nizu manifestacija i kulturnih događanja. Visoko učilište Algebra je iznimno ponosno kako je ovo obilježavanje završeno prikazom remasterirane verzije Surogata i izložbom Oscara upravo u zagrebačkom kampusu Visokog učilišta Algebra.
 Dušan Vukotić - Oscar - 1962. animirani film Surogatfoto: Božidar Žitnik

Originalni kipić Oscara bit će moguće pogledati u prostorijama zagrebačkog kampusa Visokog učilišta Algebra, na prvoj etaži, svaki radni dan od ponedjeljka 4. prosinca do petka 8. prosinca do 12 sati.


28. studenog, 2023. | Zagreb l Uredio: Božidar Žitnik

LG Electronics najavio organizacijsko restrukturiranje za budući rast 

Uzimajući u obzir dinamične promjene na globalnom tržištu, tvrtka teži daljnjem rastu i promjenama
kako bi poboljšala vrijednosti za korisnike
 

Kako bi došao na korak bliže do ostvarivanja svoje „Vizije budućnosti 2030.“ najavljene tijekom srpnja, LG Electronics (LG) objavio je uvođenje novih organizacijskih promjena. Promjenama usmjerenim prema jačanju organizacijskih sposobnosti i poslovne konkurentnosti, LG nastoji ostvariti svoju viziju i preoblikovati se u tvrtku pametnih rješenja za život, koja ujedno povezuje i proširuje različita iskustva i prostore izvan samog segmenta kućanskih aparata.


Ključan dio ove proaktivne strategije je novoosnovana Tvrtka za prodaju i marketing u inozemstvu koja će direktno odgovarati LG-evom izvršnom direktoru Williamu Chou, a vodit će je Thomas Yoon, bivši predsjednik i izvršni direktor Sjevernoameričkog LG-a.

Thomas-Yoon_Overseas-Sales-and-Marketing-CompanyThomas-Yoon_Overseas-Sales-and-Marketing-Company

Tvrtka za prodaju i marketing, kroz aktivnosti otkrivanja i razvijanja vrijednosti za sve korisnike, imat će ključnu ulogu u ubrzanju promjena i rasta te jačanju globalne moći brenda. Nova organizacija upravljat će inozemnim prodajnim podružnicama u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Europi, Bliskom Istoku i Aziji, kao i Globalnom marketinškom grupom te D2C Prodajnom poslovnom grupom.

Cilj tvrtke nije samo jačati izvršne sposobnosti inozemnih operacija ključnih poslova, poput B2B operacija, već i pružiti potrebnu podršku za unapređenje kvalitativnog rasta svih ostalih poslovnih jedinica. To će postići poticanjem razvoja stručnosti u inozemnoj prodaji te ubrzanjem napretka poslova temeljenih na platformi i inovativnih poslovnih modela izravne prodaje potrošačima, poznatih kao D2C. Upravo će D2C grupa preuzeti ulogu proširenja kontaktnih točaka s kupcima putem jačanja aktivnosti u internetskoj prodaji (Online Brand Shop – OBS) i unaprjeđivanja sposobnosti data-based digitalnog marketinga. 

Uz zadržavanje agilnog i prilagodljivog sustava donošenja odluka u svakoj od četiri poslovne jedinice, LG će se usredotočiti i na poticanje daljnjeg razvoja inovativnih tehnologija u svakoj pojedinoj jedinici kako bi u potpunosti podržali transformaciju tvrtke.

Poslovna jedinica Home Appliance & Air Solution (H&A) planira uspostaviti odjel za inženjersku prodaju unutar poslovanja rješenja za klimatizaciju kako bi unaprijedila inženjerske sposobnosti i maksimizirala poslovnu sinergiju na području grijanja, ventilacije i klimatizacije (Heating, Ventilation and Air Conditioning – HVAC), koje je ključno poslovno područje u B2B segmentu. Također, Home Beauty Business bit će preseljen iz Home Entertainment jedinice u H&A kako bi se ostvarila sinergija s već postojećim snažnim linijama proizvoda u „Home“ prostorima.  

Home Entertainment (HE) poslovna jedinica namjerava dodatno ubrzati svoj prijelaz kako bi postala medijski i zabavni div. Kako bi se ojačao webOS operativni sustav za pametne televizore bit će uspostavljen  Odjel za razvoj webOS softvera koji će izravno odgovarati predsjedniku HE poslovne jedinice, Park Hyoung-seiu. Također, Poslovna jedinica za proširenu stvarnost (XR) bit će izravno uspostavljena pod vodstvom središnjeg ureda.

 Park-Hyoung-sei_president-of-the-HE-CompanyPark-Hyoung-sei_president-of-the-HE-Company

Predsjednik Park, koji vodi tvrtku od 2019. godine, promoviran je u znak priznanja za svoj doprinos unapređenju poslovnog portfolija tvrtke, poboljšanju profitabilnosti premijernih linija proizvoda i rastu platforme webOS, istovremeno čvrsto utvrđujući poziciju tvrtke na globalnom tržištu OLED televizora.

Vehicle Solutions (VS) poslovna jedinica osnovat će Odjel za globalnu strategiju kupaca izravno pod svojih središnjim uredom kako bi uspostavila integriranu strategiju za upravljanje narudžbama i prodajom i jačanje marketinških funkcija radi ubrzanja rasta poslovanja. 

Business Solutions (BS) proširit će prodajne i poslovne operacije u ključnim regijama poput Sjeverne Amerike, Europe, Srednje Azije, Azije i Latinske Amerike. Trenutni odjel za poslovne odnose s tvrtkama (B2B) u Indiji bit će unaprijeđen u B2B diviziju kako bi se održao kontinuirani rast u zemlji. Sva imenovanja stupaju na snagu 1. prosinca i postaju aktivna s 1.1. 2024. godine.

 


27. studenog, 2023. | Vukovar l Uredio: Božidar Žitnik

Prekretnica u održivosti
 

AOC i Philips Monitors postaju prestižni šampioni EPEAT Climate+™-a 

U značajnom koraku prema ekološkoj odgovornosti i inovacijama u elektroničkoj industriji, MMD, vodeća tehnološka tvrtka i partner za licenciranje brendova za monitore Philips, i AOC, jedan od vodećih proizvođača zaslona, ​​s ponosom objavljuju svoje nedavno postignuće - EPEAT Climate+ certifikat. Njihovi logotipi sada su istaknuti na EPEAT  web stranici, označavajući njihovu važnu ulogu i priznanje u području ekološki osviještene tehnologije. Ovaj certifikat naglašava njihovu predanost razvoju proizvoda visokih performansi koji se pridržavaju strogih ekoloških standarda.


Suočeni s eskalirajućom klimatskom situacijom, postoji hitna potreba za inovativnim rješenjima u svim sektorima, posebice u sektoru informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT). Ovaj gorući ekološki izazov zahtijeva hitnu akciju i proizvođača i potrošača unutar industrije. 

EPEAT Climate+ certifikat: novo mjerilo

EPEAT Climate+ certifikat izdvaja AOC i Philips monitore kao predvodnike u težnji prema održivijim elektroničkim proizvodima. Proces certificiranja, koji nadzire Global Electronics Council (GEC), zahtijeva poštivanje strogih kriterija koji osiguravaju da su proizvodi dizajnirani i proizvedeni s fokusom na smanjenje ugljičnog otiska i ublažavanje klimatskih promjena. EPEAT Climate+ Champions su proizvođači koji imaju EPEAT registrirane proizvode koji su stekli oznaku EPEAT Climate+. 

Zahtjevi za EPEAT Climate+ oznaku

Kako bi postigli oznaku EPEAT Climate+, proizvodi moraju zadovoljiti nekoliko ključnih kriterija, odražavajući sveobuhvatan pristup održivosti: 

 1. Javni i verificirani podaci o emisijama stakleničkih plinova: transparentno i verificirano objavljivanje emisija stakleničkih plinova proizvoda.
 2. Energetski učinkoviti prethodni proizvodni procesi: proizvodni procesi koji prioritiziraju energetsku učinkovitost.
 3. Znanstveno utemeljeni ciljevi smanjenja stakleničkih plinova: predanost znanstveno utemeljenim ciljevima za smanjenje emisija stakleničkih plinova.
 4. Obnovljivi izvori energije: utilizacija obnovljivih izvora energije u proizvodnji.
 5. Standardi energetske učinkovitosti proizvoda: usklađenost s visokim standardima energetske učinkovitosti proizvoda.

Ovi kriteriji, razvijeni u suradnji sa širokim spektrom dionika uključujući proizvođače, znanstvenike, kreatore politike i zagovornike održivosti, osmišljeni su kako bi osigurali da proizvodi zadovoljavaju najviše industrijske standarde za dekarbonizaciju. 

Predanost sveobuhvatnoj održivosti

Certifikat ne samo da prepoznaje ekološki prihvatljiv dizajn proizvoda, već i odgovornu praksu tvrtki koje stoje iza njih. Stručnjaci za verifikaciju treće strane koje je odobrio GEC osiguravaju da su ispunjeni svi potrebni klimatski kriteriji, dodajući značajnu razinu vjerodostojnosti EPEAT Climate+ oznaci. 

Utjecaj na potrošače i okoliš

Ovaj certifikat ima posebno značenje u eri u kojoj su potrošači sve više svjesni utjecaja svojih izbora na okoliš. Pomaže kupcima da brzo identificiraju tehnološke proizvode koji su dizajnirani i proizvedeni imajući na umu ublažavanje klimatskih promjena, pridonoseći tako zajedničkim naporima za ublažavanje klimatske krize. Postignuća AOC-a i Philipsovih monitora osnažuju potrošače da donose informirane odluke, birajući proizvode koji su u skladu s njihovim vrijednostima odgovornosti prema okolišu.  

Poruka od Kevina Yanga

Stalni napori AOC-a i Philips Monitora da smanje svoj ugljični otisak i potaknu održive prakse unutar elektroničke industrije u srži su njihova korporativnog etosa. "Željeli bismo zahvaliti Globalnom vijeću za elektroniku na pokretanju nove EPEAT Climate+ certifikacije proizvoda, koja će dodatno osnažiti proizvođače poput nas da na tržište uvedu održivije proizvode", poručuje Kevin Yang, voditelj tehničkih proizvoda za EU i globalni voditelj proizvoda u tvrtki Philips / AOC Monitors & IT. "U AOC-u i MMD-u vjerujemo da je održivost ključ našeg uspjeha i nudi nam priliku da upotrijebimo svoje vještine, stručnost i odnose kako bismo stvorili bolju budućnost za pojedince, društvo u cjelini i okoliš u kojem svi živimo." 

Napredovanje ka zelenoj budućnosti

Ostvarivanje EPEAT Climate+ certifikata za AOC i Philips Monitore predstavlja značajan korak na njihovom putu prema ekološkoj održivosti. Pokazuje proaktivan pristup integraciji održivosti u njihove proizvode i odražava njihovu predanost dobrobiti okoliša i potrošača.


27. studenog, 2023. | Vukovar l Uredio: Božidar Žitnik 

Suvremeno poslovanje: Generativna umjetna inteligencija već povećava produktivnost i održivost Schneider Electrica 

 • Microsoft Azure OpenAI omogućuje zaposlenicima i klijentima Schneider Electrica veću produktivnost i nove načine rada.
 • Suradnja s Microsoftom u području umjetne inteligencije usmjerena je na stvaranje inovativnih rješenja za održivost. 

Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizacije, iskorištava mogućnosti generativne umjetne inteligencije (GenAI) kako bi osnažio korisnike i transformirao svoje interne operacije.


Na temelju dugogodišnje suradnje s Microsoftom, Schneider Electric integrirao je Microsoft Azure OpenAI za razvoj rješenja koja koriste algoritme za generiranje teksta, koda i drugog sadržaja. Time se omogućio novi pristup operativnim procesima koji uključuje optimalnu raspodjelu resursa, pojednostavljene dugotrajne zadatke te veću brzinu i učinkovitost. Osim toga, Schneider Grupa primjenjuje GenAI za unapređivanje inovacija u svojem portfelju ponuda.

Ključne značajke GenAI-ja koje Schneider Electric koristi:

 • Resource Advisor Copilot – Microsoft Azure OpenAI omogućuje korištenje tehnologije velikih jezičnih modela (Large Language Model) na temelju čega je Schneider pokrenuo digitalnog „kopilota“ za sustav Resource Advisor. Kopilot omogućuje korisnicima poboljšanu analizu podataka, vizualizaciju, podršku pri odlučivanju i optimizaciju performansi. Funkcionalnosti kopilota temelje se na obradi složenog industrijskog znanja i informacija sustava Resource Advisor.
 • Jo-Chat GPT – interni razgovorni asistent temeljen na Microsoft Azure OpenAI usluzi koji zaposlenicima omogućuje korištenje Generative AI mogućnosti na siguran način.
 • Finance Advisor – ovaj razgovorni asistent pruža jednostavan i učinkovit način pronalaženja preciznih informacija za financijske analitičare u računovodstvu i na drugim pozicijama iz područja financija. Pomaže u postizanju dosljednih, usklađenih i pravovremenih odluka.
 • Knowledge Bot – razgovorni asistent koji pomaže zaposlenicima korisničke službe pronalaziti precizne informacije u odgovorima na upite korisnika i predlagati odgovarajuće odgovore na temelju detaljne interne dokumentacije.
 • Conversational Search (op.prev. Razgovorno pretraživanje) – uz mogućnost semantičke pretrage razgovorom pomaže klijentima pretraživati željene proizvode.

Schneider Electric također planira integrirati Github Copilot kako bi dodatno unaprijedio svoje procese stvaranja ponuda i operacije, kao i Sales Copilot kojim će osigurati dodatnu podršku zaposlenicima.

Philippe Rambach, glavni direktor za umjetnu inteligenciju u Schneider Electricu komentira tehnološke i poslovne napretke tvrtke: „Generativna umjetna inteligencija mijenja igru i zato ulažemo u tu tehnologiju. Već nam je omogućila poboljšanje interne produktivnosti i savršeno je usklađena s našom predanošću u kontinuiranom poboljšanju i inovacijama usmjerenim na održivost“,

Schneider Electric osnovao je UI hub još 2021., prije nego što je GenAI tehnologija postala široko rasprostranjena. Pojavom novih alata, okupljen je glavni tim za GenAI koji blisko surađuje s internim i vanjskim dionicima kako bi se otkrile prilike za ranu primjenu.

Primjena generativnog UI-ja i integracija Microsoft Azure OpenAI-ja naglašava predanost Schneider Electrica da ostane na čelu tehnoloških inovacija u upravljanju energijom i industrijskoj automatizaciji. Ove tvrtke svojim poslovanjem dokazuju usmjerenost na korištenje naprednih tehnologija za povećanje učinkovitosti, poticanje inovacija i postizanje održivog rasta.

„Microsoft Azure OpenAI omogućuje Schneideru razvoj agilnih, skalabilnih i ekonomičnih rješenja koje pokreće umjetna inteligencija i koja su u skladu s našim zajedničkim ambicijama za održivu i digitaliziranu budućnost.“ rekao je Dominik Wee, korporativni potpredsjednik u odjelu proizvodnje i mobilnosti u Microsoftu.

Schneider Electricov portfelj rješenja izgrađenih na Microsoft Azureu nudi svojim klijentima IoT (Internet of Things) rješenja sljedeće generacije temeljena na oblaku, kao i napredne podatkovne i UI mogućnosti.

Te dvije tvrtke zajedno pomažu korisnicima premostiti jaz između postavljanja ambicioznih ciljeva održivosti i njihovog ostvarivanja.


27. studenog, 2023. | Vukovar l Uredio: Božidar Žitnik 

Telemach u Zaprešić doveo najnapredniju 10 Giga optičku mrežu 

Kako bi potaknuo digitalnu povezivost Hrvatske, Telemach nastavlja širiti svoju 10 Giga optičku mrežu pa nakon pet najvećih hrvatskih gradova, svoju infrastrukturu uvodi i u manje sredine. Tako su najnaprednije fiksne usluge već dostupne korisnicima u Zaprešiću gdje će građani moći surfati brzinama vodećih tehnoloških gradova, a u planu je i daljnja izgradnja optičke mreže u ostalim gradovima Zagrebačke županije. U nadolazećem razdoblju 10 Giga mreža nastavit će se širiti u preostalim četvrtima već pokrivenih većih gradova, a do kraja 2027. godine Telemach najsuvremenijom mrežom na tržištu planira pokriti trećinu Hrvatske, odnosno čak 500 tisuća kućanstava.


U eri ubrzanog tehnološkog napretka, gospodarstvo i društvo sve više ovise o pametnim digitalnim rješenjima. Intenzivna uporaba napredne tehnologije zahtijeva infrastrukturu koja će poboljšati svakodnevni život i rad, a upravo to donosi Telemachova 10 Giga mreža nove generacije. Ova optička mreža omogućava građanima pristup visokokvalitetnoj digitalnoj infrastrukturi i brzinama, transformirajući način korištenja interneta i pametnih uređaja. 

“Napredna tehnologija ima važnu ulogu ne samo u poslovanju nego i u osiguravanju jednakih preduvjeta za ekonomski, obrazovni i društveni razvoj te je ključna za napredak društva u cjelini. U Telemachu kontinuirano ulažemo u izgradnju najsuvremenije 10 Giga optičke mreže te na taj način omogućavamo brzu i pouzdanu digitalnu povezanost što je posebno važno za daljnji razvoj manjih sredina. S namjerom da tehnologiju uistinu stavimo u funkciju korisnika te internet učinimo dostupnijim široj javnosti, osiguravamo jednostavnu i transparentnu ponudu po povoljnim uvjetima, pružajući korisnicima najveću vrijednost za novac“, izjavila je Danijela Bistrički Morović, članica Uprave i glavna direktorica za tehniku Telemacha Hrvatske. 

Iako je na hrvatsko tržište ušao posljednji, upravo je Telemach, zahvaljujući investiciji od 100 milijuna eura u izgradnju najmodernije optičke mreže, prekinuo stagnaciju fiksne mreže u Hrvatskoj i kao tržišni izazivač potaknuo snažniju digitalizaciju Hrvatske. To potvrđuje i nedavno objavljeno prvo izvješće o tehnološkom razvoju Europe „Digitalno desetljeće“, prema kojem je Hrvatska postigla napredak u razvoju fiksne digitalne infrastrukture, posebno implementacijom optičke mreže, s 39 na 54 posto u promatranom razdoblju.


25. studenog, 2023. | Vukovar l Uredio: Božidar Žitnik 

Telemachova blagdanska ponuda 5G telefona najpoznatijih brendova 

„Blagdani su vrijeme kada svatko od nas može bar na kratko postati Djed Božićnjak i darovati drugima sreću“, istaknuli su iz Telemacha. 

Ovaj Božić, Telemach je pripremio sjajnu blagdansku ponudu pametnih 5G telefona koja uključuje osam uređaja renomiranih brendova poput Samsunga, Xiaomija, Honora te Telemach 5G telefon, android uređaj vrhunskih performansi.


Tako korisnici mogu odabrati popularne modele poput Samsung Galaxy S23, Samsung Galaxy Flip 5 s preklopnim mehanizmom, te Samsung Galaxy A54 5G i pri tome ostvariti popuste do čak 250 eura. Također, u ponudi su i modeli Honor 90 Lite 5G, Honor 90 5G, Redmi Note 12 Pro 5G i Xiaomi 13T 5G.   

A kako bi ovih blagdana svi korisnici mogli uživati u prednostima 5G tehnologije, ekskluzivno je dostupan i Telemach 5G telefon za svega 1,80 EUR mjesečno uz paket Unlimited. Riječ je o android uređaju visoke kvalitete koji čija dvostruka 50 + 2 MP digitalna kamera s LED bljeskalicom i 5 MP selfie kamerom omogućuje kvalitetne fotografije i video zapise. Pored 128GB memorije, uređaj dolazi sa snažnom 5.000 mAh baterijom te jamstvom od 36 mjeseci, što u kombinaciji s Telemach mobilnim paketima predstavlja jedinstvenu ponudu na tržištu. 

Svi uređaji iz blagdanske ponude podržavaju Telemachovu super brzu 5G mrežu, čime Telemach još jednom potvrđuje svoju predanost u pružanju najbolje vrijednost za novac i osiguravanju vrhunskog korisničkog iskustva. Upravo zahvaljujući 5G brzinama, svi korisnici diljem zemlje ovih blagdana mogu bezbrižno surfati, biti u kontaktu sa svojim najmilijima i neograničeno razmjenjivati sadržaj.


Stranica 1 od 196

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja