Sport i zabava 12

 

6. ožujka, 2022. | Zagreb 
Uredio: Božidar Žitnik 

Drama u Merixu!

Mirno subotnje prijepodne u Novom Zagrebu (5. ožujka) nije nikako asociralo na stolnotenisku dramu. Naime, u 14.00 sati započela je utakmica hrvatske stolnoteniske muške superlige. Pomalo je bilo čudno popunjeno parkiralište južnog ulaza na Zagrebačkom velesajmu, no, većina posjetitelja je nažalost ipak došla na Sajam ljepote a ne na pravu sportsku dramu.


Dvorana Merix inače nije uobičajeno mjesto domaćinstava STK Zagreb, a ovog puta izbor je bio uvjetovan visokim bacanjem loptice pri serviranju gostujućeg igrača Simovića. Kako je strop dvorane vrlo visok, rekli bismo skroz do krova, izbor je bio logičan.

Miho Simović
Utakmica zaista nije jednostavno opisati pa krenimo redom. Nevjerojatna, gotovo infarktna utakmica u zagrebačkoj stolnoteniskoj dvorani Merix. Pobjedi STK Zagreb su se vjerojatno nadali samo domaći stolnotenisači, kao i pokoji zaljubljenik u zagrebački klub. Ono što je bilo novo je izbor dvorane uvjetovan visokim bacanjem loptice temperamentnog Simovića pri serviranju, a možda bi za goste bilo bolje da igralo u dvorani u Savskoj.

Ivana Tubikanec - Maja Šuman
Merix je doživio sjajnu atmosferu kakvu bismo uvijek voljeli viđati na stolnoteniskim utakmicama.

Borna Petek
Glasni navijači kad je trebalo, ali fer i bez ikakvih ekscesa. Dakle, mladi Petek iz tjedna u tjedan raste i uz talent pokazuje i odličnu sportsku inteligenciju jer zaista nije jednostanov pobijediti odličnog Simovića s fantastičnim servisom i fenomenalno brzim forhendom kojeg je riječima teško opisati. Šurbek junior je započeo meč malo teže, očito su ga mučile neke sitne ozljede, ali je stisnuo zube i iz poena u poen igrao sve bolje. S druge strane Čipin je uz odličnu igru, ovog puta morao je priznati zasluženu pobjedu, pokazao i kako se radi o pravom mušketiru ovog sporta iskrenog sportskog srca, što se osobito pokazalo u meču s mladim Petekom.

Tomislav Japec
Prije ovog fantastičnog meča je iskusni Japec, iako se izgledalo kako je malo pospan, rutinirano dobio meč s talentiranim Mihaljevićem koji je možda imao i malo previše respekta spram Japeca kojeg bismo čak na trenutke proglasili doktorom stolnog tenisa.

Fran Mihaljević
Šlager dana je, kao što je već i u legendarnim pričama uobičajeno, bio posljednji meč. Biti ili ne biti za obje ekipe. Šurbek - Simović iako svojim izgledom podsjećaju na sjajan košarkaški bekovski par odigrali su meč koji je izazivao puno uzdaha u publici (kroz rupičastu ogradu dvorane Merix su meč s puno oduševljeno gledali i brojni tenisači koji su prolazili do svojih terena), a na kraju je uz puno emocija slavio Šurbek mlađi.

Dragutin Šurbek junior
I ovog puta su dečki pokazali izuzetan fair play, a temperamentni Simović koji je ovog puta ostao kratkih rukava sportski je pokazao respekt prema pobjedniku i ujedno pokazao poštovanje prema domaćinu.

Dragutin Šurbek junior - Miho Simović
Naravno, često volim spominjati temperament koji se možda ponekad čini neprikladnim, ali sjajno pokazuje koliko je u sportu bitna strast, uostalom kao i u životu. Čestitka klubovima, osobito pobjedniku STK Zagreb i nadam se da će ovakve utakmice biti poticaj mladima da se bave ovim predivnim sportom, ali i da će mnoge uspješne tvrtke nastojati pomoći razvoju ovog lijepog i dinamičnog sporta koji nikad ne zanemaruje niti odgoj mladih stolnotenisača i stolnotenisačica.

Filip Čipin - Dragutin Šurbek junior


Prvenstvo Hrvatske U21 u stolnom tenisu - izjave

Srijeda, 09 Veljača 2022 00:00 Napisao/la

9. veljače, 2022. | Zagreb 
Uredio: Božidar Žitnik 

Prvenstvo Hrvatske U21 u stolnom tenisu - izjave

U Zagrebu je 29. siječnja održano U21 Prvenstvo Hrvatske u stolnom tenisu. Nakon cijelodnevnog igranja, dobili smo najbolje u pojedinačnim takmičenjima, muškom i ženskom, te u parovima, uključujući i mješovite (mix).


 

PH_U21_Pehari_stolni tenis
Odigrano takmičenje održano je na zavidnom nivou, a tu su veliku ulogu organizirali i domaćini, HAST Zagreb. No, ipak ono što najviše veseli je kvaliteta koju je malobrojna publika mogla vidjeti. Naravno, finala su nas čak i oduševila, iako se kod igrača i igračica primjetio i prilično velik umor obzirom na broj mečeva. Ovo bi mogao biti i svojevrsni "hint" za buduća prvenstva za mlade, kao i za one odrasle, a to je svakako prostor za odmor, a dobro bi došla i adekvatna okrijepa u vidu hrane i pića. O imenima i rezultatima, tu je stranica HSTS-a, a mi smo ovog puta pripremili najzanimljivije izjave, uključujući onu, Predsjednika Saveza. 

PH_U21_2022_stolni tenis


16. studenog, 2020.|Zagreb

8. FLAMENCO FESTIVAL ZAGREB
17. studenog 2020. @ Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Flamenco Festival Zagreb u Lisinskom

 
„Godina u kojoj obilježavamo desetu obljetnicu UNESCO-ova proglašenja flamenca nematerijalnom svjetskom baštinom, ujedno je postala godina krize i neizvjesnosti uzrokovana pandemijom. Naš će Zagreb, iako duboko ranjen nakon potresa, 17. studenog iz Lisinskog poslati snažnu poruku podrške Španjolskoj, Europi, ali i ostatku svijeta koji vrednuje umjetnost zvanu flamenco.“ Nina Čorić, direktorica Festivala

Povodom desete godišnjice UNESCO-va proglašenja flamenca nematerijalnom svjetskom baštinom, 8.Flamenco Festival Zagreb obilježava Svjetski dan flamenca u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (Mala dvorana) u utorak 17. studenog od 20 sati. Ovogodišnji jednodnevni festivalski program, unatoč pandemiji, okupit će umjetnike iz Španjolske, Mađarske, Slovenije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Uživo, ali i zahvaljujući modernim tehnologijama, kroz pjesmu, ples i gitaru proslavit će ovu veličanstvenu andaluzijsku umjetnost.


O izvođačima

Maria Keck (HUN) mađarska je umjetnica koja je više godina živjela i radila u Španjolskoj. Sa svojim je plesom i glazbom proputovala velik dio svijeta, i kroz razne ansamble i projekte predstavljala tradicionalne i moderne žanrove flamenka. Marija živi i radi na relaciji između Mađarske, Španjolske i Slovenije, gdje pored svojih projekata i radionica, djeluje kao plesačica flamenka u raznim flamenko tablaima.



Tomaž Pačnik (SLO) dugi je niz godina dio slovenske i međunarodne glazbene scene surađujući s mnogim izvođačima. Najviše ga je definirala suradnja sa etno-jazz-fusion grupom Jazoo, koju je osnovao davne 1996. godine, i s njom je snimio 6 albuma i, posljednjih 15 godina, uglavnom nastupao u inozemstvu. Posljednjih godina, osim istraživanja poliritmike, opsjednut je flamenkom i uključen je u razne projekte tog žanra. Iako klavir nije tipičan instrument flamenka, Tomaž vješto ilustrira melodijske i ritmičke osobitosti ove andaluzijske kulture.


Mitja Obed (SLO) je flamenco plesač koji se prvo usavršavao u Sloveniji, a kasnije u Španjolskoj na madridskoj akademiji Amor de Dios kod brojnih zvučnih imena kao što su La Lupi, Maria Juncal, Alfonso Losa, Joaquin Grilo i brojni drugi. Surađuje s brojnim umjetnicima iz Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Španjolske, a predstave Flamencoraneo, Trenutak, Del Viento i Kutija rezultat su tih suradnji. Dobitnik je nagrade za najboljeg koreografa na festivalu Transgeneracije u Ljubljani. Od 2012. kontinuirano vodi školu flamenca plesa „Un Respiro“ u Zagrebu.

Gitarist Valle Monje (ESP) dolazi iz Jerez de la Frontera, iz Andaluzije. Rođen je točno u epicentru flamenca i to u kući legendarnog gitarističkog genija s kraja 19. i početka 20. stoljeća Javier Moline. Odrastavši u obitelji među aposlutnim legendama flamenco scene, već kao mladić prati na gitari svog oca pjevača Luisa Monjea Vargasa "El Peluca". Flamenco gitara u Jerezu ima svoju dugu tradiciju, koju karakterizira vrlo specifičan zvuk i briljantnost sviranja. Osobiti majstor ove tradicije bio je popularni gitarist Manuel Moreno Junquera "Moraíto", koji je ostavio dubok trag u Valle Monjeu, što se osjeti u njegovim kompozicijama.

Mirza Redžepagić (BiH) nakon završenih studija klasične gitare na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, svoje polje umjetničkog djelovanja preusmjerava na flamenko gitaru. Usavršavao se u Granadi kod raznih maestra gitare,  dobitnik je stipendije od strane Asocijacije flamenko gitarista Španjolske (Asociación Española de Guitarra Flamenca) te njihov licencirani profesor za zemlje Balkana. Jedan od organizatora World Music Jamm Sessions u Sarajevu i umjetnički direktor World Music Fest Zeman u Srbiji, autor brojnih glazbeno-umjetničkih projekata ujedno je osnivač međunarodnog ansambla Nairuz u kojem spaja flamenco s orijentalnom glazbom. Dugogodišnji je prijatelj Flamenco Festivala Zagreb, na kojem je već jednom nastupio 2016. godine.

Teo Mandžuka (CRO) je gitarist rođen u Rijeci. Glazbom se bavi od ranog djetinjstvu i počinje svirati gitaru s profesorima u osnovnoj školi koju je pohađao u Crikvenici. Od svoje dvadesete godine počinje se baviti flamenco gitarom i upoznaje Davida Savčića kojem postaje učenik i suradnik. Nedugo zatim počinje skladati autorski materijal, redovito nastupa diljem Hrvatske (Ljetne priredbe Otoka Krka, Baška International Guitar Festival, Regional Festival i mnogi drugi), a u siječnju 2019.  izdaje petnaest kompozicija na albumu ''Spanish Spirit'' objavljenog u produkcijskoj diskografskoj kući Sonoton (Njemačka). 

Pokrovitelji festivala su Grad Zagreb i Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske.



Zagreb, 22. kolovoza, 2019.

Igrajte za povijest na inauguralnom ITTF Parkinson Svjetskom prvenstvu u stolnom tenisu!

Svakako je i više nego zabrinjavajući podatak da danas u svijetu živi više od 10 miliona ljudi diljem svijetu uz Parkinsovu bolest. Inače, Parkinsonova bolest je kronični, progresivni, neurodegenerativni poremećaj podmuklog nastanka. Neke od poznatih karakteristika su usporenost kretnji, drhtanje u mirovanju, ukočenost, ali i gubitak mehanizama kontrole uspravnog položaja tijela.


Zagreb, 16. travnja 2019.  

Predstavljanje vizualnog identiteta i startnog paketa 28. Zagrebačkog maratona

Zagrebački maraton održao je prezentaciju stratnog paketa (majice i medalje) te vizualnog identiteta 28. Zagrebačkog maratona koja će se održati na Trgu bana Joisipa Jelačića u utorak, 16. travnja 2019. u 12 sati kod spomenika Banu. Uz autora medalje Sinišu Marekovića na promociji su sudjelovati i naše promotorice, najbolje hrvatske maratonke: Marija Vrajić – Trošić, Matea Matošević – Hačić i Nikolina Stepan.


Zagreb, 19. ožujka 2019.  

TheSvirka! u gradu Etno & Afro Edition

w/KAZAN & KAIRA KELA

Kada i gdje? Petak, 22. ožujak @ Positive Brewery

Nova pivnica u Zagrebu okupljalište je zaljubljenika u vrhunsku glazbu i craft pivo. Pridružite nam se i iznenadite nepce ukusnim pivom proizvedenim u našoj pivovari. No, ne nudimo samo pivo. Skromno ćemo se, naime, pohvaliti i našim audiovizualnim setupom koji počiva na nevjerojatnom zvuku koji se bez kompromisno širi cijelim prostorom pivovare. U pivnici kažu kako su veliki ljubitelji sound systema, a to ćete čuti i osjetiti. Naravno, samo treba doći i doživjeti. Definitivno se isplati posjetiti drugo izdanje programa TheSvirka! u gradu, a objediniti će etno i afro ritmove s dva sjajna benda: Kazan i Kaira Kela 22. ožujka u novoj pivovari - Positive Brewery!


U prodaji je novi album Mariah Carey "Caution"

Srijeda, 21 Studeni 2018 00:00 Napisao/la

Zagreb, 21. studenog 2018.  

U prodaji je novi album Mariah Carey "Caution"

Multiplatinasta i Grammyjem nagrađivana zvijezda Mariah Carey, objavila je dugoiščekivani 15 studijski album “Caution” (Epic Records/Menart). Album otvara pjesma koju prati i spot -  “GTFO”. Inače, sjajnu karijeru ova pjevačica, glumica, producentica, započela je početkom 90-tih godina prošlog stoljeća. Naime, priča kreće albumom jednostavnog naziva: „Mariah Carey“ – 1990. godine. Inače, Mariah Carey je kod nas ipak najviše poznata kao pjevačica, a u njenom repertoaru su pjesme različitih žanrova: gospel, R&B, soul, pop, pa čak i hip hop. Također, poznata je po nevjerojatnim glasovnim sposobnostima, naime, raspon glasa od čak 6 oktava je vjerojatno i najveći mogući raspon ljudskog glasa, a Mariah je ujedno i izvela najviši ton uživo, barem u poznatoj ljudskoj povijesti. No, album „Caution“ je zaista dugoiščekivani, obzirom da je prethodni album izašao još 2010. godine – „Merry Christmas II You“, kojeg bismo svakako preporučili, obzirom na skorašnje blagdane.


Matteo Cetinski snimio spot u pustinji Black Rock Desert

Utorak, 20 Studeni 2018 00:00 Napisao/la

Zagreb, 20. studenog 2018.  

Matteo Cetinski snimio spot u pustinji Black Rock Desert

Nevjerojatno dobre reakcije publike i medija na vijest o povratku na glazbenu scenu Mattea Cetinskog, glavni su pokretač ovog svestranog kreativca da nastavi tamo gdje je stao prije 20 godina. „Pjesma 'Stopimo boje' je nastajala dosta dugo radi toga što sam je razvijao u etapama. Počeli smo još zimus. Prvo sam dugo slušao demo verziju i razmišljao želim li uopće ići dalje s njom. Onda sam si rekao, ok zašto ne snimiti pa vidjeti kako ce zvučati. Bilo mi je važno da što manje ljudi zna za to jer sam želio imati potpunu slobodu odustati od svega ako u nekom trenutku ne budem zadovoljan.“ – rekao je Matteo.


Zagreb, 20. studenog 2018.  

LETU ŠTUKE I BOA II ODRŽALI KONCERTNU PROMOCIJU NOVOG ALBUMA!

+ALBUMI „TOPLA VODA“ I „BOA II“ U PRODAJI! +

U subotu 17.11. Letu Štuke održali su koncertnu promociju četvrtog studijskog albuma pod nazivom 'Topla voda' (Menart). Jedan od omiljenih bendova zagrebačke publike napunio je Tvornicu Kulture, a Dino Šaran je i ovaj put za još par stepenica podigao svoj opravdani status jednog od najboljih kantautora u regiji. Album „Topla voda“ donosi devet novih skladbi iz pera Dina Šarana u kojima se, kako i sam autor ističe, isprepliću društveno angažirane teme s onim ljubavnima, koje nose nova iskustva i nove impresije što pridonosi i njegovoj raznolikosti u zvučnoj kombinaciji analogije i elektronike. Budući da inspiraciju pronalazi u svom životu, sve što se događa oko njega Šaran pokušava ljudima prezentirati bez neke banalnosti za koju smatra da je ionako danas ima previše.


Zagreb, 25. svibnja 2018.

Prijavite se na radionicu „Filmska poetizacija videoigara“ u sklopu

27. DHF-a

Tijekom 27. Dana hrvatskog filma, u nedjelju 17. lipnja u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1) održava se radionica „Filmska poetizacija videoigrara“ pod vodstvom Ilije Barišića. Radionica je otvorena učenicima srednjih škola i studentima. Predznanja nisu potrebna, a prijave traju do 10. lipnja na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Radionica će polaznike upoznati s načinima na koje je filmsko poetsko izlaganje prisutno u videoigrama te načinima na koje takvi izlagački elementi utječu na modeliranje nekog raspoloženja ili duševnog stanja kod igrača. U uvodnom predavanju polaznici će biti upoznati s oglednim primjerima videoigara u kojima je poetsko izlaganje dominantno, odnosno onima koje i svojom mehanikom igranja teže ostvarivanju učinka koji bi se mogao opisati kao poetski. Iz raznovrsnih primjera nazrijet će se i određena tipologija prema kojoj je moguće razvrstati raznolike tipove poetskih videoigara (igre meditativne dokolice, igre transa, ushita, autorefleksivne). Neki od primjera uključuju igre Flow (Thatgamecompany, 2007), Soundself (Arnott, 2013) i Antichamber (Bruce, 2013).

Igra Flow studija Thatgamecompany

Polaznici će osmisliti osnovnu strukturu poetske videoigre, vizualni i auditivni dizajn koji će slijediti pravila filmskog poetskog izlaganja te nastojati skicirati i mehaniku igre koja će biti usklađena s odabranom temom, odnosno s filmskim izražajnim sredstvima. U završnom dijelu slijedi evaluacija i razgovor o rezultatima radionice, te upute i savjeti za daljnji rad koji može postati osnova nekog budućeg projekta. Trajanje radionice je 180 minuta.

Voditelj radionice Ilija Barišić (r. 1981.) doktorirao je 2017. s temom Filmski diskurs u videoigrama. Od 2010. godine zaposlen je kao profesor Hrvatskog jezika u III. gimnaziji u Zagrebu. Znanstvene i stručne članke objavljivao u Književnoj smotri, Medijskim istraživanjima, Hrvatskom filmskom ljetopisu, Zarezu i Gradovrhu. Primarno se bavi teorijom videoigara i novih medija te filmskom teorijom.

Igra Soundself

 

27. Dani hrvatskog filma (DHF), tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održavaju se od 16. do 20. lipnja 2018. u Kinu Tuškanac, Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka, Staroj vojnoj bolnici, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te Akademiji dramske umjetnosti. Uz filmski repertoar koji uključuje 63 filma prestižnog natjecateljskog programa, 10 djela u segmentu "Izvan okvira", predprogram klasika "Dvorišta u dvorištu" u suradnji s Design Districtom i relevantne retrospektive, uz velik broj projekcija na otvorenom, tu su i izložbe, promocije knjiga, radionice, okrugli stolovi, tribine, popratna događanja te bogat kulturno-zabavni sadržaj.


Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja