5G mreža Hrvatskog Telekoma sada dostupna u 24 grada

5G mreža Hrvatskog Telekoma sada dostupna u 24 grada Istaknuto

Objavljeno u Pametni telefoni Napisao/la  Cobra Ožujak 09 2021 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

09. ožujka, 2021. | Zagreb

Uredio: Božidar Žitnik 

5G mreža Hrvatskog Telekoma sada dostupna u 24 grada 

  • 5G mreža od danas je komercijalno dostupna i u Čakovcu, Kutini, Makarskoj, Novskoj, Opatiji, Trogiru, Zaprešiću te Borovu i Vrsaru.
  • 1,3 milijuna stanovnika u 24 hrvatska grada pokriveno 5G signalom.
  • Zdravstvo, poljoprivreda, energetika, obrazovanje, proizvodnja, promet i javni sektor samo su neka od područja koja će 5G uvelike unaprijediti. 

Hrvatski Telekom nastavio je s uvođenjem komercijalne 5G mreže diljem Hrvatske te je 5G mreža od danas dostupna i u Čakovcu, Kutini, Makarskoj, Novskoj, Opatiji, Trogiru, Zaprešiću te Borovu i Vrsaru. Komercijalnom 5G mrežom od danas su pokrivena 24 hrvatska grada i 1,3 milijuna stanovnika Hrvatske.


5G tehnologija omogućuje tri osnovne stvari: brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno bolju povezanost velikog broja uređaja, a što je preduvjet za razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.  Naravno, za punu primjenu trebati će još dosta vremena, a i korisnici će morati promijeniti svoje pametne telefone što u ovo vrijeme svojevrsne recesije uzrokovane globalnom pandemijom nije tako jednostavno. Mnogi korisnici posljednjih nekoliko godina pažljivije i rjeđe mijenjaju pametne telefone obzirom da su im i cijene prilično išle u nebo. Jesu li iste opravdane u tolikoj mjeri razvojem i proizvodnjom, na kraju će ponovno odlučiti korisnici, a svakako je i pozitivan primjer kompanije Samsung koja je ove godine lansirala novu Galaxy S21 seriju s nižim cijenama u odnosu na prethodnu Galaxy S20 seriju. Nadamo se da će isto slijediti i druge kompanije, a veseli i da niz pametnih telefona srednje klase, uz primjerenu cijenu, dolazi s podrškom za 5G. S druge strane, potencijalna zapreka može biti i porast mogućnosti praćenja korisnika (bez obzira na razloge) što u budućnosti može dovesti i do pretjerane kontrole nad ljudima, što nije u skladu s osjećajem slobode urođenom u ljudima. Kao i uvijek, sa svime treba biti umjeren, pa vjerujemo kako će 5G tehnologija ipak unaprijediti kvalitetu naših života, unatoč izazovima i benefitima koji će zaživjeti i zajedno s umjetnom inteligencijom. Također, nadamo se da se sama primjena 5G tehnologije neće dodatno naplaćivati obzirom na najave kako je do 30. lipnja ove godine najavljeno besplatno korištenje 5G mreže. Dodatne naknade bi mogle predstavljati zapreku korisničkoj bazi, pa bismo mogli imati korištenje isključivo u neke profesionalne svrhe. Dobra alternativa naplati korištenja 5G mreže bi svakako mogle biti neke usluge koje bi značile opravdanu dodatnu vrijednost (pogled iz korisničkog kuta). 

„S tehnološke strane 2020. je bila godina rađanja 5G mreže u Hrvatskoj, a uvođenjem prve komercijalne mreže postavili smo temelje nove razine gospodarske i društvene digitalizacije. U 2021. smo nastavili s jednakom ambicijom i predanošću te smo u četiri mjeseca omogućili 5G u 24 grada i za 1,3  milijuna stanovnika. Na ovome nećemo stati jer su suvremene telekomunikacijske mreže - 5G i optika nužni za uspješnu budućnostizjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma. 

Hrvatski Telekom svim svojim korisnicima u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. lipnja 2021. godine, bez dodatnih troškova, nudi mogućnost korištenja 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivenosti 5G mrežom i imati 5G kompatibilan uređaj, a više informacija dostupno je na https://www.hrvatskitelekom.hr/5g.   

5G mreža Hrvatskog Telekoma trenutno djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G i brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama, a Hrvatski Telekom je u ožujku ove godine prvi započeo i s uključivanjem komercijalnih korisnika u testiranja na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu.


Pročitano 1222 puta Poslijednja izmjena dana Poslijednja izmjena dana Ožujak 09 2021

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja