Lenovo se obvezuje na postizanje nulte stope do 2050.

Lenovo se obvezuje na postizanje nulte stope do 2050.

Vijesti Napisao/la  Cobra Četvrtak, 26 Siječanj 2023 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
26. siječnja, 2023. | Zagreb| Uredio: Božidar Žitnik

Lenovo se obvezuje na postizanje nulte stope do 2050. 

Lenovo je u prvoj skupini tvrtki koje su dobile validaciju za nultu stopu emisije od inicijative Science Based Targets, što ju čini prvim proizvođačem osobnih računala i pametnih telefona i jednom od 139 tvrtki diljem svijeta s ciljevima koje potvrđuje standard nulte stope (Net Zero Standard)

Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je objavio svoj cilj postizanja nulte stope emisija stakleničkih plinova (GHG) do 2050. godine koji je potvrdila i odobrila inicijativa Science Based Targets (SBTi), partnerstva između UN Global Compacta, CDP-a i Svjetskog fonda za prirodu (WWF) što Lenovo čini prvim proizvođačem osobnih računala i pametnih telefona i jednom od samo 139 tvrtki diljem svijeta s ciljevima nulte stope koje je potvrdila inicijativa SBTi. 


U suradnji s inicijativom SBTi i usklađujući se s njihovim standardom nulte stope (prvi na svijetu), Lenovo ima znanstveni, kolaborativan i odgovoran pristup smanjenju emisija.

„Kao globalni tehnološki lider, Lenovo je već više od desetljeća predan smanjenju svojih emisija,” izjavio je Yuanqing Yang, predsjednik tvrtke Lenovo. „Vjerujemo da su u borbi protiv klimatskih promjena suradnja i odgovornost dva ključna elementa potrebna za zajednički uspjeh. Ostajemo posvećeni praćenju klimatologije, standardizaciji naših mjerenja i traženju stalne validacije za naše ciljeve i napredak.”

Usklađivanje ciljeva s inicijativom SBTi pomaže tvrtkama da budu odgovorne za smanjenje svojih emisija. Bez usklađivanja s inicijativom SBTi, teško je potvrditi ili znati kada je dosegnut cilj nulte emisije. Razlog leži u:

  • Standardizacija: Inicijativa SBTi je prvo tijelo koje je standardiziralo značenje nulte stope u odnosu na nastojanje da se globalno zagrijavanje ograniči na 1,5 stupnjeva Celzijusa
  • Adaptacija: Standard inicijative SBTi je dinamičan i odgovara na zajedničke napore tvrtki i promjenjivu temperaturu planeta.
  • Odgovornost: 2050. godina se mnogima čini daleko te mnogi lideri koji danas preuzimaju obveze možda neće biti na svojim pozicijama za 27 godina. Usklađivanje ciljeva za smanjenje klimatskih promjena s vanjskim tijelom osigurava odgovornost i kontinuitet.

„Klimatologija nam govori da trebamo brza i sveobuhvatna smanjenja emisija ukoliko želimo postići globalnu nultu stopu i spriječiti najštetnije učinke klimatskih promjena”, izjavio je Luiz Amaral, izvršni direktor inicijative Science Based Targets.

„Ciljevi tvrtke Lenovo vezani uz postizanje nulte stope odgovaraju hitnosti klimatske krize i predstavljaju jasan primjer koji njezini kolege moraju slijediti.”

Dugoročni ciljevi tvrtke Lenovo do 2050. se podudaraju s njezinim kratkoročnim ciljevima smanjenja emisija do 2030. validiranim od strane inicijative SBT, a svi su navedeni u nastavku:

Ukupni cilj nulte stope

Lenovo se obvezuje postići nultu stopu emisije stakleničkih plinova u cijelom lancu vrijednosti do fiskalne godine 2049./2050.

Kratkoročni ciljevi

Lenovo se obvezuje smanjiti apsolutne emisije stakleničkih plinova opsega 1 i opsega 2 za 50% do fiskalne godine 2029./2030. u odnosu na baznu 2018/2019. godinu. Također, Lenovo se obvezuje smanjiti emisiju stakleničkih plinova opsega 3 iz uporabe prodanih proizvoda u prosjeku za u prosjeku 35% za usporedive proizvode unutar istog vremenskog okvira. Lenovo se obvezuje smanjiti emisije stakleničkih plinova opsega 3 iz kupljenih proizvoda i usluga za 66,5% na milijun američkih dolara bruto dobiti unutar istog vremenskog okvira. Nadalje, Lenovo se obvezuje smanjiti emisije stakleničkih plinova opsega 3 iz transporta i distribucije za 25% po toni-km transportiranog proizvoda unutar istog vremenskog razdoblja.

Dugoročni ciljevi

Lenovo se obvezuje smanjiti emisije stakleničkih plinova opsega 1, 2 i 3 za 90 posto do fiskalne godine 2049/2050 u odnosu na baznu 2018/2019 fiskalnu godinu.

Lenovo je rano usvojio znanstveno utemeljen pristup smanjenja emisija. Nakon što je 2020. godine dobio odobrenje za kratkoročne ciljeve smanjenja emisija do 2030. godine i pomogao u testiranju prvog standarda nulte stope takve vrste.

„Uspjeh u postizanju nulte stope ovisi o transparentnom, znanstveno utemeljenom i kolaborativnom okviru koji organizacije dugoročno poziva na odgovornost. Inicijativa SBTi je stvorila taj okvir te će potaknuti tvrtke da ubrzaju smanjenje emisija,” komentirala je Carolina Milanesi, osnivačica The Heart of Tech, konzultantske tvrtke usmjerene na ESG.

Primarne strategije za smanjenje emisija tvrtke Lenovo uključuju smanjenje utjecaja njezinih proizvoda na okoliš, korištenje inovacija za povećanje održivosti u proizvodnji te smanjenje emisija u cijelom poslovanju i lancu vrijednosti. Ove su strategije prikazane u tvrtkinoj video seriji “Journey to Net-Zero” koja pokazuje kako stručnjaci iz tvrtke Lenovo mijenjaju poslovne procese kako bi ispunili ciljeve nulte stope.

Mjerenja emisija tvrtke Lenovo pridonijet će širem skupu zajedničkih podataka za razumijevanje i ograničavanje klimatskih promjena u skladu s ciljem Pariškog sporazuma o ograničavanju zagrijavanja na najviše 1,5 stupnjeva Celzijusa u odnosu na predindustrijske razine. Više od 4000 tvrtki diljem svijeta je u procesu usklađivanja svojih ciljeva smanjenja emisija s znanstveno utemeljenom metodologijom i procesima validacije inicijative SBTi.

Uz svoj rad na smanjenju emisija, Lenovo je prepoznat u Gartnerovom popisu 25 najboljih globalnih opskrbnih lanaca, Fortuneovim najcjenjenijim svjetskim tvrtkama, a CDP ga je prepoznao kao lidera na području klimatskih promjena i sigurnosti vode. Pročitajte više o težnjama tvrtke Lenovo da stvori pametniju, održiviju budućnost za sve u ESG izvješću tvrtke za fiskalnu godinu 2021/2022.

 

Pročitano 328 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja