Algebra dodijelila stipendije maturantima koji su se najbolje pripremili za državnu maturu i ostvarili najviše rezultate

Algebra dodijelila stipendije maturantima koji su se najbolje pripremili za državnu maturu i ostvarili najviše rezultate

Vijesti Napisao/la  Cobra Četvrtak, 25 Srpanj 2019 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Zagreb 25. srpnja 2019.

Algebra dodijelila stipendije maturantima koji su se najbolje pripremili za državnu maturu i ostvarili najviše rezultate

U suradnji s partnerima – OTP bankom, Coca-Colom i Flixbusom – Algebra je dodijelila stipendije najboljim maturantima koji su se za državnu maturu pripremali u Algebri, a rezultati ostvareni na državnoj maturi svrstavaju ih ujedno i među ukupno najuspješnije maturante u zemlji. Stipendije „Nagrađujemo izvrsnost“, svaka u iznosu od 10.000 kuna, dodijeljene su u 6 kategorija.

Algebra i partneri, OTP banka, Coca-Cola i Flixbus, stipendijskim natječajem „Nagrađujemo izvrsnost“ potiču maturante na pravovremeni početak priprema za državnu maturu i kontinuirano učenje s ciljem postizanja izvrsnih rezultata na ispitima državne mature. Maturantima koji su na državnoj maturi postigli najbolje rezultate u pojedinim predmetima, a da su se pritom za ove ispite pripremali u Algebri i potom prijavili za stipendijski natječaj, dodijeljene su stipendije u iznosu od 10.000 kuna po maturantu, dok su drugoplasirani osvojili besplatne povratne autobusne karte za bilo koje odredište u Europi. Rezultati koje su ovi maturanti ostvarili svrstavaju ih i ukupno među najbolje maturante u državi.

Stipendije su osvojili: za Engleski jezik na A razini Borna Skračić iz Zadra s rezultatom od 96,50% (novčana stipendija) i Nicole Ćuk iz Rijeke s rezultatom od 95,50% (autobusna karta); za Engleski jezik na B razini Lukas Božić iz Umaga s rezultatom od 100% (novčana stipendija) i Emanuel Miličević iz Kiseljaka, BiH, s rezultatom od 92,83% (autobusna karta); za ispit iz Hrvatskoga jezika na A razini Dalija Romac iz Sinja s rezultatom od 87,50% (novčana stipendija) te Gabriela Vitez iz Zadra, također s rezultatom od 87,50% no boljim rezultatom po ostalim kriterijima u slučaju izjednačenja (autobusna karta); za Hrvatski jezik na B razini Ella Milinović iz Zagreba s rezultatom od 81,67% (novčana stipendija) i Doroteja Srpak iz Čakovca s rezultatom od 80% (autobusna karta); za Matematiku na A razini Heidi Sokolovski iz Zagreba s rezultatom od 95% (novčana stipendija) i Anton Vučinić iz Zagreba s rezultatom od 88,30% (autobusna karta); te konačno, za Matematiku B razine, Tereza Žugaj iz Zagreba s rezlutatom od 87,50% (novčana stipendija) i Ivana Jerković iz Splita s rezultatom od 85% (autobusna karta).

„Polaganje ispita državne mature jedan je od najvažnijih i svakako i najstresnijih trenutka u životu svakog maturanta, ali i njihovih obitelji. Budući da je to trenutak koji određuje smjer kretanja životnog puta svakog mladog čovjeka jako je važno dobro se pripremiti za taj ključan moment. Unatoč tome što učenici kroz cijelo srednjoškolsko obrazovanje uče gradivo koje će polagati na maturi potrebno je sve sustavno ponoviti, uvježbati strategije rješavanja zadataka te popuniti eventualne rupe u znanju. Algebra već šest godina u tome pomaže maturantima organizirajući pripreme diljem Hrvatske te smo ove godine odlučili nagraditi one najbolje, s namjerom da ovaj projekt i stipendija postanu tradicionalni te da i ubuduće nagrađujemo najbolje“, izjavila je Gorana Urukalo Čorkalo, rukovoditeljica poslovnog područja za državnu maturu u Algebri.

Zanimljivo je primijetiti kako su maturanti koji su se za ispit državne mature pripremali u Algebri ostvarili jednake ili bolje ocjene kada se gledaju nacionalni prosjeci na državnoj maturi. Primjerice, prosječna postotna riješenost ispita iz Hrvatskoga jezika na A razini onih koji su se za maturu pripremali u Algebri u rangu je od 71 do 80% (ocjena 4), dok je na nacionalnoj razini bila ocjenu niža; slično je i na gotovo svim ostalim predmetima, uključujući Engleski jezik na A razini (81-90%, ocjena 5, u odnosu na prosječnu ocjenu 4 na nacionalnoj razini), Engleski jezik na B razini (71-80%, ocjena 4, u odnosu na prosječnu ocjenu 3 na nacionalnoj razini) te Matematiku na obje razine, gdje su polaznici Algebre najčešće dobili 3, dok je prosjek na nacionalnoj razini ocjena 2.

Maturanti koji su sudjelovali u stipendijskom natječaju „Nagrađujemo izvrsnost“ također su ostvarili znatno veći broj odličnih ocjena u odnosu na rezultate državne mature. Redoslijed predmeta po postotku odličnih ocjena odgovara onome na nacionalnoj razini (najviše odličnih ocjena je iz Engleskoga jezika na A i B razini) ali među potencijalnim dobitnicima stipendija bilo ih je, dakako, puno više.

Zanimljivo je također da iz Hrvatskoga jezika na osnovnoj razini (B razina) nije bilo niti jedne odlične ocjene ostvarene na državnoj maturi među kandidatima koji su se prijavili na stipendijski natječaj, što je u skladu s činjenicom kako je najveći broj negativnih ocjena na državnoj maturi ostvaren upravo u ovom predmetu – čak 31% maturanata ove godine nije postiglo pozitivnu ocjenu na Hrvatskom jeziku osnovne razine.

Pročitano 162 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Mobis

mobis

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja