Prijenosno računalo za polizat prste - Microsoft Surface laptop Go

Prijenosno računalo za polizat prste - Microsoft Surface laptop Go

Vijesti Napisao/la  Cobra Ponedjeljak, 18 Siječanj 2021 00:00 Video sadržaj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

18. siječnja, 2021. | Zagreb 

Uredio: Božidar Žitnik 

Prijenosno računalo za polizat prste - Microsoft Surface laptop Go

Proteklih nekoliko tjedana upoznali smo prijenosno računalo tvrtke Microsoft Surface laptop Go. Iako velika većina korisnika računala diljem svijeta niti nije svjesna, kompanija je i više nego poznata po svojim Surface prijenosnicima. Uređaj kojeg smo imali prilike upoznati je prilično svjež, a pojavio se pred sam kraj prošle godine. Ipak, obzirom na drugačije prioritete kod nas, mnogima je ovo simpatično računalo promaklo izvan radara. Konkretno, naš uređaj došao je s Windows 10 Pro OS-om, radi se o Commercial verziji, a dolazi i s Windows 10 Home OS-om u Consumer varijanti.


Na samom početku smo na trenutak zastali tražeći tipku za paljenje računala koja se nalazi u gornjem dijelu tipkovnice, a još nas je više iznenadilo da se u njoj krije i biometrijski čitač otiska prsta kako biste sigurno i jednostavno zaštitili svoje računalo od neovlaštenih korisnika.


Obzirom na ugrađene komponente, testna konfiguracija će definitivno zadovoljiti i one zahtjevnije korisnike. Interna pohrana od 256GB dovoljna je za sve ono što moramo raditi u pokretu, tako da će i obrada fotografija, ali i kratkih video uradaka proći bez zastajkivanja.


Tome doprinosi ugrađenih 16GB RAM memorije, što danas smatramo optimalnim, iako većina prijenosnika dolazi samo s 8GB RAM memorije. Ugrađeni procesor je Intel i5-1035G, znači najnovije 10-te generacije. Kada smo već kod podataka, treba istaknuti kako se radi o zaslonu veličine 12,4 inča, uz pomalo neuobičajenu rezoluciju 1536 x 1024 pixela. Subjektivni dojam kvalitete slike je solidan, što je sukladno kvalitativnom razredu računala.


Što se tiče ergonomije, tipkovnica i touchpad su prilično responzivni i čak ugodni i za duži rad. Znamo da većina korisnika radije koristi miša, no, ovdje ga uglavnom neće trebati. Sam touchpad je plastični a ne stakleni što je onima osjetljivije kože na jagodicama još i bolje. Kada smo već kod ergonomije, laptop se malo teže otvara obzirom da nema nikakav ugrađeni utor za prst, no, nakon dužeg korištenja nedostatak se uglavnom ne primjećuje.

Svakako nam se svidjela težina od oko 1 kilograma, tako da se radi o odličnoj karakteristici obzirom da i nakon dužeg nošenja nećete osjetiti zamor ruku ili leđa. Sam dizajn je jednostavan i moderan a uz korištenje aluminija izgleda i prilično uvjerljivo. Stvar o kojoj treba voditi računa je mali broj priključaka koji se nalaze sa strane i podrška za povezivost.


Naime, možemo zaključiti kako je sam dizajn pomalo asketski, tako da s lijeve strane imamo dva USB utora, jedan A i jedan C utor, a pokraj se nalazi klasičan priključak za slušalice. S desne strane se nalazi poseban priključak (Surface connect) za punjenje, iako se na prvi pogled može pogrešno učiniti kako se radi o utoru za memorijsku karticu.Samo rješenje je praktično i jednostavno, no, svakako su nam draža univerzalna rješenja za punjenje, a utješna je informacija da se uređaj može puniti i putem USB-c priključka. Sam chipset donosi Wi-Fi 6 standard i podršku za Bluetooth 5, tako da ste apropos povezivosti bezbrižni i duže vrijeme.

Inače, prema specifikacijama proizvođača, baterija bi mogla trajati čak do 13 sati, što naravno ovisi o načinu korištenja, ali smatramo da je sve preko 6 sati odlično, jer više ne bismo niti preporučili koristiti zaslon računala.


Pročitano 128 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja