U prvom polugodištu Optima Telekom ostvarila rast EBITDA od 19,2 posto

U prvom polugodištu Optima Telekom ostvarila rast EBITDA od 19,2 posto

Vijesti Napisao/la  Cobra Četvrtak, 25 Srpanj 2019 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Zagreb 25. srpnja 2019.

U prvom polugodištu Optima Telekom ostvarila rast EBITDA od 19,2 posto

Optima Telekom Grupa je prvu polovicu 2019. godine ostvarila rast operativne dobiti (EBITDA) prije jednokratnih stavki a nakon najmova za 19,2 posto. Nastavlja se i rast EBITDA marže prije jednokratnih stavki a nakon najmova, koja sada iznosi 23,3 posto što je za 3,9 postotna poena više u odnosu na rezultate prošle godine. Porast EBITDA marže rezultat je povećanja učinkovitosti poslovanja najviše kao rezultat unapređenja poslovnih procesa i povećanja troškovne efikasnosti. Ukupni prihodi od telekomunikacijskog poslovanja neznatno su manji, za 0,2 posto, prvenstveno uslijed nižih prihoda od javne govorne usluge što je skoro u potpunosti neutralizirano većim prihodima od interkonekcijskog poslovanja te rastom prihoda od prodaje opreme i ICT usluga.

U rezidencijalnom segmentu u proteklih pola godine Optima Telekom je, u odnosu na isto razdoblje lani, povećao prihode od multimedije za 2,9 posto. Posljedica je to ciljane marketinške ponude koja je u fokusu imala pakete s premium IPTV sadržajem. Istodobno, zbog utjecaja snažne konkurencije na tržištu usluga na bežičnoj tehnologiji u nepokretnoj kao i u pokretnoj mreži, prihodi od internetskih usluga smanjeni su za 3,8 posto. Nastavno na trend pada korištenja javne govorne usluge ukupnog tržišta i Optima Telekom bilježi pad prihoda od te usluge za 11,8 posto.

Pad prihoda od javne govorne usluge bilježi i poslovni segment - za 4,1 posto. Ostali rezultati poslovne prodaje u prvom polugodištu, u odnosu na isto razdoblje lani, pozitivni su. Prihodi od širokopojasnog pristupa inter­netu porasli su za 10 posto, prihodi od podatkovnih usluga za 3,9 posto, a ICT prihodi iznosili su 3 milijuna kuna što je povećanje od 0,7 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni prihodi veleprodaje porasli su za 9 posto. Najveći rast od 12,4 posto zabilježen je u segmentu tranzita međunarodnog govornog prometa, što je posljedica pojačane suradnje s međunarodnim partnerima.

«Izuzetno sam ponosan što u vrlo snažnom konkurentskom okruženju ostvarujemo dobre poslovne rezultate. U predstojećim mjesecima nastavljamo s inicijativama usmjerenima u poboljšanje korisničkog iskustva poslovnih i privatnih korisnika, ulaganjima u telekomunikacijsku infrastrukturu i ulaganjima u nove marketinške i prodajne aktivnosti koje prate želje i potrebe korisnika kao i tržišne trendove», rekao je Boris Batelić, predsjedni Uprave Optima Telekoma. Konsolidirana kapitalna ulaganja u prvih šest mjeseci 2019. godine iznosila su 46,3 milijuna kuna od čega je 14,1 milijun kuna uložen u korisničku opremu za pružanje usluga rezidencijalnim i poslovnim korisnicima. Ulaganja u izgradnju optičke infrastrukture, pristupnu mrežu i jezgru mreže iznose 9,4 milijuna kuna, dok je 22,8 milijuna kuna uloženo u proširenje usluga korisnicima i IT sustave. U okviru izgradnje mreža ulazi integracija novog Internet čvorišta u mrežu Optima Telekoma kojeg čine i 100Gb/s sučelja, što će u skorijoj budućnosti omogućiti međupovezivanje s transportnim mrežama i mrežama drugih operatora sa 100Gb/s.

Pročitano 266 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Mobis

mobis

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja