InfoDom razvio platformu baze znanja i razvoja ključnih kompetencija u agri-tech sektoru besplatnu za sve korisnike

InfoDom razvio platformu baze znanja i razvoja ključnih kompetencija u agri-tech sektoru besplatnu za sve korisnike

Vijesti Napisao/la  Cobra Četvrtak, 29 Prosinac 2022 00:00 Video sadržaj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
29. prosinca, 2022. | ZagrebUredio: Božidar Žitnik

InfoDom razvio platformu baze znanja i razvoja ključnih kompetencija u agri-tech sektoru
besplatnu svim korisnicima

U okviru projekta pod nazivom „Centar kompetencija za digitalnu transformaciju prehrambene industrije na ruralnim područjima“ (CEKOM) tvrtka InfoDom razvila je platformu baze znanja sa sadržajima iz područja poljoprivrede i proizvodnje hrane.


Platforma koju je razvio tim stručnjaka InfoDoma osim pohrane te jednostavnog i naprednog pretraživanja, podržava suradnju autora i korisnika, komentare, ocjene koje će pomoći nalaženju relevantnih sadržaja za pojedine korisnike i namijene. Platforma je višejezična i za sada su razvijena sučelja na hrvatskom i engleskom jeziku a sadržaj može biti na bilo kojem jeziku. Osim samog zapisa o jedinici znanja, dostupan je i stvarni sadržaj koji se može pretraživati po ključnim riječima ili bilo kojoj riječi u tekstu (engl. Full text search).

Boris BlumenscheinFoto: Božidar Žitnik

Razvijena su i programska sučelja (API) putem kojih se do baze znanja može pristupiti i kroz druge aplikacije ili web stranice. Dobar primjer za to je razvoj novih kompetencija potrebnih za korištenje suvremenih tehnologija i novih poslovnih modela u modernoj poljoprivredi putem platforme za učenje Performa 365. „Svaki korisnik sustava može, ovisno o svojoj ulozi u poslovnim procesima pronaći koje su im kompetencije najvažnije te koji sadržaji su potrebni za razvoj tih kompetencija. Uz to, nad pohranjenim sadržajima primjenjuju se tehnike umjetne inteligencije i strojnog učenja kako bi se istaknuli najčešće korišteni stručni termini te najčešći pojmovi pretraživanja.“ istaknuo je Boris Blumenschein, voditelj Projekta, te član Uprave InfoDoma.

Korištenjem ove platforme članovi projektnih timova, njih preko stotinu, pohranilo je u bazu znanja svu dokumentaciju koju su koristiti u istraživanjima kao i sve rezultate svojih analiza. Na taj način, uspostavljena je baza znanja koju će moći koristiti svi dionici u poljoprivredi i proizvodnji hrane te zainteresirani ponuditelji odnosno korisnici u području zdravstvenog i ruralnog turizma. Baza znanja integrirana je s portalima za razvoj ekosustava www.foodandrural.eu, za distribuciju hrane www.volimoruralno.hr i zdravstveni turizam www.zdravoiprirodno.hr. 

Platforma će u okviru CEKOM projekta čiji je naziv KMR – Knowledge Management Repository biti dostupna svim korisnicima bez naknade. Cilj projekta je unaprjeđenje istraživačkog i inovacijskog, poslovnog okruženja i jačanje konkurentnosti prehrambene industrije kroz „Reuse & Sharing“ kao i Razvoj agrotehnoloških rješenja provedbom aktivnosti I&R za efikasniju upotrebu resursa i učinkovitije poslovanje. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj a osim InfoDoma koji je korisnik sredstava, projektni partneri su bili Zavod za informatičku djelatnost Hrvatske i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Ukupan iznos projekta je 13.140.060,37 kuna, od čega je iznos EU potpore 7.762.038,35 kuna.
InfoDom - CEKOM

Pročitano 487 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja