Panasonic predstavio seriju LUMIX S: fotoaparate LUMIX S1R i S1 i tri objektiva

Panasonic predstavio seriju LUMIX S: fotoaparate LUMIX S1R i S1 i tri objektiva

Vijesti Napisao/la  Cobra Petak, 01 Veljača 2019 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Zagreb, 01. veljače 2019.  

Panasonic predstavio seriju LUMIX S: fotoaparate LUMIX S1R i S1 i tri objektiva

Fotoaparat punog kadra bez zrcala s najvećom razlučivošću: Panasonic LUMIX S1R

 • 47,3-megapikselni senzor punog kadra
 • pravo tražilo s OLED zaslonom razlučivosti 5760K
 • 6 razina dvostruke stabilizacije slike za način rada s fotografijama i videozapisima

Panasonic sa zadovoljstvom predstavlja pojedinosti o svojem novom fotoaparatu punog kadra bez zrcala LUMIX S1R. Uz CMOS senzor sa 47,3 milijuna piksela, to je fotoaparat punog kadra bez zrcala s najvećom razlučivosti na svijetu i nudi slike nenadmašne kvalite, te s iznimnom razinom detalja, bogatom gradacijom i vrhunskom reprodukcijom boja.

LUMIX S1R pogoni novi modul Venus i on sadrži krajnje brz i precizan sustav automatskog fokusiranja koji osigurava da ovaj fotoaparat odgovara na precizne zahtjeve profesionalnih fotografa u svim situacijama snimanja. Da bi uhvatio odlučujući trenutak, fotograf kadrira sliku pomoću elektroničkog tražila s najvećom razlučivosti na svijetu nenadmašne oštrine preko OLED zaslona s 5,76 milijuna točaka. LUMIX S1R utemeljen je na nosaču L-Mount velikog promjera te nudi beskompromisnu kvalitetu slike kombiniranjem najbolje razlučivosti detalja u klasi i fotografskih kontrola uz izvanrednu stabilizaciju slike i napredno snimanje videozapisa.

S1R a

Revolucionarna detaljnost slike

Sposobnost hvatanja detalja CMOS senzora punog kadra s 47,3 milijuna piksela (36 x 24 mm) dodatno je unaprijeđena odsustvom niskoprolaznog filtra, čime se osiguravaju najpreciznije snimke tekstura u svim scenama.

 • nov dizajn mikroleća osigurava najbolju učinkovitost,
 • nizak šum čak i pri visokim ISO postavkama,
 • način rada u visokoj razlučivosti za 187-megapikselne slike.

Nove asferične mikroleće iznad svakog pojedinog piksela poboljšavaju senzorovu sposobnost prikupljanja svjetla tako da se niska razina šuma zadržava i pri visokim ISO postavkama. LUMIX S1R nudi ISO raspon do ISO 25 600, pa je savršen za rad u uvjetima slabog osvjetljenja. Za situacije koje zahtijevaju veću razlučivost od 47,3 milijuna piksela fotografi mogu stvarati nevjerojatne slike od 187 milijuna piksela pomoću načina rada u visokoj razlučivosti ovog fotoaparata. Ta značajka kombinira informacije snimljene u osam ekspozicija dok sustav stabilizacije slike kućišta gotovo neprimjetno prilagođava postavke položaju senzora. Rezultat je RAW datoteka s 16 736 x 11 168 piksela koja jednostavno pršti informacijama. Značajka načina rada u visokoj razlučivosti jest izbjegavanja zamućenosti pokreta.

S1R b

Napredna stabilizacija slike

Sustav stabilizacije slike na tijelu aparata u pet osi kompenzira efekte trešnje fotoaparata kako bi brzina rada zatvarača bila do 5,5 razina sporija od uobičajene brzine. U kombinaciji s optičkim stabilizatorom slike u dvije osi kod objektiva iz serije LUMIX S ovaj sustav dvostruke stabilizacije Dual I.S. 2 povećava kompenzaciju na 6 razina i nastoji ukloniti efekte različitih vrsta pomaka fotoaparata kod snimanja fotografija i videozapisa. Korištenjem napredne tehnologije mjerenje vibracija izvodi se žiroskopskim senzorom, ali i pomoću informacija dobivenih od samog CMOS-a te akcelerometrijskog senzora. Da bi fotografi uklonili izvore trešnje fotoaparata, dodan je prikaz stanja stabilizacije slike (I.S. Status Scope) koji nudi grafičku interpretaciju vibracija.

Iznimno brzo i precizno fokusiranje

Spajajući prepoznavanje kontrasta i Panasonicovu jedinstvenu tehnologiju DFD s ultrabrzim procesiranjem dobiven je sustav fokusiranja koji nudi brzinu i preciznost. Da bi postigli iznimno brzo i precizno fokusiranje, modul Venus, CMOS senzor i novi objektivi LUMIX S komuniciraju brzinom do 480 sličica u sekundi, omogućujući da sustav reagira za 0,08 sekundi. Automatsko fokusiranje funkcionira uz vrlo malo svjetla – nevjerojatnih -6 EV.

 • umjetna inteligencija unaprjeđuje performanse automatskog fokusiranja,
 • prepoznavanju lica dodano automatsko fokusiranje očiju i prepoznavanje životinja,
 • „rafalno“ (burst) snimanje devet sličica u sekundi u punoj razlučivosti.

Uspostavljanje i praćenje fokusa unaprijeđeno je tehnologijom napredne umjetne inteligencije koja prepoznaje ljude, mačke, pse i ptice. Prepoznavanje objekta pomaže sustavu da predvidi uzorke kretanja i omogućuje automatskom fokusiranju da nastavi s praćenjem objekta čak i kad je fotoaparatu okrenut leđima. Prepoznavanje lica, oka i zjenice osigurava točno fokusiranje portreta. Kad se radi o scenama brzog kretanja, LUMIX S1R može snimati brzinom od 9 sličica u sekundi u načinu rada s automatskim fokusiranjem ili 6 sličica u sekundi uz stalno fokusiranje. Način snimanja fotografija 6K nudi nizove od 30 do 60 sličica u sekundi uz razlučivost od 8 megapiksela.

Tražilo visoke razlučivosti i visokokvalitetni zasloni

Elektroničko tražilo s najvećom razlučivošću na svijetu, fotografima pruža nenadmašnu čistoću preko OLED zaslona s 5,76 milijuna točaka. Tzv. „stvarno tražilo“ (Real View Finder) nudi brzinu osvježavanja do 120 sličica u sekundi i gotovo neprimjetno kašnjenje od samo 0,005 s za glatko i realistično praćenje kretanja tijekom snimanja objekata u pokretu uz pomake fotoaparata lijevo-desno. Razlučivost zaslona u kombinaciji s omjerom kontrasta od 10 000:1 osigurava vrlo čist i detaljan prikaz. Uvećanje tražila može se prilagoditi s 0,78x na 0,74x ili 0,7x, već prema preferencijama fotografa. Dodirni zaslon fotoaparata dijagonale 8,1 cm razlučivosti je 2,1 milijuna točaka te se nalazi na stražnjem monitoru koji se može nagibati po tri osi i omogućuje namještanje za gledanje pod malim ili velikim kutom u okomitom i vodoravnom usmjerenju. Noćni način rada, Live View Boost i osvijetljeni gumbi pomažu u radu u tamnim uvjetima, dok gornja ploča fotoaparata nudi najveći LCD za pregled stanja s pozadinskim osvjetljenjem u klasi kako bi se fotograf jednim pogledom informirao o važnim postavkama snimanja.

Vodeći videozapisi u klasi

Iako je razvijen prvenstveno za stvaranje iznimnih fotografija, LUMIX S1R može napredno snimati videozapise u razlučivosti 4K do 60/50p. Video velike brzine (High-Speed Video) omogućuje slow motion od 2x pri 60 sličica u sekundi u 4K te slow motion do 6x u kvaliteti Full HD brzinama do 180 sličica u sekundi. Signal se može snimati interno na fotoaparatu na SD ili XQD kartice ili pak vanjski putem priključka HDMI tipa A. Linijski ulaz podržan je preko 3,5-milimetarskog utora za mikrofon, dok se zvuk može nadzirati preko 3,5-milimetarskog utora za slušalice. Napredna kvaliteta zvuka može se postići upotrebom prilagodnika DMW-XLR1 za mikrofon na nosaču „hot shoe“ s profesionalnim mikrofonima i XLR ulaznim izvorima.

Stvoren kao odgovor na očekivanja profesionalaca

LUMIX S1R namijenjen je profesionalnim fotografima, pa je konstruiran tako da može podnijeti teške radne uvjete – ima prednju i stražnju ploču od lijevane magnezijeve slitine te su svaki spoj, kontrola i gumb zabrtvljeni. Fotoaparat je otporan na prašinu, zalijevanje tekućinama i funkcionira na niskim temperaturama čak do -10°C. Jedinica zatvarača može izdržati 400 000 primjena. Omogućuje mehanički potpomognuta vremena ekspozicije od 1/8000 s kako bi se osiguralo snimanje objekata koji se brzo kreću čak i uz postavku otvorene blende kod brzih objektiva i uz svu svjetlinu Sunčeve svjetlosti. Vanjska bljeskalica može se sinkronizirati s najbržim blendama u branši brzine 1/320 s.

Položaj kontrolnih gumba i brojčanika određen je na temelju ergonomskih ispitivanja kao bi se korisnik mogao koncentrirati na snimanje. I prihvaćanje osmosmjernog joysticka i naprednog korisničkog sučelja podržava brzo rukovanje prilikom snimanja. Polugica za zaključavanje sprječava nenamjerno rukovanje, a korisnik može odabrati koje će funkcije zaključati. Fotografi mogu i zaštititi svoje uratke tako da Exif podacima automatski dodaju svoje osobne podatke i informacije o autorskom pravu još tijekom snimanja fotografija. Tu su dupli utori za memorijske kartice za SD (UHS-II) i XQD medije, a za skoru budućnost najavljena je kompatibilnost sa standardom CFexpress.

Lakša kreativna kontrola

Za postizanje individualiziranog izgleda kontrole na fotoaparatu nude fotografu veliku fleksibilnost u načinu snimanja JPEG-ova. Svaki stil fotografiranja može se prilagoditi te se mogu stvarati i spremati novi. Mogućnost Flat daje JPEG-ove s „plošnim“ kontrastom i zasićenošću kao fleksibilnom polaznom točkom za naknadnu obradu. Novi stilovi fotografiranja obuhvaćaju načine rada HLG Photo (Hybrid Log Gamma) za žive slike s visokim dinamičkim rasponom koje zadržavaju iznimno visoku razinu detalja prikladnu za prikaz na najnovijem Panasonicovu 4K televizoru kompatibilnom s tehnologijom HLG povezivanjem putem HDMI kabela ili na drugim uređajima kompatibilnim s tom tehnologijom. Slike načinjene u HLG načinima rada mogu se spremiti kao HSP datoteke u fantastičnoj 8K razlučivosti kao i u formatima JPEG i RAW. Prilikom snimanja portreta nova postavka AWB balansa bijele boje stvara privlačno umjereno crvenkasto obojenje, a novi način rada Highlight Weighted Light Metering prioritizira zadržavanje detalja u najsvjetlijim dijelovima slike. Novi panoramski omjeri proporcija dodaju kreativne mogućnosti, dok formati širokog kadra 65:24 Film Panorama i  2:1 nude uzbudljive dimenzije još u fazi snimanja.

Lifestyle 2

Mogućnosti povezivanja i daljinsko snimanje

LUMIX S1R kompatibilan je sa softverom LUMIX Tether koji omogućuje daljinsko upravljanje fotoaparatom putem USB-a s PC-ja kao i streaming uživo i izravan prijenos slika na PC tijekom samog snimanja. LUMIX Sync je nova aplikacija za pametne telefone za iOS/Androiduređaje koja omogućuje daljinsku kontrolu fotoaparata i prijenos fotografija s aparata na mobitel/tablet. Kompatibilnost s Bluetoothom 4.2 omogućuje stalnu vezu s pametnim telefonom ili tabletom uz minimalnu potrošnju energije te dijeljenje postavki fotoaparata između više kućišta LUMIX S1R. Wi-Fi 5 GHz(IEEE802.11ac) uz 2,4 GHz (IEEE802.11b/g/n) nudi sigurnije i brže povezivanje s pametnim telefonima/tabletima radi daljinskog upravljanja i prijenosa slika/videozapisa. 

 

Panasonic LUMIX S1: pun kadar bez kompromisa

 • 24,2-megapikselni senzor punog kadra
 • Dvostruka stabilizacija slike u 6 razina za način rada s fotografijama i videozapisima
 • Pravo tražilo s OLED zaslonom razlučivosti 5760 K

LUMIX S1 stvoren je za iznimne fotografije i snimanje videozapisa profesionalne kvalitete, a temelji se na nosaču L-Mount velikog promjera te nudi kreativcima sve prednosti senzora punog kadra i velike osjetljivosti. U srcu modela LUMIX S1 jest 24,2-megapikselni CMOS. Uz iznimnu mogućnost stabilizacije slike i pogonjen novim modulom Venus ovaj fotoaparat krase najviši standardi u fotografiji te on nudi napredno snimanje videozapisa uz zadržavanje osvijetljenih i sjenovitih detalja. Da bi uhvatio odlučujući trenutak, fotograf kadrira snimku pomoću elektroničkog tražila najveće razlučivosti na svijetu i iznimne čistoće prikaza putem OLED zaslona s 5,76 milijuna točaka.

S1 a

Visoka razlučivost, velika osjetljivost

Fotoaparat punog kadra bez zrcala LUMIX S1 koristi CMOS senzor razlučivosti 24,2 milijuna piksela (35,6 x 23,8 mm) koji nudi širok dinamički raspon i izvrstan omjer signala i šuma pri visokim ISO postavkama. Učinkovit dizajn piksela u kombinaciji s moćnim procesorom Venus omogućuje maksimalne standardne ISO postavke do ISO 51.200. Kad je potrebna posebno visoka razlučivost, moguće je koristiti način rada u visokoj razlučivosti koji stvara slike s nevjerojatnih 96 milijuna piksela. Taj način kombinira informacije snimljene u osam ekspozicija dok sustav stabilizacije slike gotovo neprimjetno prilagođava postavke položaju senzora. Rezultat je RAW datoteka s 12 000 x 8000 piksela koja jednostavno pršti informacijama. Značajka načina rada u visokoj razlučivosti jest izbjegavanja zamućenosti pokreta.

S1 b

Dvostruka stabilizacija slike za iznimnu kompenzaciju sitnih pomaka

Sustav stabilizacije slike na tijelu aparata u pet osi kompenzira efekte trešnje fotoaparata kako bi brzina rada zatvarača bila do 5,5 razina sporija od uobičajene brzine. U kombinaciji s optičkim stabilizatorom slike u dvije osi kod objektiva iz serije LUMIX S ovaj sustav dvostruke stabilizacije Dual I.S. 2 povećava kompenzaciju na 6 razina i nastoji ukloniti efekte različitih vrsta pomaka fotoaparata kod snimanja fotografija i videozapisa. Korištenjem napredne tehnologije mjerenje vibracija izvodi se žiroskopskim senzorom, ali i pomoću informacija dobivenih od samog CMOS-a te akcelerometrijskog senzora. Da bi fotografi uklonili izvore trešnje fotoaparata, dodan je prikaz stanja stabilizacije slike (I.S. Status Scope) koji nudi grafičku interpretaciju vibracija.

S1 c

Pročitano 510 puta
slika 3

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Mobis

mobis

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja