Alert - konferencija Alert - konferencija Foto: Božidar Žitnik

Suvremeni kibernetički izazovi u fokusu konferencije Alert: Od Cyber ratovanja do Phishing prijetnji i nove zakonske regulative

Vijesti Napisao/la  Cobra Petak, 17 Studeni 2023 00:00 Video sadržaj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
17. studenog, 2023. | Zagreb l Uredio: Božidar Žitnik 

Suvremeni kibernetički izazovi u fokusu konferencije Alert: Od Cyber ratovanja do Phishing prijetnji i nove zakonske regulative 

Međunarodni i regionalni stručnjaci na konferenciji u organizaciji kompanije ASEE o aktualnim temama u cyber sigurnosti 

U Zagrebu je 16. studenog uspješno održan još jedan „Alert“ - konferencija o kibernetičkoj sigurnosti, okupljajući više od 200 akreditiranih stručnjaka za kibernetičku sigurnost iz Hrvatske i regije i pružajući uvid u najnovije izazove u ovom području. Konferencija je predstavila vrhunske govornike iz sedam zemalja i teme koje su potaknule značajne rasprave tijekom ovog cjelodnevnog događaja.


Konferenciju je otvorio Igor Gržalja, predsjednik uprave kompanije ASEE, organizatora konferencije, istaknuvši: „Vjerujemo u stvaranje zajednice koja surađuje i dijeli znanje i iskustva kako bi se zajednički suočili s kibernetičkim izazovima. Ponosan sam što danas svjedočim ne samo stvaranju takve zajednice nego i njezinu širenju. Svijet kibernetičke sigurnosti je iznimno dinamičan, a na nas ovdje okupljene gledam kao na zaštitnike digitalne sadašnjosti i budućnosti i smatram da kao takvi imamo odgovornost ne samo održavati korak, nego biti i korak ispred potencijalnih prijetnji.“
 
Oren Elimelech
foto: Božidar Žitnik

Keynote govornik prvog dijela konferencije bio je Oren Elimelech ugledni međunarodni stručnjak za kibernetičku sigurnost i CEO kompanije CyberTeam360, s izazovnim predavanjem "Nova era kibernetičkog ratovanja". Jedna od ključnih tema bila je i dubinska analiza prijevara i ponašanja u borbi protiv Phishinga, prezentirana od strane Andree Jelavić Šako i Dubravka Kovačića iz ASEE. Gabor Hirsch iz tvrtke Thales osvijetlio je temu koja pokriva nove zakonske regulative s fokusom na direktivu NIS2. Na ovu temu nastavila je svoje izlaganje i Martina Dragičević iz A1 koja se osvrnula na novu zakonsku regulativu s fokusom na Hrvatsku na kibernetičkom horizontu Europske Unije. Tom Vazdar iz Riskorije – govorio je o kibernetičkoj psihologiji naglašavajući potrebu razumijevanja ljudskog faktora u sigurnosnim prijetnjama te važnost kontinuirane edukacije u području kibernetičke sigurnosti, dok je David Capezza iz Vise govorio o budućnosti sigurnih plaćanja.

David Capezza foto: Božidar Žitnik

Poslijepodnevni dio konferencije započeo je drugim Keynote govorom "Prijetnje i prevare putem mobilnih uređaja: Hoće li poremetiti kibernetičku sigurnost?" od strane nizozemskog stručnjaka Ewarda Driehuisa iz kompanije ThreatFabric. Tema je to koje su se dotakli i Domagoj Ciković i Željka Jurić iz ASEE osvrnuvši se na drugi aspekt sigurnosti mobilnih aplikacija s prezentacijom "Zastrašujuća stvarnost napada na mobilne uređaje", dok je njihov kolega Luka Babić govorio o najnovijim trendovima u kvantnoj kriptografiji.

Robert Preskarfoto: Božidar Žitnik

Panel rasprave, moderirane od strane ASEE stručnjaka Roberta Preskara i Gorana Markovića, donijele su dubinske uvide u teme poput izazova SaaS-a u bankarskoj industriji te borbi protiv prijevara društvenim inženjeringom, kojih su kompanije i njihovi zaposlenici sve češće mete. Panelisti su uključivali predstavnike lokalnih i regionalnih banka i kompanija – Lorenzo Villa iz talijanske Credem banke, Filip Pažin iz Raiffeisen banke, Danijel Miletić iz HPB-a, Draženko Kopljar iz PBZ-a, Saša Lončarić iz Podravske banke, Ivan Hećimović iz Zagrebačke banke, Ivica Gjorgjevski iz Stopanske banke AD – Skopje te iskusni stručnjak za kibernetičku sigurnost Alen Beganović iz kompanije Ethernaut.
 Alert konferencijafoto: Božidar Žitnik

Predstavnik tvrtke CrowdStrike, Alexander Kriechbaum, podijelio je saznanja o smanjenu rizika u kibernetičkoj sigurnosti te taktikama kako „zavarati“ protivnika. Perica Šimundić iz ASEE govorio je o razumijevanju i načinima preveniranja DDoS napada, dok su Damir Popović i Stipe Sumić iz IT Sistemi predstavili iskustva u zaštiti dokumenata i poslovnih informacija pohranjenih u njima. Dubravko Hlede iz kompanije MbCom Technologies govorio je o nužnosti zero trust pristupa u cyber sigurnosti. 
 Viktor Olujićfoto: Goran Matošević

„Iznimno mi je drago da se Alert konferencija, koju organiziramo već treću godinu zaredom, pokazala kao vrhunski događaj koji pruža dublji uvid u najnovije trendove, izazove i rješenja u području kibernetičke sigurnosti. Uspjeli smo naglasiti važnost podizanja svijesti o kibernetičkim prijetnjama kroz brojne teme koje smo uspjeli otvoriti, s posebnim naglaskom na potrebu stalne edukacije, ali i pripremu kompanija za suvremene kibernetičke izazove.“, zaključio je Viktor Olujić, član uprave kompanije ASEE koji je zatvorio konferenciju. 
 

Uz ASEE kao organizatora konferencije Alert su ove godine kroz partnerstvo podržale i druge ugledne kompanije - CrowdStrike, Thales, Alfatec, Exclusive Networks, MbCom Technologies i Visa.

Pročitano 533 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja