Vijesti 1609

 

12. listopada, 2021. | Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik| foto: G. I. Tepeš

 

Uz LG-eve dizalice topline Therma V moguće su velike uštede na troškovima grijanja

Korištenjem dizalice topline za 1 kW električne energije može se dobiti oko 4,5 kW toplinske energije, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodjeljuje značajne subvencije za njihovu ugradnju

U današnje vrijeme sve više pažnje posvećuje se racionalnoj potrošnji energije zbog smanjenja troškova, povećanja svijesti o potrebi zaštite okoliša, ali i EU direktiva. Tako u svim zemljama članicama EU sve nove zgrade moraju biti tzv. nZEB zgrade, što znači Nearly Zero Energy Building, odnosno zgrade gotovo nulte energije. To se može postići ugradnjom dizalica topline u kuće ili zgrade. LG-eve dizalice topline zrak-voda predstavljaju sveobuhvatno rješenje grijanja, hlađenja i opskrbe toplom potrošnom vodom koje za svoj rad koriste čak 75 posto obnovljivih izvora energije iz zraka (besplatna energija) i samo 25 posto električne energije.


Rješenja budućnosti – donose velike uštede i čuvaju okoliš

LG Therma V - dizalica topline

LG-eve dizalice topline iz linije Therma V pogodne su za suvremene objekte u novogradnji, ali i one objekte u adaptaciji, a obavljaju istu zadaću kao bojler na plin ili loživo ulje, samo na energetski i troškovno učinkovitiji način. Najčešće se koriste u kombinaciji s podnim grijanjem, ali imaju i veliku primjenu u kombinaciji s radijatorskim grijanjem te za opskrbu potrošnom toplom vodom, čak i pri vanjskoj temperaturi od -25°C. Zamjenom ili nadopunom tradicionalnog sustava grijanja na plin ili lož ulje, dizalica topline zrak-voda značajno smanjuje emisiju CO2 i potrošnju energije jer za zagrijavanje vode koristi obnovljivi, besplatni izvor – prirodnu toplinsku energiju iz vanjskog zraka.

LG Therma V - dizalica topline

U usporedbi s, primjerice, plinskim grijanjem, prilikom ugradnje dizalice topline zrak-voda nisu potrebni skupi plinski priključak i dimnjak čime se znatno smanjuje trošak instalacije sustava grijanja u kući ili stanu.


LG Therma V - dizalica topline

Učinkovitost dizalice topline u odnosu na plin je veća čak 4 do 5 puta. To znači da se korištenjem dizalice topline za 1 kW električne energije može dobiti oko 4,5 kW toplinske energije. Time se troškovi grijanja za prosječnu kuću mogu smanjiti za 20 posto u odnosu na klasične plinske bojlere, a čak 60 posto u odnosu na uljne. Veliku uštedu energije svakako dokazuje i energetski razred A+++. Kad je riječ o LG-evoj usmjerenosti na održivost i zaštitu okoliša, ona se ogleda i u korištenju plina R32 kao radne tvari. On je u skladu sa strogim europskim pravilima o F-plinovima te predstavlja ekološki prihvatljiviju alternativu još uvijek raširenoj radnoj tvari R410a. Tako R32 ima potencijal globalnog zagrijavanja (GWP) od 675, što je čak 70 posto niže od plina R410a.

 

Jednostavna instalacija i upravljanje

LG Therma V - dizalica topline

LG-eve dizalice topline jednostavno instalirati u nove objekte, ali i na postojeće radijatore i podno grijanje. Bitno je istaknuti i kako LG-eve dizalice topline zrak-voda lako postaju dijelom LG-evog pametnog doma u kojem su svi kućanski uređaji povezani preko besplatne aplikacije ThinQ. Upravo ona omogućava upravljanje i nadzor LG-evih pametnih uređaja gdje god se nalazili. Tako jednostavno možete podesiti željenu temperaturu dok ste još na poslu i vratiti se u već topli dom. Ili dok ste na putu, uključiti grijanje da se ne smrznu i ne puknu cijevi ako je vani temperatura jako ispod nule.

„U Hrvatskoj je najviše obiteljskih kuća izgrađeno prije 1987. i takve kuće troše 70 posto energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode. S ugradnjom dizalice topline LG Therma V korisnici mogu značajno smanjiti potrošnju i do 60% u odnosu na trenutnu. Osim toga, dizalice topline koriste obnovljive izvore energije te tako korisnici ulažu u svoju budućnost i doprinose zaštiti okoliša“, poručio je Alen Bjeliš, voditelj prodaje proizvoda i rješenja za klimatizaciju u LG-u Hrvatska.

 

Sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

LG Therma V - dizalica topline

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je nedavno Javni poziv za energetsku obnovu postojećih obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu, a iznos maksimalne subvencije za ugradnju dizalica topline iznosi 48.750,00 kuna. Više informacija dostupno je ovdje.

LG-eve dizalice topline moguće je kupiti kod svih LG-evih ovlaštenih partnera, odnosno u bolje opremljenim fizičkim i online trgovinama s opremom za grijanje i klimatizaciju.


12. listopada, 2021. | Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik| foto: G. I. Tepeš

 

Acronis Cyber Protect Cloud sad je integriran s rješenjima N-able 

Ova integracija omogućuje malim i srednje velikim tvrtkama jednostavno i značajno povećanje razine sigurnosti svoje ponude upravljanih usluga 

Acronis, globalni lider na tržištu rješenja za kibernetičku sigurnost, objavljuje kako je alat Acronis Cyber ​​Protect Cloud sada integriran s N-ableovim alatima RMM i N-central. Ova integracija omogućuje MSP (Managed Service Provider) da jednostavno, a u velikoj mjeri, povećaju razinu sigurnosti upravljanih usluga iz vlastite ponude, te su još jedna stavka u Acronisovoj besprijekornoj integraciji s vodećim RMM / PSA dobavljačima.


Jedan od najvećih izazova s ​​kojima se MSP-ovi danas suočavaju je prebacivanje između višestrukih sigurnosnih rješenja i alata za upravljanje. Prema Acronisu, oko 70% MSP-ova oslanja se na 2-5 različitih dobavljača sustava kibernetičke sigurnosti, a mnogi drugi ovise o još većem broju dobavljača.  

Takva kompleksnost nije samo neučinkovita - jer su pružatelji usluga prisiljeni obučavati svoje tehničare na raznovrsna rješenja i sučelja – već dovodi i do sigurnosnih propusta. Ažuriranja softvera mogu dovesti do nekompatibilnosti s drugim postojećim alatima, a IT timovi, koji se mijenjaju između konzola, mogu zanemariti kritična upozorenja.

 "Kao distributer kompanija Acronis i N-able, pozdravljamo ovu inicijativu koja nam omogućuje da svojim MSP partnerima pružimo opsežan skup alata za upravljanje IT-om i kibernetičkom sigurnošću," rekao je Štěpán Bínek, direktor prodaje cloud rješenja u kompaniji Zebra Systems. "Acronis je dugo nastojao omogućiti pružateljima MSP usluga da u potpunosti iskoriste sveobuhvatna rješenja kibernetičke sigurnosti, zajedno s alatima na koje se već oslanjaju. Širenjem usluga koje pružaju i produktivnijim upravljanjem infrastrukturom svojih korisnika, brzo mogu steći konkurentsku prednost.”

Acronis_RMM integration 

Skriptno bazirana integracija omogućuje jednostavno daljinsko postavljanje rješenja Acronis Cyber ​​Protect Cloud putem N-able sučelja RMM i N-central. Implementacija je podržana u sustavima Windows, macOS te Linux.

Suradnja platformi donosi sljedeće prednosti: 

  • Jednostavna konfiguracija skripte - Osiguranje podataka klijenta s ključnim funkcijama kibernetičke zaštite putem skripti preuzetih s upravljačke konzole Acronis Cyber ​​Protect Cloud.
  • Mapiranje korisnika – Pregledavanje svih računa odjednom, putem upravljačke konzole Acronis Cyber ​​Protect Cloud.
  • Daljinsko instaliranje/deinstaliranje zaštitnog agenta – Za učinkovitije pružanje usluga daljinskim postavljanjem Acronis Cyber ​​Protection Agent na bilo koji broj sustava.
  • Primjena/opoziv planova zaštite na klijentskoj razini - Optimalna sigurnost na razini pojedinačnog klijenta dodjelom unaprijed konfiguriranih planova kibernetičke zaštite na jedan ili više računa.
  • Raspored i pokretanje zadataka kibernetičke zaštite - Pokretanje zadataka s ključnim funkcijama kibernetičke zaštite prema zadanom rasporedu ili na zahtjev.
  • Praćenje statusa zaštite i primanje Acronis upozorenja – Praćenje statusa primijenjenih planova zaštite i značajki kibernetičke zaštite u sučelju koje podržava N-able i sinkronizacija upozorenja Acronisa s N-able upozorenjima. 

Više informacija o integraciji rješenja Acronis Cyber ​​Protect Cloud s N-able sučeljima RMM i N-central pronađite na sljedećim web poveznicama:

https://solutions.acronis.com/n-able-rmm/

https://solutions.acronis.com/n-central/


11. listopada, 2021. | Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik| foto: G. I. Tepeš

 

HoG powered by A1 najveća gaming dvorana otvorena uz najveće zvijezde regionalne YouTube scene 

Hall of Game u Z Centar doveo Nugata, Imperator FX-a, GallaSandallu i Niki13Gaminga 

U Zagrebu je u Z centru službeno otvorena „Hall Of Game“ najveća gaming arena, koja je okupila najveće zvijezde regionalne YouTube scene kao i sve ljubitelje ove planetarno popularne platforme. HoG se prostire na više od 900 četvornih metara, opremljen je s 50 računala koja pogone grafičke kartice GeForce RTX 3070Ti i Intelovi procesori 11. generacije uz Samsungove 27-inčne monitore od 244 Hz. U posebnoj zoni za konzole smješteno je 11 PlayStationa od kojih je pet priključeno na 65-inčne NEO QLED Samsung televizore. Prostor je u potpunosti prilagođen organizaciji natjecanja uz profesionalni esport stage te streaming hub kao i privatnu sobu za online natjecanja ili manje bootcampove. Osim toga, zaljubljenici u igre mogu isprobati razne simulatore, VR-ove i mobile gaming. Kako bi se zaokružilo vrhunsko iskustvo igranja, „Hall of Game“ povezan je A1 gigabitnom optičkom mrežom, a postavljenja je i indoor A1 5G mreža. Kako se moglo čuti prilikom otvorenja, riječ je o savršenom mjestu za sve casual i hardcore gamere. Mnogobrojnim posjetiteljima koji su mogli isprobali što sve „Hall of Game“ nudi pridružili su se na challangima i YouTube gaming idoli.


„Hall of Game je započeo kao dobra ideja, sjajna vizija i nakon puno truda i zalaganja velikog broja ljudi došli smo do ovog današnjeg otvorenja na kojem smo svim posjetiteljima omogućili besplatno igranje cijeli dan. Ovakva dvorana zaslužuje i da najveće zvijezde regionalnog Youtube-a prvi gajmaju te smo zato i odlučili dovesti Imperatora FX koji ima 1,5 milijuna pratitelja na svom kanalu, Nugata s više od 500 tisuću pratitelja, GallaSandallu sa 160 tisuća pratitelja i Niki13Gaming s 440 tisuća pratitelja. Drago nam je da su cijeli dan odvojili za druženje s pratiteljima u HoG-u“ rekao nam je Marko Matijević, osnivač i direktor „Hall of Game“ powered by A1.

HoG_event_otvorenja_Nik13Gaming_Nugato_AmeysHouse_ImperatorFx_GallaSandalla

„Hall of game dvorana je jednom riječju brutalna. Odlična energija, odlični ljudi, super priča s mojim fanovima i drago mi je bilo upoznati one s kojima sam se prvi puta susreo. Oprema je sam vrh, imali smo odličan show program, moje kolege Imperator FX i Niki13 Gaming su razvalili Roblox igricu, koju samo prvi put u životu gledao, što je bilo zanimljivo i smiješno. Bilo mi se jako drago nakon dugo vremena podružiti se s mojim kolegama YouTuberima. Sve u svemu jako dobro i jedva čekam da što više ljudi sazna za „Hall of Game“. Ono što ćemo raditi u budućnosti su veliki Expo turniri i dizanje gejminga na novi nivo u Hrvatskoj“. -  rekao je GallaSandalla. 

HoG_event_otvorenja_Niki13Gaming

„Otvaranje ovako reprezentativne igraonice bio mi je jedan od najboljih, ako ne i najdraži događaj na kojem sam do sada bio. Tome je sigurno doprinijela dobra atmosfera i prijateljsko raspoloženje svih sudionika, ali i samih organizatora. Nadam se u skorijoj budućnosti organizaciji novog događaja s istom ekipom – izjavio je vidno oduševljen Niki13 Gaming.

HoG_event_otvorenja_ Imperator FX Challenge_ Icaros

ImperatorFX došao je u društvu Pabla, mopsa koji je uz svog vlasnika postao zvijezda i s kojem su svi tražili fotku više. GallaSandalla, Nugato, Imperator FX i Niki13Gaming uz voditeljsku palicu ljupke AmeysHouse podijelili su s posjetiteljima svoje iskustvo u kreiranju video sadržaja, ali i zabavili sve sjajnim iznenađenjima i super poklonima za one s najviše sreće. Bogate nagrade oduševile su posjetitelje zahvaljujući sponzorima Samsung, PUBG merch, a sami influenceri sa svojim merchem i naravno HoG sa svojim membership karticama.

HoG_event_otvorenja

HoG powered by A1  će biti dom mnogih esport turnira, mjesto treninga, gaming događaja proslava i vrhunske zabave a prvi turnir koji će se održati u centru biti takmičenje u FIFA-i 22. Za više informacija zapratite HoG profile FB i IG na društvenim mrežama.

HoG_event_otvorenja


06. listopada, 2021. | Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik  

Croatia osiguranje i BIRD Incubator pokrenuli Data challenge 

Croatia osiguranje i BIRD inkubator organiziraju Data challenge, poslovni zadatak s područja umjetne inteligencije i strojnog učenja. Data challenge je jedinstvena prilika svim studentima i mladim poduzetnicima kako bi pokazali svoje poznavanje umjetne inteligencije i strojnog učenja na rješavanju projektnog zadatka sa stvarnom primjenom.


Prijave za Data challenge traju do 14. Listopada, a sami challenge će krenuti 20. listopada i trajati će između 6 i 8 tjedana. U tom periodu, primljeni timovi imati će prilike raditi s mentorima iz Croatia osiguranja i BIRDa koji će im pomagati u razvoju alata za segmentaciju tržišta osiguranja uz pomoć dostupnih podatkovnih baza.  

Tijekom rada na projektnom zadatku timovi će imati podršku mentora, pristup podacima te će na raspolaganju imati prostore BIRD Inkubatora (Zagreb, Petračićeva 4). Tri najbolja rješenja za projektni zadatak biti će novčano nagrađeni (1.mjesto – 30.000kn , 2.mjesto – 15.000kn , 3.mesto – 5.000 kn), uz mogućnost daljnje suradnje s Croatia osiguranjem. Osim toga, prijavljeni studentski timovi moći će svoja rješenja koristiti projektnog zadatka kao završni rad na fakultetima.  

Na kraju zadatka očekuje se da će timovi imati alat koji radi i ima mogućnost grupiranja klijenata kako bi osiguravajuća kuća mogla bolje razumjeti njihove potrebe i napraviti jedinstvenu ponudu po njihovim kriterijima. Misao je da je ovaj projekt odlična prilika za primjenu znanja iz područja umjetne inteligencije na poslovnom problemu sa stvarnom primjenom.  

Ovim projektom Croatia osiguranje i BIRD Inkubator žele potaknuti daljnji razvoj hrvatske AI scene i ponuditi kontinuiranu podršku pri daljnjem razvoju hrvatskih startupova. 

Za više informacija o samom data challengeu na engleskom te za mogućnost prijave slijedite poveznicu

https://bird-incubator.com/events/croatia-osiguranje-bird-incubator-present-data-challenge


04. listopad, 2021. | Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik  

Hrvatski Telekom donosi premijeru Beethovenove 10. simfonije koja je završena uz pomoć umjetne inteligencije 

 

  • Završetak simfonije potaknut je 250. godišnjicom rođenja Ludwiga van Beethovena
  • Iza projekta stoji 66 GB materijala, više od 10.000 razmijenjenih dokumenata te dva milijuna nota
  • Svjetsku premijeru 10. simfonije, na kojoj se radilo 730 dana možete pratiti 9. listopada uživo putem web stranice: https://www.hrvatskitelekom.hr/beethoven 

Nezavršena djela su oduvijek poticala radoznalost. Kako bi bilo, kad bi bilo? Odgovor na pitanje vezano uz nedovršenu 10. Beethovenovu simfoniju dao je upravo Deutsche Telekom, u suradnji s grupom međunarodnih glazbenika i stručnjaka za umjetnu inteligenciju. Naime, u subotu 9. listopada će predstaviti jedan od najvećih kulturnih projekata u svijetu – napokon završenu 10. simfoniju Ludwiga van Beethovena, iako do kraja nismo sigurni da se djelo uopće smije zvati tim nazivom?


Na projektu Beethovenove 10. simfonije, koji je započeo u lipnju 2019. godine radilo se punih 730 dana, a u njegovoj realizaciji je sudjelovalo 10 znanstvenika i stručnjaka iz područja umjetne inteligencije koji rade na Harvardu i Cornellu, 56 glazbenika iz simfonijskog orkestra Bonn, orguljaš Cameron Carpenter, a sve pod vodstvom dr. Matthias Rödera, nagrađivanog glazbenika i tehnološkog stratega. Odabir upravo 10. simfonije potaknut je 250. godišnjicom rođenja Ludwiga van Beethovena, jednog od najpoznatijih svjetskih skladatelja, koji je u zadnjoj godini svoga života započeo pisanje 10. simfonije, koju nažalost nikad nije završio, čime je svijet ostao uskraćen za još jedno remek djelo. Završetak Beethovenove „desete“ nastao je kao odgovor na pitanje može li umjetna inteligencija biti kreativna.

 Hrvatski Telekom_Ludwig van Beethoven_partitura X AI simfonije

Kako bi se projekt uspješno realizirao, umjetnom inteligencijom analizirana je cijela Beethovenova umjetnička ostavština - simfonije, note, glazbene skice i partiture, koje su pretvorene u strojni čitljivi oblik. Zatim je odabrana najprimjenjivija metoda strojnog učenja, pri čemu su korišteni algoritmi za obradu glasa jer se glazba, poput jezika, sastoji od malih jedinica – slova ili nota – koje daju smisao jedino kada se smisleno slože, što je bilo posebno bitno za ovaj eksperiment.

 Podaci, brojevi, činjenice - 10. AI Beethoven simfonija

Nakon dvije godine napornog rada, 66 GB materijala, više od 10.000 razmijenjenih dokumenata te 10.000 muzičkih snimaka i dva milijuna nota kojima se uvježbala umjetna inteligencija, simfonija će svoju premijeru imati 9. listopada 2021. godine s početkom u 19:00 sati u Telekom Forumu u Bonnu. Još jedan nastup održat će se 27. listopada u koncertnoj dvorani u Hamburgu Elbphilharmonie, jednoj od danas najpoznatijih koncertnih dvorana klasične glazbe na svijetu. Radi se o relativno novoj dvorani, a već ranije je predstavljena u našoj TV emisiji Novi milenij. Svečano je otvorena 11. siječnja 2017. godine, a predstavlja monumentalno zdanje visine 110 metara koje je građeno čak devet godina.  

Obzirom kako smo i sami već mogli poslušati fragment, možemo reći kako poput mnogih drugih zaljubljenika i ljubitelja klasične glazbe, nestrpljivo iščekujemo svjetsku premijeru Beethovenove 10. simfonije koja će se moći pratiti uživo putem web stranice: https://www.hrvatskitelekom.hr/beethoven. Također, za sve one koji će htjeti uživati u glazbenom remek djelu umjetne inteligencije, diskografska kuća BMG objavit će i album „Beethoven X - The AI Project" na CD-u i u digitalnom obliku na svim platformama. Do tada je moguće poslušati kratki audio zapis 10. simfonije, kojem se može pristupiti ovdje. U svakom slučaju, naša preporuka je da svoj primjerak ovog pionirskog AI glazbenog remek djela nabavite što prije. 


03. listopad, 2021. | Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik  

Huawei predstavio pametna rješenja za bržu digitalizaciju najvećih svjetskih industrija 

Drugog dana Huawei Connect-a kompanija je pokazala svoje inovacije za svijet sutrašnjice 

Huawei je tijekom drugog dana Huawei Connecta 2021, predstavio pametna tehnološka rješenja koja će pomoći raznim industrijama poput financijskog, sektora transporta i logistike, energetskog sektora te proizvodnje i javnih usluga, prilikom procesa digitalizacije, neovisno u kojoj se fazi tog procesa nalazili.


Tijekom sljedećih pet godina kompanija planira kreirati više od 300 prilagođenih rješenja za svoje klijente, standardizirati više od 200 usluga te surađivati s više od 800 partnera diljem svijeta. S tim je ciljem Huawei objavio 11 inovativnih rješenja za korisnike u javnim uslugama za koje je razvijen sustav City Intelligent Twins, koji će neprestano pomagati društvima u transformaciji administrativnih procesa i stvaranju novog tipa pametnog grada koji je bolji, inovativniji te zeleniji.

Huawei_Peng Zhongyang

Peng Zhongyang, član Uprave Huaweija, istaknuo je kako Huawei želi pomoći klijentima prilikom digitalizacije poslovanja blisko surađujući s partnerima, kao i pronalaskom najboljeg modela za svakog od njih.

Peng Zhongyang_Huawei_Član uprave 

„Huawei nastavlja s inovacijama kako bi pomogao korisnicima u postizanju uspjeha na njihovom putu digitalne transformacije. Integriramo ICT sa stvarnim scenarijima i procesima te razvijamo novi model savjetovanja. Cilj nam je u potpunosti razumjeti potrebe i viziju naših kupaca, a zatim ih pretvoriti u stvarnost. Potičemo partnere da postanu kompetentni, nastojeći izgraditi partnerski sustav koji raste, inovira i pobjeđuje zajedno s Huawei Technologies", rekao je Zhongyang.

Huawei_pametna_rjesenja_za_digitalizaciju

Digitalna transformacija postala je konsenzus u industriji, a fokus se maknuo s pitanja treba li krenuti u smjeru digitalnog poslovanja ili ne, na to kako najbrže i najučinkovitije ostvariti taj cilj. Huawei je svjestan kako je digitalizacija dugotrajan i zahtjevan proces koji zahtjeva znatne resurse, stoga kontinuirano pomaže svojim klijentima i partnerima u inoviranju novih modela, poboljšanju kvalitete i učinkovitosti te poboljšanju iskustva uz jačanje otpornosti na tržištu.


01. listopad, 2021. | Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik  

Pametnim industrijama do bolje iskoristivosti EU novca 

U zagrebačkom Bird inkubatoru predstavljena Udruga za promicanje pametnih industrija CroSI 

Sa ciljem ubrzanja digitalne transformacije tvrtki te jačanja konkurentnosti određenih gospodarskih grana, osnovana je Udruga za promicanje pametnih industrija CroSI koja je danas predstavljena u zagrebačkom Bird inkubatoru. Iako je Udruga CroSI službeno registrirana tek nedavno, ekspertna skupina sastavljena od stručnjaka iz poslovnog i javnog sektora te znanstvene zajednice radi već godinu i pol na istraživanju i uspostavi nužnih pretpostavki za ubrzanu primjenu tehnologija i modela iz 4. industrijske revolucije.


Najvažnija i najšira primjena Smart Industry modela je na osnovnoj  razini poduzeća, a odvija se kroz inovacije proizvoda, poboljšanje korisničkog iskustva te razvoj novih poslovnih modela i digitalnih ekosustava. Na taj se način postižu kumulativni efekti koji se reflektiraju u konkurentnosti određene pametne industrije. Hrvatsko gospodarstvo tako postaje inovativnije, konkurentnije i dugoročno održivije, brže i kvalitetnije reagira na promjene u okolini, a domaći proizvodi dobivaju više dodane vrijednosti te postižu bolje cijene.

 Slavko Vidović

„Želimo li efektivno iskoristiti značajna sredstva koja će Hrvatskoj biti na raspolaganju iz Europske Unije, moramo podići sve razine spremnosti (poduzeća, gospodarstva i javnog sektora) te razviti nove kompetencije. Smart Industry ne podrazumijeva isključivo industrijsku tranziciju već i socijalnu transformaciju što se može postići isključivo kroz otvorenost i suradnju vlade, gospodarstva i sveučilišta. Ovaj model razvoja može imati velike učinke na rast BDP-a, zadržavanje talenata u Hrvatskoj, te na rast zaposlenosti i standarda', istaknuo je na predstavljanju prof. dr. sc. Slavko Vidović,  predsjednik Udruge i predsjednik Uprave Infodom Grupe koja je pokrenula ovu inicijativu.

 CroSI - predstavljanje

Udruga je u kreiranju koncepta pametnih industrija okupila pet hrvatskih fakulteta (Ekonomski fakulteti u Zagrebu i Dubrovniku, varaždinski Fakultet organizacije i informatike i zagrebački Fakultet elektronike i računarstva te  Fakultet strojarstva i brodogradnje). Otvorenom suradnjom akademske zajednice, gospodarskih asocijacija, državnih institucija i lokalne uprave, poduzeća i startup inovatora, hrvatsko gospodarstvo može kontinuirano ubrzavati razvoj i transformirati se, uz stalno osnaživanje radnika i cjeloživotno obrazovanje.  

Vizija razvoja pametnih industrija: Hrvatska je na svjetskoj sceni prepoznatljiva po razvijenosti pametnih industrija, umreženosti, digitalnim ekosustavima  i pametnim proizvodima. Da bi razvili i sačuvali nova znanja i vještine, potrebno je kroz otvorenu suradnju u digitalnim ekosustavima, u njih uključivati što više industrija i kompanija, zaključak je s današnjeg predstavljanja Udruge. 

Više o CroSI Udruzi saznajte na smartindustry.hr


01. listopad, 2021. | Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik  

Predsjednik Uprave Telemacha Hrvatske i Slovenije, zaslužan za uspješnu transformaciju Telemacha na slovenskom tržištu, najavio zauzimanje liderske pozicije na hrvatskom telekom tržištu 

Adrian Ježina proglašen menadžerom godine u Sloveniji za 2021. 

Jedna od najprestižnijih nagrada u području menadžmenta u Sloveniji Menadžer godine, koju dodjeljuje Udruga Manager, Ježini je uručena za izvanredna poslovna postignuća koja je ostvario vodeći Telemach Sloveniju. Time je Ježina postao prvi stranac koji je dobio ovu nagradu u posljednjih deset godina. Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Slovenije, a od nedavno i Telemacha Hrvatske, zaslužan je za uspješnu transformaciju Telemacha na slovenskom tržištu. Zahvaljujući njegovom vodstvu Telemach Slovenija je danas tehnološki najnaprednija telekomunikacijska kompanija u Sloveniji, s najboljom mrežom i najboljim korisničkim iskustvom te lider u širokopojasnom internetu.


Pored predanosti osiguravanju kontinuirane izvrsnosti u Sloveniji, Ježina je snažno posvećen uvođenju novih konkurentnih tehnologija i osiguravanju najboljeg korisničkog iskustva u Hrvatskoj, gdje posljednjih godinu i pol dana Telemach prolazi kroz veliku transformaciju poslovanja. S ciljem osiguravanja najboljeg korisničkog iskustva i dostupnosti gigabitnih brzina u cijeloj Hrvatskoj, provedena je migracija svih tehničkih sustava iz Tele2 Švedska te je pokrenut ulagački ciklus od 1,7 milijardi kuna u modernizaciju mobilne i izgradnju najbrže 10 Giga optičke mreže.

„Znanje i iskustvo koje posjeduje United Grupa te rezultati koji stoje iza mog tima predstavljaju jamstvo da ćemo u Hrvatskoj, po uzoru na Sloveniju, izgraditi novi uspješan konvergentni brend. Kao budući lider na domaćem telekom tržištu osigurat ćemo najvišu razinu kvalitete usluga za naše korisnike i Hrvatsku smjestiti visoko na europskoj digitalnoj karti“, komentirao je predsjednik uprave Telemacha Hrvatske Adrian Ježina.  

Ježina vjeruje da su upravo zadovoljni, motivirani i predani zaposlenici temelj uspjeha tvrtke pa je dolaskom u Telemach Slovenije, gdje je bio suočen s lošom klimom u kompaniji, velik fokus stavio na ulaganje u zaposlenike, što se vrlo brzo pokazalo ključnim.  

„U Sloveniji je prvo bilo potrebno redefinirati što zapravo želimo. S istim, naslijeđenim timom uspjeli smo ostvariti cilj jer smo svi puhali u isto jedro. Bez dobrog tima nema dobrih rezultata, kao niti zadovoljnog korisnika bez zadovoljnog zaposlenika“, ističe Ježina, bivši vaterpolist kojeg je upravo iskustvo profesionalnog sportaša naučilo važnosti timskog duha, upornosti na duge staze te nošenju sa stresom.  

Streloviti uspjeh Telemacha Slovenije koji iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate te je u prošloj godini ostvario veći EBITDA nego što je bio rast kod sva tri glavna konkurenta zajedno, zasluga je upravo iskusnog Ježine koji je 20-godišnju menadžersku karijeru proveo na upravljačkim pozicijama u Siemensu, Telekom Austria, Mobitel Bulgaria, Vipnetu, B.netu te je danas u Telemachu.


01. listopad, 2021. | Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik  

(Da, dobro ste pročitali!)

Pet mrežnih trendova 2021. - ususret 6G eri 

Ključna uloga koju digitalna infrastruktura ima u isporuci kritičnih društvenih, ekonomskih i državnih funkcija postala je, kao rezultat COVID-19 pandemije, jasnija no ikad. U poslovnom svijetu i u društvu sada postoji visok stupanj svjesnosti da su dostupnost, pouzdanost, pristupačnost i održivost ključni aspekti digitalne infrastrukture koje moramo osigurati. Istovremeno, konvergencija kibernetičkog i fizičkog sve je brža. Naglašena je potreba za naprednim mrežnim tehnologijama za podršku korisničkim slučajevima koji brišu granice između fizičke i digitalne stvarnosti.


U prošlogodišnjem članku o tehnološkim trendovima Ericssonov CTO, Erik Ekudden naglasio je važnost mreže kao “kralješnice” digitalne infrastrukture argumentirajući da je ona idealna inovacijska platforma za pametan, održiv i povezani svijet. 

 Erik Ekudden

Ovogodišnji se članak fokusira na osnovne mrežne funkcije povezane s digitalnim prikazom koje omogućuje komunikacijsku paradigmu za umreženu stvarnost. Te su funkcije grupirane u 1. trendu, pod nazivom Digitalni prikaz mrežne stvarnosti. Ostali trendovi su glavni gradivni blokovi mreže koji će osigurati pružanje traženih kapaciteta i usluga, poimence: Prilagodljiva neograničena povezanost, Integritet pouzdanih sustava, Federativne kognitivne mreže i Ujedinjena mrežna računalna struktura.

 

Spajanje fizičkog i digitalnog svijeta 

Ubrzano usvajanje digitalizacije tijekom pandemije ne bi bilo moguće bez postojećih kapaciteta mobilne i fiksne komunikacijske infrastrukture. U budućnosti će 5G biti glavna digitalna infrastruktura za korisnike s mobilnim i fiksnim bežičnim rezidencijalnim pristupom  koja podržava usluge utemeljene na proširenoj/virtualnoj stvarnosti i umjetnoj inteligenciji. Poslovnim subjektima, posebno onima koji već idu prema uslugama u oblaku, 5G pruža bolje performanse, računarstvo na rubu, ugrađenu IoT optimizaciju, automatizaciju poslovnih procesa i odsječke mreže za kvalitetu usluga usklađenu s ugovorenim razinama usluga. Želja za naprednijim korisničkim slučajevima u kojima se spajaju fizički i digitalni svijet već je prisutna kod 5G, a bit će još izraženija u razvoju 6G. Na primjer, Internet osjeta (eng. Internet of Senses, IoS) će proširiti naše osjete izvan granica naših tijela. Mreža će omogućiti troškovno-učinkovita i pouzdana rješenja za te korisničke slučajeve.

 

Napredne funkcije digitalne infrastrukture

Ericsson

Veće oslanjanje na cloud tehnologije će biti nužno. Mnogi mrežni operatori su već počeli uključivati cloud-native tehnologije u svoje mreže – primjeri uključuju upotrebu cloud-native samostalne jezgrene mreže i radijske pristupne mreže u oblaku s otvorenom arhitekturom u slojevima. Budući razvoj u ovom području ovisi o postojanju funkcija digitalne infrastrukture koje osiguravaju otvoren, interoperabilan, pouzdan, siguran i učinkovito automatiziran fizički svijet. Osim pružanja tradicionalnih komunikacijskih usluga, mreža će imati nove značajke poput višesenzornih digitalnih prikaza uključujući svjesnost o kontekstu i mogućnost promatranja za podršku korisnicima u stjecanju uvida i razmišljanju. Distribuirane funkcije komunikacijske mreže, poput sveprisutne povezanosti s mogućnošću pametnog procesiranja podataka u stvarnom vremenu djelovat će u sinergiji s distribuiranim krajevima cloud infrastruktura tvoreći budući kapacitet digitalne infrastrukture. 

Temeljni princip za evoluciju digitalne infrastrukture bit će otvorenost tehničkih i poslovnih sučelja što će jamčiti otvoreno tržište. Ta će otvorenost biti presudna za nezavisne inovacije unutar i povrh digitalne infrastrukture omogućavajući platformu za biznis budućnosti. Ekosustav će evoluirati putem poslovnih investicija, jakih partnerstava i otvorenosti digitalne infrastrukture.


Stranica 1 od 124

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja