Vijesti 2189

 

26. siječnja, 2023. | Dubrovnik| Uredio: Božidar Žitnik

Širokopojasni pristup internetu uskoro dostupan na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka 

Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka, čime će na utvrđenih 9.065 "bijelih" adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.


Riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske.

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te je ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka viša od 12 milijuna eura. Hrvatski Telekom će investirati oko 7,5 milijuna eura u ovaj projekt, dok će preostali iznos od 4,7  milijuna eura, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

Hrvatski Telekom, najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, s prosječnim godišnjim ulaganjima većima od jedne i pol milijarde kuna, kontinuirano radi na povećanju dostupnosti svojih usluga te povezuje sve u Hrvatskoj s prilikama koje pruža digitalizacija. Ulaganjem u ovaj projekt osiguravamo stanovnicima Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka brz i kvalitetan pristup internetu što će, u konačnici, povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Gospodarski efekti ovog investicijskog ciklusa iznimno su značajni budući da povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja novih kompanija, otvaranja novih radnih mjesta te povećanja efikasnosti javnih i privatnih usluga“, izjavio je Milan Meden, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Hrvatskog Telekoma.  

Next Generation Access – NGA mreža koju će Hrvatski Telekom izgraditi u sklopu ovog projekta bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će, isto kao i HT, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća. 

Odabir Hrvatskog Telekoma u ovim projektima dokaz je kako je kompanija prepoznata kao pouzdan tehnološki partner i najbolji izvođača radova koji može realizirati ovako zahtjevne projekte. U sklopu ovog projekta mreža nove generacije doći će u dijelove zemlje u kojima nije postojala, što će svim stanovnicima u tim krajevima omogućiti da, koristeći najmodernije tehnologije današnjice, stvaraju bolju budućnost. Hrvatski Telekom ostaje predan svojim investicijskim planovima jer su ulaganja u infrastrukturu koju gradimo ključna za novi ciklus gospodarskog rasta i šireg društvenog razvoja, a digitalizacija svih dijelova Hrvatske temeljni dio društvene svrhe Hrvatskog Telekoma.
26. siječnja, 2023. | Zagreb| Uredio: Božidar Žitnik

Lenovo se obvezuje na postizanje nulte stope do 2050. 

Lenovo je u prvoj skupini tvrtki koje su dobile validaciju za nultu stopu emisije od inicijative Science Based Targets, što ju čini prvim proizvođačem osobnih računala i pametnih telefona i jednom od 139 tvrtki diljem svijeta s ciljevima koje potvrđuje standard nulte stope (Net Zero Standard)

Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je objavio svoj cilj postizanja nulte stope emisija stakleničkih plinova (GHG) do 2050. godine koji je potvrdila i odobrila inicijativa Science Based Targets (SBTi), partnerstva između UN Global Compacta, CDP-a i Svjetskog fonda za prirodu (WWF) što Lenovo čini prvim proizvođačem osobnih računala i pametnih telefona i jednom od samo 139 tvrtki diljem svijeta s ciljevima nulte stope koje je potvrdila inicijativa SBTi. 


U suradnji s inicijativom SBTi i usklađujući se s njihovim standardom nulte stope (prvi na svijetu), Lenovo ima znanstveni, kolaborativan i odgovoran pristup smanjenju emisija.

„Kao globalni tehnološki lider, Lenovo je već više od desetljeća predan smanjenju svojih emisija,” izjavio je Yuanqing Yang, predsjednik tvrtke Lenovo. „Vjerujemo da su u borbi protiv klimatskih promjena suradnja i odgovornost dva ključna elementa potrebna za zajednički uspjeh. Ostajemo posvećeni praćenju klimatologije, standardizaciji naših mjerenja i traženju stalne validacije za naše ciljeve i napredak.”

Usklađivanje ciljeva s inicijativom SBTi pomaže tvrtkama da budu odgovorne za smanjenje svojih emisija. Bez usklađivanja s inicijativom SBTi, teško je potvrditi ili znati kada je dosegnut cilj nulte emisije. Razlog leži u:

  • Standardizacija: Inicijativa SBTi je prvo tijelo koje je standardiziralo značenje nulte stope u odnosu na nastojanje da se globalno zagrijavanje ograniči na 1,5 stupnjeva Celzijusa
  • Adaptacija: Standard inicijative SBTi je dinamičan i odgovara na zajedničke napore tvrtki i promjenjivu temperaturu planeta.
  • Odgovornost: 2050. godina se mnogima čini daleko te mnogi lideri koji danas preuzimaju obveze možda neće biti na svojim pozicijama za 27 godina. Usklađivanje ciljeva za smanjenje klimatskih promjena s vanjskim tijelom osigurava odgovornost i kontinuitet.

„Klimatologija nam govori da trebamo brza i sveobuhvatna smanjenja emisija ukoliko želimo postići globalnu nultu stopu i spriječiti najštetnije učinke klimatskih promjena”, izjavio je Luiz Amaral, izvršni direktor inicijative Science Based Targets.

„Ciljevi tvrtke Lenovo vezani uz postizanje nulte stope odgovaraju hitnosti klimatske krize i predstavljaju jasan primjer koji njezini kolege moraju slijediti.”

Dugoročni ciljevi tvrtke Lenovo do 2050. se podudaraju s njezinim kratkoročnim ciljevima smanjenja emisija do 2030. validiranim od strane inicijative SBT, a svi su navedeni u nastavku:

Ukupni cilj nulte stope

Lenovo se obvezuje postići nultu stopu emisije stakleničkih plinova u cijelom lancu vrijednosti do fiskalne godine 2049./2050.

Kratkoročni ciljevi

Lenovo se obvezuje smanjiti apsolutne emisije stakleničkih plinova opsega 1 i opsega 2 za 50% do fiskalne godine 2029./2030. u odnosu na baznu 2018/2019. godinu. Također, Lenovo se obvezuje smanjiti emisiju stakleničkih plinova opsega 3 iz uporabe prodanih proizvoda u prosjeku za u prosjeku 35% za usporedive proizvode unutar istog vremenskog okvira. Lenovo se obvezuje smanjiti emisije stakleničkih plinova opsega 3 iz kupljenih proizvoda i usluga za 66,5% na milijun američkih dolara bruto dobiti unutar istog vremenskog okvira. Nadalje, Lenovo se obvezuje smanjiti emisije stakleničkih plinova opsega 3 iz transporta i distribucije za 25% po toni-km transportiranog proizvoda unutar istog vremenskog razdoblja.

Dugoročni ciljevi

Lenovo se obvezuje smanjiti emisije stakleničkih plinova opsega 1, 2 i 3 za 90 posto do fiskalne godine 2049/2050 u odnosu na baznu 2018/2019 fiskalnu godinu.

Lenovo je rano usvojio znanstveno utemeljen pristup smanjenja emisija. Nakon što je 2020. godine dobio odobrenje za kratkoročne ciljeve smanjenja emisija do 2030. godine i pomogao u testiranju prvog standarda nulte stope takve vrste.

„Uspjeh u postizanju nulte stope ovisi o transparentnom, znanstveno utemeljenom i kolaborativnom okviru koji organizacije dugoročno poziva na odgovornost. Inicijativa SBTi je stvorila taj okvir te će potaknuti tvrtke da ubrzaju smanjenje emisija,” komentirala je Carolina Milanesi, osnivačica The Heart of Tech, konzultantske tvrtke usmjerene na ESG.

Primarne strategije za smanjenje emisija tvrtke Lenovo uključuju smanjenje utjecaja njezinih proizvoda na okoliš, korištenje inovacija za povećanje održivosti u proizvodnji te smanjenje emisija u cijelom poslovanju i lancu vrijednosti. Ove su strategije prikazane u tvrtkinoj video seriji “Journey to Net-Zero” koja pokazuje kako stručnjaci iz tvrtke Lenovo mijenjaju poslovne procese kako bi ispunili ciljeve nulte stope.

Mjerenja emisija tvrtke Lenovo pridonijet će širem skupu zajedničkih podataka za razumijevanje i ograničavanje klimatskih promjena u skladu s ciljem Pariškog sporazuma o ograničavanju zagrijavanja na najviše 1,5 stupnjeva Celzijusa u odnosu na predindustrijske razine. Više od 4000 tvrtki diljem svijeta je u procesu usklađivanja svojih ciljeva smanjenja emisija s znanstveno utemeljenom metodologijom i procesima validacije inicijative SBTi.

Uz svoj rad na smanjenju emisija, Lenovo je prepoznat u Gartnerovom popisu 25 najboljih globalnih opskrbnih lanaca, Fortuneovim najcjenjenijim svjetskim tvrtkama, a CDP ga je prepoznao kao lidera na području klimatskih promjena i sigurnosti vode. Pročitajte više o težnjama tvrtke Lenovo da stvori pametniju, održiviju budućnost za sve u ESG izvješću tvrtke za fiskalnu godinu 2021/2022.

 


25. siječnja, 2023. | Zagreb| Uredio: Božidar Žitnik

Predstavljen završetak provedbe projektnih aktivnosti u okviru projekta Hrvatski digitalni turizam 

Na konferenciji za medije Ministarstva turizma i sporta RH održanoj 25. siječnja, predstavljen je završetak provedbe projektnih aktivnosti u okviru projekta Hrvatski digitalni turizam – eTurizam vrijednog 5.276.218,42 EUR. U sklopu projekta, postojeće e-usluge sustava za prijavu i odjavu gostiju eVisitor i platforma croatia.hr, doživjele su uspješnu nadogradnju i daljnju digitalizaciju. Osim toga, predstavljene su i tri nove javne e-usluge u turizmu; TuRegistar – središnji turistički registar, TuStart – za registraciju obavljanja djelatnosti i pokretanje poslovanja u području turizma i ugostiteljstva, te TuRiznica – sustav za dodjelu dostupnih potpora u turizmu.

 

To su e-usluge koje će uz pomoć naprednih tehnologija unaprijediti turistički sektor i poboljšati komunikaciju između pružatelja usluga i javne uprave u turizmu. Također, povećati će učinkovitost kroz skraćivanje vremena potrebnog za obradu zahtjeva, smanjiti troškove pružanja javnih usluga i mogućnost pogrešaka u pružanju istih, te imati središnju ulogu u promoviranju hrvatskog turizma. 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. 

Natalija Havidić i Zlatko Čović

Foto: Božidar Žitnik

Hrvatski digitalni turizam – eTurizam je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Partneri su partneri Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-dalmatinska županija.
 

Pet e-usluga koje mijenjaju procese u turizmu

TuRegistar
 

TuRegistar središnji je registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu u formatu jedinstvenog elektroničkog sustava koji pruža javnu i transparentnu sliku građanima o turističkim objektima, zajednicama, sadržajima te osobama, tvrtkama i institucijama koje su povezane s turističkom djelatnosti. Podaci iz TuRegistra javno su dostupni građanima, u opsegu kojim se ne narušava privatnost pojedinca ili na drugi način otkrivaju poslovne i druge tajne. Uspostavom TuRegistra riješen je i problem razjedinjenih podataka po različitim upisnicima, a podaci su ažurirani i omogućena je njihova razmjena s drugim tijelima.

TuStart

TuStart
je usluga koja objedinjuje sve postupke vezane uz registraciju obavljanja djelatnosti i pokretanja poslovanja u području turizma i ugostiteljstva, a omogućuje podnošenje svih zahtjeva na jednom mjestu. Također, omogućuje i ishođenje svih rješenja koja izdaju Ministarstvo turizma i sporta i nadležna upravna tijela u županijama i Gradu Zagrebu, a namijenjena je poslovnim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost i pružaju usluge u turizmu.

TuRiznica 

Tu je i TuRiznica koja na jednom mjestu objedinjuje sve dostupne potpore i poticaje iz područja turizma. Građanima omogućuje i da putem web platforme na jednom mjestu dobiju informacije o svim dostupnim potporama i poticajima u turizmu koje dodjeljuju Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica i drugi. TuRiznica korisnicima omogućuje i popunjavanje prijava, autentifikaciju, uvid u status obrade zahtjeva te dostavu ugovora putem interneta.

eVisitor 
eVisitor uspostavljen je 2016. godine kao online aplikacija za prijavu i odjavu gostiju, te praćenje obračuna i naplate turističke pristojbe putem interneta. Korisnicima omogućuje učinkovito korištenje sustava kako bi unaprijedili poslovanje i kvalitetu usluga. Osim što smanjuje administrativni posao u procesu prijave i odjave turista, eVisitor je i izvrstan alat za daljnji razvoj turističkih ponuda, te marketinških i promotivnih aktivnosti svih, od privatnih iznajmljivača do turističkih tvrtki i institucija.

 croatia.hr

Web platforma croatia.hr kroz projekt Hrvatski digitalni turizam doživljava dodatnu modernizaciju i prilagodbu krajnjem korisniku u cilju pružanja turističkih informacija i podataka te promoviranja hrvatskog turizma. Osnažena potporom kroz projekt eTurizam, platforma pruža turističke informacije i podatke sažeto, ažurirano i povezano na jednom centralnom mjestu pomoću modernih i naprednih tehnologija. Namijenjena je turistima, turističkim zajednicama i široj javnosti. Turistima se u sklopu nje omogućuje pristup svima informacijama i sadržajima relevantnim za pripremu njegovog posjeta Hrvatskoj, tako i za sam boravak u Hrvatskoj. 

Ministarstvo turizma i sporta nastavlja s provedbom digitalne transformacije turizma

Natalija Havidić

Foto: Božidar Žitnik

Kao kruna provedbe svih aktivnosti digitalizacije bit će i razvijen business intelligence sustav koji će akterima u turizmu omogućiti korištenje podataka proizašlih iz svih gore navedenih rješenja za donošenje poslovnih odluka temeljenih na ažurnim podacima. Ove se aktivnosti planiraju provoditi do kraja 3. tromjesečja 2025. godine.

Zlatko ČovićFoto: Božidar Žitnik


25. siječnja, 2023. | Zagreb| Uredio: Božidar Žitnik

Usprkos izazovima, 2022. je bila uspješna godina za modnu e-trgovinu 

Modna platforma GLAMI istražila je izazove i rezultate e-trgovine u 2022. godini 

U posljednje tri godine svjedočili smo mnogim događajima na globalnoj razini kakve bi vrlo vjerojatno teško zamislio i neki dobar holivudski scenarist. Iako su inflacija, geopolitički izazovi, energetska kriza i očekivano pogoršanje makroekonomskih rezultata imali utjecaja na ponašanje potrošača, prema podatcima modne platforme GLAMI, može se zaključiti da je 2022. godina ipak bila uspješna godina kada je o modnoj e-trgovini riječ.


Koji su bili izazovi modne e-trgovine? Odgovore ima GLAMI!

Glavni izazov, kako ističu u GLAMI-ju, bila je inflacija koja utjecala na potrošačku moć kupaca, ali i na cijeli sustav modne e-trgovine. Dakle, osim inflacije koja je uvjetovala pad kupovne moći, modna trgovina suočila se i s višim troškovima oglašavanja, višim troškovima prijevoza, višim troškovima najamnine, materijala i energije, te poremećajima u lancu opskrbe.

Glami 
Treba imati na umu da modni predmeti ne spadaju u kategoriju nužnih predmeta što na predstavnike modne industrije stavlja dodatni teret. Stoga se na popisu izazova našla i niža profitna marža zbog potrebe za ponudom većih popusta kako bi se zadovoljile potrebe kupaca. S druge strane, modne e-trgovine znatno su se lakše nosile s visokim standardima održivih praksi unutar poslovanja e-trgovina, te s prilagodbama zakonodavnih promjena s kojima su se suočavale u protekloj godini. 

Bila je to godina kontrasta, ali i godina oporavka

Stanje internetske trgovine u modnom sektoru potrebno je promatrati u kontekstu cjelokupne geopolitičke situacije koja je utjecala na sve industrije i različite poslovne aspekte. Nakon dvije godine ograničenja koja su bila posljedica pandemije, modna industrija se počela vraćati u normalu. Zabilježen je nagli oporavak u 2021. koji se nastavio u 2022. godini. To se posebno vidi u ponašanju potrošača koji su se u 2022. godini ponovno okretali uobičajenoj sezonskoj modnoj potražnji.
 Glami

Međutim, ovaj pozitivan momentum u modnoj e-trgovini zasjenila su događanja na geopolitičkoj i gospodarskoj globalnoj sceni. Osim nesigurnosti zbog rata u Ukrajini koji je potaknuo niz promjena i događaja u poslovnom svijetu i trgovini, uslijedila je i eskalacija energetske krize diljem Europe. Svi ovi događaji utjecali su na skok inflacije koja se u Hrvatskoj u prosincu 2022. godine procjenjivala na 13,10%. 

Unatoč inicijalnom oporavku modne industrije, zbog navedenih globalnih događanja potrošači su usvojili ponešto suzdržaniji pristup u smislu kupovine modnih predmeta putem e-trgovine. Promjena u ponašanju potrošača dovela je u neizvjesnost predstavnike modne industrije i modnih e-trgovina budući da je bilo nepredvidivo kakvo će biti ponašanje kupaca u najvažnijem dijelu godine, odnosno u razdoblju između Black Fridaya i blagdanskog perioda. 

No, na osnovu podataka partnerskih e-trgovina modne platforme GLAMI, pad kupovne moći u konačnici ipak nije utjecao na uspješnost njihova poslovanja. Većina ih poslovala je jednako uspješno, a neki su zabilježili i povećan promet u odnosu na prethodne rezultate. Dakle, unatoč zaista brojnim globalnim izazovima i neizvjesnostima, 2022. godina ipak je donijela dobre poslovne rezultate za modnu e-trgovinu. 

Što se očekuje u 2023. u e-trgovini?

Učinci inflacije na potrošačke navike kupaca počeli su više osjećati tek krajem 2022. godine te se nisu odrazili na rezultate modnih e-trgovina u protekloj godini. Ipak, ostaje vidjeti kako će ovaj razvoj događaja utjecati na maloprodaju u 2023. godini.

Glami
Predstavnici modnih e-trgovina podijeljeni su po pitanju povećanja cijena. Većina ih namjerava zadržati iste cijene, dok su oni koji namjeravaju povećati cijene svjesni da je prostor za povećanje mali zbog nepredvidivog razvoja gospodarske situacije. 

Dakle, ono što predstoji modnim e-trgovinama u 2023. godini je fokus na kratkoročne izazove. Pred njima su izazovi poboljšanja strategije lanca opskrbe, razvoja fleksibilne strategije određivanja cijena, primjene sofisticiranijih pristupa analizi podataka, dok se prilagodba marketinške strategije pokazala se kao prioritet za nadolazeću godinu. To se posebno odnosi na poboljšanje aktivnosti izgradnje brenda, stvaranje novih marketinških kanala i na osvajanje novih tržišta.


25. siječnja, 2023. | Zagreb| Uredio: Božidar Žitnik

Telemach spajanjem Rijeke na 10 Giga optičku mrežu zaokružuje prvi val investicijskog ciklusa u velikim gradovima 

10 Giga optička mreža već danas je dostupna za preko 100.000 kućanstava u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku i Rijeci, a njezina prednost su internetske brzine kakvima se mogu pohvaliti stanovnici Singapura, New Yorka i Ženeve 

Kao operator na telekom tržištu s nacionalnom pokrivenošću u području fiksne i mobilne telefonije, Telemach je u samo dvije godine u Hrvatsku doveo i 10 Giga optičku mrežu zahvaljujući kojoj korisnicima diljem pet najvećih hrvatskih gradova omogućuje surfanje najvećim internetskim brzinama ne samo u zemlji, nego i u svijetu. Pet najvećih hrvatskih gradova moći će se pohvaliti brzinama interneta kakve imaju stanovnici Singapura, New Yorka i Ženeve. Najbrža optička mreža postala je dostupna za više od 100.000 kućanstava, a uskoro će postati sve prisutnija i u manjim sredinama, što će doprinijeti digitalizaciji zemlje i otvoriti nove prilike za gospodarstvo, istovremeno unaprjeđujući korisničko iskustvo.


„Snažnom investicijom u jednu od najnaprednijih optičkih mreža u svijetu, u godinama pred nama moći ćemo svojim korisnicima ponuditi usluge s najboljim korisničkim iskustvom na tržištu. Najbrža optička mreža cjelokupnoj zajednici donosi razvojni potencijal koji želimo omogućiti gradovima i mjestima diljem Hrvatske pa intenzivno nastavljamo graditi dalje, pri čemu korisnicima osiguravamo tehnološki najnaprednije usluge, uz najbolju vrijednost za novac“, izjavila je Danijela Bistrički Morović, članica Uprave i glavna direktorica za tehniku Telemacha Hrvatska.

Optička infrastruktura otvara perspektivu brojnim granama gospodarstva koje svoj rast i razvoj vežu uz tehnološki napredak. Osim što podiže efikasnost i otpornost poslovanja te smanjuje troškove, optika pridonosi rastu BDP-a i posljedično rastu broja zaposlenih, a zbog svojih performansi upravo Telemachova 10 Giga optička mreža omogućuje najbolje korisničko iskustvo. Internetske brzine koje korisnici ostvaruju na Telemachovoj 10 Giga mreži dvadeset su puta veće od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj te do čak 40 puta veće u najvećem paketu i dosežu dva gigabita u sekundi. Prednost velikih brzina vidljiva je prilikom istodobnog povezivanja više različitih uređaja, a izuzetno niska latencija u mreži, do 5ms, osigurava vrhunsko gaming i streaming iskustvo te virtualnu i proširenu realnost u 4K i 8K rezoluciji.

Zahvaljujući snažnom investicijskom ciklusu od 1,7 milijardi kuna, koliko tijekom petogodišnjeg razdoblja ulaže u fiksnu i mobilnu mrežu, Telemach se pozicionirao kao ravnopravni tržišni konkurent na telekom tržištu. Tako je, osim s ponudom mobilnih usluga, kao ozbiljan tržišni izazivač, Telemach na području cijele Hrvatske prisutan i s fiksnom mrežom te EON televizijom, koji najbolje korisničko iskustvo donosi upravo na optičkoj mreži.

 


25. siječnja, 2023. | Zagreb| Pripremio: Božidar Žitnik

Lijep, moćan, zabavan i sklopiv – gejming na dlanu uz Galaxy Z Fold4!!! 

Pametni telefoni su danas naši neizostavni pratioci koji nam omogućavaju gotovo sve što možemo zamisliti. Komuniciramo s prijateljima ili poslovno, slikamo i dijelimo drage trenutke, koristimo društvene mreže, obavljamo važne poslove, ali i uživamo u multimediji, a oni najbolji uređaji nam omogućavaju i gejming u pokretu. Stoga već neko vrijeme i sam koristim Galaxy Z Fold4 koji je zbog veličine i mogućnosti spektakularan i moćan stroj.


Snaga je u preklopu! 

Snapdragon 8 gen 1

Naravno, za kvalitetno igranje potrebno je više preduvjeta, a Galaxy Z Fold4 uz šestu generaciju Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 procesora omogućava nevjerojatno iskustvo igranja i najzahtjevnijih video igara poput Alien Isolation, Real Racing 3, Alien Isolation, ARK: Survival Evolved, Fortnite, Asphalt 9: Legends, Battle Prime, The House Of Da Vinci 2, a ima ih još podosta. Za procesor je zgodno još istaknuti kako je napravljen u 4nm procesnoj tehnologiji, a podrazumijeva i podršku za 5G. 

Racing-Games-iRacing-Ferrari-488-GT3-Monza
U sjajnu i fluidnu grafiku se lako uvjeriti i uz samo neki od navedenih naslova video igara, a uz procesorsku snagu treba istaknuti dinamički AMOLED 2X preklopni zaslon veličine 7.6 inča uz provjerenu tehnologiju 120 Hz brzine osvježavanja.Obzirom da se radi o zaista moćnom preklopniku, kao korisnika, raduje me ugrađena baterija kapaciteta 4.400mAh koja omogućava cjelodnevni radni dan bez punjenja. Naravno, zahtjevne video igre će puno brže pojesti bateriju, no, zato i postoje vanjski punjači.
  

Veličina je trend.

Galaxy Z Fold4
 

Baš poput odjeće i u svijetu pametnih telefona se neke stvari ciklički ponavljaju. Na početku smo imali velike mobitele (veličinu je određivala skromna tehnologija, u usporedbi s današnjom), a onda su slijedili sve manji uređaji, dok posljednjih godina, uz novi enormni tehnološki razvoj imamo sve moćnije i sve veće uređaje s kojima zaista radimo svašta. No, pojavio se problem fizičke sigurnosti. Naime, često se događa da zbog najrazličitijih stvari ispustimo uređaj iz ruke ili ga ogrebemo ključevima. Zato je izuzetna stvar okvir od posebne Armor Aluminium legure u kombinaciji s Corning Gorilla Glass Victus+ zaštitnim staklom. Na taj način, možemo se bezbrižno igrati i raditi svugdje, a k tome, Galaxy Z Fold4 ima i IPX8 certifikat koji se odnosi na vodootpornost (do 30 minuta u slatkoj vodi do 1,5m dubine). U praksi bismo to trebali shvatiti kao sigurnost od slučajnog zalijevanja, a nikako koristiti uređaj kao kameru za ronjenje.

Galaxy Z Fold4 - gejming
Kako karakteristike i tehničke specifikacije zadovoljavaju i one najzahtjevnije poslovne korisnike, Galaxy Z Fold4 zadovoljiti će i one najzagriženije gejmere.

Galaxy Z Fold4 - S pen
Mogućnosti S Pen olovke poslovnim korisnicima olakšavaju rad, baš kao i Flex način rada, kojeg će pozdraviti i oni koji se vole igrati. Naime, gejmeri sada mogu na jednom dijelu zaslona igrati, dok se upravljačke kontrole, ili arsenal alata oružja, karte, nalaze na drugom zaslonu. To omogućava preciznije i efikasnije igranje, a dobiva se i željena preglednost. Štoviše, moguće je imati pregled na igru iz dva različita kuta na zasebnim dijelovima zaslona. Definitivno, korisno i zgodno što gejmerima pruža jedinstveno iskustvo igranja. Obzirom kako je dostupna dokumentacija za korištenje Flex načina rada, zasigurno će i naši brojni developeri implementirati ovaj način igranja pri korištenju razvojnih alata Unreal Engine i Unity game engine.

Galaxy Z Fold4 - Flex
Galaxy Z Fold4 svojim mogućnostima, sklopivošću, dizajnom pokazuje kako izgleda i kako treba izgledati pametni telefon koji može zaista sve. Jedinstveno iskustvo gejmanja, fantastična kamera, hardverske specifikacije, fluidan rad zahtjevnih aplikacija, nevjerojatan dizajn, pa još i više, sve to danas čini Galaxy Z Fold4 najpoželjnijim pametnim telefonom. 

Lijep, moćan, zabavan i sklopiv – gejming na dlanu uz Galaxy Z Fold4 

Sada je i pravo vrijeme za nabavku Galaxy Z Fold4 obzirom da novi korisnici dobivaju probno korištenje YouTube Premium usluge u trajanju od 4 mjeseca. Naravno, uvijek je dobro posjetiti službenu stranicu s detaljnim informacijama.   


Galaxy Z Fold4 - YouTube Premium usluga


25. siječnja, 2023. | Zagreb| Uredio: Božidar Žitnik

Otkrijte i preuzmite posebnu prazničnu Huawei kolekciju pozadina za pametne satove povodom proslave lunarne Nove godine! 

Nedavno proslavljena lunarna nova godina, noseći simbol vodenog zeca godina koji predstavlja najjači simbol sreće i sreće u kineskom zodijaku, dočekana je uz veliko zadovoljstvo svih koji slave. Huawei je ovu posebnu prigodu proslavio izdavanjem prekrasne nove kolekcije luksuznih pozadina pametnih satova na temu zeca. Elegantni dizajn zasigurno će razveseliti i zablistati na pametnim nosivim uređajima brojnih korisnika i dodati dašak sofisticiranosti svakom izgledu.


Bez obzira koliko se pozivali na sadržaj i funkcije, ne možemo zanemariti važnost estetike u onom faktoru instant žudnje za nekim objektom ili proizvodom. Kada govorimo o bezvremenskom dizajnu, današnji Huawei pametni satovi kombiniraju tehnologiju i eleganciju na najbolji mogući način, nudeći svojim korisnicima optimalno korisničko iskustvo. Prateći korake i smjernice vodećih svjetskih dizajnera satova, Huawei s modelima Watch GT 3 Pro ili Watch GT 3 SE primjenjuje savršeni balans moderne funkcionalnosti i klasičnog, elegantnog stila.

Huawei_Godina_Zeca

Prodaja i potražnja za pametnim nosivim uređajima poput pametnih satova uvelike raste. Samo u Europi, preuzimanja sučelja satova s Huawei Themes su porasla za 52% godišnje, što samo daje potvrdu da su pametni satovi prerasli funkciju sportskog pomagala i postali su dio svakodnevnog outfita koji želimo personalizirati svojem stilu. Bez obzira na više od 70.000 posebno dizajniranih lica satova dostupnih na Huawei Themes, ovaj tehnološki lider ne spava već aktivno radi na novim opcijama još kreativnijeg i atraktivnijeg dizajna kao što je ova.

Huawei_Godina_Zeca

Simbol zeca istaknut je na svakoj od pozadina sata uz jedinstveni uzorak koji dodaje teksturu i karakter cjelokupnom izgledu. One koji uživaju u spoju umjetničkog senzibiliteta sa suvremenim dizajnom privući će ova elegantna kolekcija. Moderni korisnici Huawei pametnih satova mogu birati između niza prilagođenih vizuala s temom zeca, uključujući elegantni crni dizajn sa zlatnim detaljima koji će se sigurno istaknuti u svakoj kombinaciji te onaj s motivom nježnog noćnog neba koje je decentno osvijetljeno srebrnim zvijezdama.

Huawei - Godina Zeca

Inspiracija iza kreativaca i dizajnera budućnosti

Huawei podržava brojne dizajnere diljem svijeta te ostvaruje partnerstva u stvaranju jedinstvenih dizajn rješenja za Huawei nosive uređaje. Kao tehnološki pionir, tvrtka je oduvijek nastojala istražiti estetsku i umjetničku stranu tehnologije te zauzimanjem inovativnog pristupa prema dizajnu proizvoda i funkcionalnosti softvera, korisnicima omogućiti vrhunsko majstorstvo izrade, bez obzira na to za koji se od Huawei pametnih satova odluče. Pametni satovi Huawei mogu se lako sinkronizirati sa svakim pametnim telefonom, bez obzira koristite li Huawei pametne telefone poput Mate 50 Pro i nova 10 serije ili ste korisnici Android ili iOS uređaja.

Za više informacija o kolekciji pozadina sata s motivom zeca, otvorite HUAWEI Health App, potražite pojam "Zec" (Rabbit) i nabavite onu pozadinu sata koja najviše odgovara vašem stilu.

 

 


20. siječnja, 2023. | Izvor: GSMArena | ZagrebUredio: Božidar Žitnik

TM Roh uoči Samsung Unpackeda: otvorit će se nova era performansi pametnih telefona 

Svake godine mobilni uređaji postaju sve manje produžetak naših tehnoloških navika, a sve više sama srž tih navika, kao ključni uređaji na koje se ljudi oslanjaju da bi učinili više. U iščekivanju Unpacked događaja i predstavljanja nove Galaxy S23 serije pametnih telefona, tvrtka Samsung podijelila je blog TM Roha, predsjednika i voditelja MX (Mobile eXperience) Business odjela, Samsung Electronics.


„Stvaramo i konzumiramo sadržaj koji nas povezuje, inspirira ili jednostavno zabavlja. Ostajemo uronjeni u svijet gaminga, čak i dok smo u pokretu. Idemo u korak s kolegama i rokovima kada nismo za radnim stolom. Upravljamo svakim dijelom našeg života na jednom prikladnom mjestu — od zdravstvenih i wellness navika do sastanaka, kupnji, putovanja i mnogo više. Naši se dani vrte oko tih iskustava pa ljudi biraju uređaje na koje se mogu pouzdati, brendove kojima mogu vjerovati. Ovo pogađa srž naših ciljeva unutar grupe Samsung MX (Mobile eXperience) — dizajnirati mobilnu tehnologiju koja obogaćuje živote ljudi i pridonosi boljem svijetu“ izjavio je TM Roh, predsjednika i voditelj MX (Mobile eXperience) Business odjela u tvrtki Samsung Electronics. 

Postavljanje novih standarda izvedbe 

Ta nas svrha tjera da pomičemo granice onoga što je moguće za izvedbu i kvalitetu mobilnih iskustava, a to nije nigdje relevantnije nego u Galaxy proizvodima koji nose naziv Ultra. Od serije S20 2020. godine, spojili smo voljeno Note iskustvo s onim s Ultra uređaja, stvarajući pametni telefon sa snagom, performansama i kreativnim mogućnostima dviju vodećih Galaxy inovacija u jednom. 

Zatim, s predstavljanjem Galaxy Tab S8 Ultra tableta, doveli smo Ultra koncept na novi uređaj i redefinirali što znači gledati, povezivati se, raditi i igrati se. Za Samsung Ultra znači veliko. Ultra znači podebljano. Ultra znači najbolje od najboljih u izvedbi. Kako bismo poboljšali svakodnevna iskustva, redefiniramo ono bitno. Nadolazeći Galaxy donosi novitete i nadograde u kameri, performansama i održivosti. Zato naš napredni sustav kamera postaje sve pametniji. Naš učinak postaje sve snažniji, a naša povezanost postaje besprijekorna. Naš nadolazeći Galaxy redefinira performanse i kvalitetu, značajke koje gradimo na vašem povjerenju. 

Inovacija koja traje

Performanse ne znače samo više snage, već inovaciju koja traje. To znači izgradnju izdržljivih uređaja dizajniranih da traju dulje i koji uključuju održivije materijale koji uzimaju u obzir svaku fazu životnog ciklusa proizvoda. To također znači podržavanje vrhunskih performansi u narednim godinama i sigurnosti i ažuriranja OS-a te pojednostavljivanje dugovječnosti uređaja — uz Samsung Care+ i Self-Repair. 

Godine 2022., Samsung Electronics najavio je novu ekološku strategiju za pomoć u borbi protiv klimatskih promjena. MX Business odjel nastavit će s naporima u pomaganju ostvarivanja ovih ciljeva poduzimanjem opipljivih klimatskih mjera u cijelom poslovanju i životnom ciklusu proizvoda. 

Vrhunsko iskustvo bez kompromisa 

Na Unpacked događaju 1. veljače biti će predstavljena dva nova uređaja koji postavljaju novi premium standard za inovacije - pružaju snažne performanse bez kompromisa te su izgrađeni kako bi bili održiviji - da im svi vjeruju. U vrijeme kada su ulozi veći nego ikad, ljestvica je podignuta još više uz još moćnije performanse.

Na Unpacked događaju očekuju nas najmoćniji Samsung mobilni uređaji koje će mnogi korisnici voljeti i obožavati u nadolazećim godinama. Izbor je definitivno siguran. 

Vidimo se na Unpackedu!


20. siječnja, 2023. | Izvor: GSMArena | ZagrebUredio: Božidar Žitnik

Honor Magic 5 serija prema MWC teaseru cilja na Samsungovu Galaxy seriju

Jučer, 19. siječnja, pojavila se kako se Honor uskoro sprema lansirati seriju pametnih telefona Magic 5. Predstavljanje će se najvjerojatnije dogoditi na ovogodišnjem MWC događaju u Barceloni, iako kompanija još uvijek nije službeno potvrdila sudjelovanje.


Naime, dostupna je slika na kojoj je napisano "Idi dalje od Galaxyja da svjedočiš pravoj čaroliji", a pisanje Galaxyja velikim slovima očito je ubod Samsungovoj vodećoj liniji. Dakle, očito je da Honor ima velike ciljeve za svog budućeg najboljeg uređaja. Trenutačne specifikacije o kojima se nagađa čine se iznimno obećavajućim, no, danas nije uobičajeno spominjati ipak snažnijeg konkurenta. Isto je u ovom slučaju odličan PR, a zanimljivo je i kako se u pozadini teasera pojavljuje prva crna rupa koju je ikad snimio teleskop Event Horizon, što je svojevrsna referenca na seriju Galaxy.

Još se čeka više informacija o Honorovim MWC planovima, što ćemo sigurno prenijeti kada navedeno bude i potvrđeno. Definitivno zanimljiva strategija, ali može biti i dvosjekli mač obzirom da je samo spominjanje Galaxy serije ipak i reklama Samsungu i svojevrsno priznanje uzoru. Unatoč svemu, zasigurno je procjena kako to i nije loše.  

Specifikacije serije Honor Magic 5

Prema informacijama koje su procurile („slučajno“), očekuje se već dokazani 6,8-inčni OLED LPTO panel koji se koristi u Magic 5, Magic 5 Pro i Magic 5 Prestige Edition uređajima. Znači: 1Hz-120Hz stopa osvježavanja; 2160Hz PWM prigušivanje; 480Hz brzina uzorkovanja dodirom; HDR10+; i do 1100 nita svjetline. Serija će funkcionirati na Android 13 OS-u s Magic UI 7.0. Nadalje, tu je Snapdragon 8 Gen 2 procesor, LPDDR5x RAM i UFS 5.0 pohrana. Baterija Magic 5 imat će kapacitet od 5000 mAh i brzo punjenje od 66 W, dok će baterije u druga dva modela imati kapacitet od 4800 mAh i 50 W žično i bežično punjenje. Serija će također podržavati 40W UFCS standard punjenja. U zaslon sva tri gadgeta bit će ugrađen skener otiska prsta, dok će ostali modeli nuditi 3D prepoznavanje lica, Magic 5 će omogućiti samo 2D otključavanje lica. Osim toga, serija će uključivati 5G, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.2, NFC, USB 3.1, dvostruke zvučnike koje pokreće Dolby, linearni motor X-osi i USB 3.1.  

Prestige Edition će imati nano-keramičku konstrukciju, za razliku od metalno-staklene hibridne šasije koju koriste Magic 5 i Magic 5 Pro. Magic 5 će imati IP54 oznaku, dok će Pro i Prestige varijante imati IP68 zaštitu od vode i prašine.


Stranica 1 od 169

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja