Predstavljen završetak provedbe projektnih aktivnosti u okviru projekta Hrvatski digitalni turizam  – eTurizam Foto: Božidar Žitnik

Predstavljen završetak provedbe projektnih aktivnosti u okviru projekta Hrvatski digitalni turizam – eTurizam

Vijesti Napisao/la  Cobra Srijeda, 25 Siječanj 2023 00:00 Video sadržaj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
25. siječnja, 2023. | Zagreb| Uredio: Božidar Žitnik

Predstavljen završetak provedbe projektnih aktivnosti u okviru projekta Hrvatski digitalni turizam 

Na konferenciji za medije Ministarstva turizma i sporta RH održanoj 25. siječnja, predstavljen je završetak provedbe projektnih aktivnosti u okviru projekta Hrvatski digitalni turizam – eTurizam vrijednog 5.276.218,42 EUR. U sklopu projekta, postojeće e-usluge sustava za prijavu i odjavu gostiju eVisitor i platforma croatia.hr, doživjele su uspješnu nadogradnju i daljnju digitalizaciju. Osim toga, predstavljene su i tri nove javne e-usluge u turizmu; TuRegistar – središnji turistički registar, TuStart – za registraciju obavljanja djelatnosti i pokretanje poslovanja u području turizma i ugostiteljstva, te TuRiznica – sustav za dodjelu dostupnih potpora u turizmu. 


To su e-usluge koje će uz pomoć naprednih tehnologija unaprijediti turistički sektor i poboljšati komunikaciju između pružatelja usluga i javne uprave u turizmu. Također, povećati će učinkovitost kroz skraćivanje vremena potrebnog za obradu zahtjeva, smanjiti troškove pružanja javnih usluga i mogućnost pogrešaka u pružanju istih, te imati središnju ulogu u promoviranju hrvatskog turizma. 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. 

Natalija Havidić i Zlatko Čović

Foto: Božidar Žitnik

Hrvatski digitalni turizam – eTurizam je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Partneri su partneri Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-dalmatinska županija.
 

Pet e-usluga koje mijenjaju procese u turizmu

TuRegistar
 

TuRegistar središnji je registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu u formatu jedinstvenog elektroničkog sustava koji pruža javnu i transparentnu sliku građanima o turističkim objektima, zajednicama, sadržajima te osobama, tvrtkama i institucijama koje su povezane s turističkom djelatnosti. Podaci iz TuRegistra javno su dostupni građanima, u opsegu kojim se ne narušava privatnost pojedinca ili na drugi način otkrivaju poslovne i druge tajne. Uspostavom TuRegistra riješen je i problem razjedinjenih podataka po različitim upisnicima, a podaci su ažurirani i omogućena je njihova razmjena s drugim tijelima.

TuStart

TuStart
je usluga koja objedinjuje sve postupke vezane uz registraciju obavljanja djelatnosti i pokretanja poslovanja u području turizma i ugostiteljstva, a omogućuje podnošenje svih zahtjeva na jednom mjestu. Također, omogućuje i ishođenje svih rješenja koja izdaju Ministarstvo turizma i sporta i nadležna upravna tijela u županijama i Gradu Zagrebu, a namijenjena je poslovnim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost i pružaju usluge u turizmu.

TuRiznica 

Tu je i TuRiznica koja na jednom mjestu objedinjuje sve dostupne potpore i poticaje iz područja turizma. Građanima omogućuje i da putem web platforme na jednom mjestu dobiju informacije o svim dostupnim potporama i poticajima u turizmu koje dodjeljuju Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica i drugi. TuRiznica korisnicima omogućuje i popunjavanje prijava, autentifikaciju, uvid u status obrade zahtjeva te dostavu ugovora putem interneta.

eVisitor 
eVisitor uspostavljen je 2016. godine kao online aplikacija za prijavu i odjavu gostiju, te praćenje obračuna i naplate turističke pristojbe putem interneta. Korisnicima omogućuje učinkovito korištenje sustava kako bi unaprijedili poslovanje i kvalitetu usluga. Osim što smanjuje administrativni posao u procesu prijave i odjave turista, eVisitor je i izvrstan alat za daljnji razvoj turističkih ponuda, te marketinških i promotivnih aktivnosti svih, od privatnih iznajmljivača do turističkih tvrtki i institucija.

 croatia.hr

Web platforma croatia.hr kroz projekt Hrvatski digitalni turizam doživljava dodatnu modernizaciju i prilagodbu krajnjem korisniku u cilju pružanja turističkih informacija i podataka te promoviranja hrvatskog turizma. Osnažena potporom kroz projekt eTurizam, platforma pruža turističke informacije i podatke sažeto, ažurirano i povezano na jednom centralnom mjestu pomoću modernih i naprednih tehnologija. Namijenjena je turistima, turističkim zajednicama i široj javnosti. Turistima se u sklopu nje omogućuje pristup svima informacijama i sadržajima relevantnim za pripremu njegovog posjeta Hrvatskoj, tako i za sam boravak u Hrvatskoj. 

Ministarstvo turizma i sporta nastavlja s provedbom digitalne transformacije turizma

Natalija Havidić

Foto: Božidar Žitnik

Kao kruna provedbe svih aktivnosti digitalizacije bit će i razvijen business intelligence sustav koji će akterima u turizmu omogućiti korištenje podataka proizašlih iz svih gore navedenih rješenja za donošenje poslovnih odluka temeljenih na ažurnim podacima. Ove se aktivnosti planiraju provoditi do kraja 3. tromjesečja 2025. godine.

Zlatko ČovićFoto: Božidar Žitnik

Pročitano 208 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja