Huawei MatePad 11 – odrastanje Harmony OS-a

Huawei MatePad 11 – odrastanje Harmony OS-a Istaknuto

Objavljeno u Multimedija Napisao/la  Cobra Rujan 06 2021 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma Video sadržaj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

06. rujna, 2021. | Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik  

Huawei MatePad 11 – odrastanje Harmony OS-a 

Ovog tjedna smo pobliže upoznali novi tablet tvrtke Huawei, MatePad11. Uređaj impresionira mogućnostima i hardverom
te fluidnošću u radu bez obzira na zadatke koji se pred isti postavljaju.
 

Na početku treba posebno istaknuti operativni sustav Harmony OS koji je nastao zbog distanciranja Google usluga na poticaj Vlade SAD. Obično se govori o tome kako zabrane nisu dobre, a tako je u početku i izgledalo s prilično lošim perspektivama za Huawei. S druge strane, već godinama možemo govoriti o svojevrsnom monopolu operativnih sustava, kako za računala, tako i za pametne uređaje, pa i mobitele i tablete. 


Harmony OS 2.0 – ranije Hóngméng

 Huawei_MatePad_11

HarmonyOS 2.0 koji je bolje upućenim korisnicima ranije poznat i pod nazivom Hóngméng je baziran na LiteOS-u koji zapravo koristi Linux kernel i sličan je Androidu, a i otvorenog je koda, te pruža korisničko iskustvo slično Androidu 10 na ranijim EMUI Huawei uređajima. Zgodno je i kako je unatrag kompatibilan s Android APK aplikacijama te se većina popularnih alata može instalirati bez problema.

 

App Gallery vs Google Play trgovina

Huawei_MatePad_11_Huawei_Share

 

Huawei strpljivo i uporno razvija AppGallery kako bi uređaji se Harmony OS-om mogli funkcionalnošću ravnopravno konkurirati uređajima koji se baziraju na Google Play trgovini. Ulaganja su velika, a rezultati su svakim danom sve vidljiviji. Iako je razlika ogromna, Huawei AppGallery broji oko 45.000 aplikacija spram oko 3,5 milijuna aplikacija Google Play trgovine, no, navedeni omjer se svakodnevno mijenja u korist AppGallery. Ipak, navedeno mnoge korisnike odvraća od Harmony OS-a iako je platforma moćna i fluidna. Štoviše, pojedine mogućnosti koje donosi praksa kod MatePad 11 tableta ugodno iznenađuju.

 

Mogućnosti MatePad 11 tableta

Huawei_Mate_Pad_11

 

Dakle, govorimo o moćnom uređaju koji sam po sebi nije jeftin, ali obzirom na karakteristike, možemo reći da nudi više od očekivanog i od nabavne cijene. Uređaj dolazi sa Snapdragon 865 chipsetom s 8 jezgri od kojih ona primarna radi na 3.1GHz uz podršku dodatne tri 2.42GHz ARM Cortex-A77 jezgre koje omogućavaju dodatnu snagu ovisno o zahtjevima korisnih aplikacija. A za najzahtjevnije poslove tu su još četiri ARM Cortex-A55 jezgre s maksimalnim taktom brzine od 1.8GHz. Na taj način možemo govoriti o tri razine performansi uz optimiziranu izvrsnu potrošnju energrije, a SoC uređaja se može prilagoditi svim specifičnim zahtjevima korisnika. Uz navedeno, tu je 128GB interne memorije koja se uz dodatnu Micro SD karticu može proširiti s još 1TB, kao i odličnih 6GM RAM memorije. Prema iskustvima korisnika, zgodno je znati da je preporuka aplikacije ne instalirati na Micro SD karticu zbog sporije komunikacije, već je bolja namjena koristiti istu za pohranu podataka. Uz odličan zvuk sa četiri zvučnika, te Huawei Share (pobliže objašnjeno u priloženom videu), MatePad 11 može se pohvaliti odličnim zaslonom rezolucije 2560 x 1600 piksela kao malo koji Android tablet. Osim toga, tu je frekvencija osvježavanja zaslona od 120Hz čime je i više nego dobro prilagođen igranju video igara.

Huawei_Mate_Pad_11

Za još ugodniji rad moguće je nabaviti Huawei pametnu magnetnu tipkovnicu koja se spaja iznenađujuće čvrsto, tako da uz malene težine (485g tablet i 130g tipkovnica) dobivamo sjajnu prenosivu kombinaciju koja je čak više od malog prijenosnika. Ukupno uzevši, ugodno smo iznenađeni solidnom, pouzdanom i polivalentnom platformom pogodnom kako za mlađe korisnike, igranje i multimedije, tako i za one ozbiljne poslovne korisnike.

Huawei_Mate_Pad_11

Pročitano 806 puta Poslijednja izmjena dana Poslijednja izmjena dana Rujan 06 2021

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja