Vijesti 922

 

26. svibnja, 2020.|Zagreb | Tallinn

Naya Capital ulaže 100 milijuna eura u Bolt

 

Bolt, vodeća europska platforma za prijevoz na zahtjev, zaključio je krug investicija u iznosu od 100 milijuna eura te istovremeno nastavlja širiti sve segmente usluga diljem Europe i Afrike - od prijevoza na zahtjev i mikromobilnosti do dostave hrane. Investicija dolazi od tvrtke za upravljanje investicijama Naya Capital Management, koju je 2012. osnovao Masroor Siddiqui, bivši partner fonda The Children’s Investment Fund. Time je Bolt dosad ukupno prikupio sredstva u iznosu preko 300 milijuna eura.


Bolt trenutno posluje i pruža svoje usluge prijevoza u više od 150 gradova diljem Europe i Afrike. U zadnjih nekoliko mjeseci, ubrzao je širenje usluge dostave hrane pod nazivom Bolt Food dostupne u 12 zemalja te lansirao Business Delivery, uslugu dostave kojom pomaže dobavljačima kojima je potreban distribucijski partner za isporuku pošiljki u istom danu. Osim toga, uvedena je i usluga Bolt Protect koja je prvenstveno namijenjena zaposlenicima u nužnim djelatnostima kojima je kretanje gradom neophodno. Na taj način omogućen im je prijevoz u automobilima koji su opremljeni zaštitnom plastičnom pregradom između sjedala vozača i korisnika kako bi se ograničio protok zraka između njih te posljedično sigurnija vožnja za sve.

 

Markus Villig, direktor i suosnivač Bolta, poručio je: „Iako je kriza privremeno promijenila način na koji se krećemo, dugoročni trendovi koji pokreću mobilnost na zahtjev, poput opadanja posjedovanja osobnih automobila ili prelazak na ekološki prihvatljiviji oblik prijevoza, i dalje rastu. Sretni smo što uz Bolt stoje investitori koji podržavaju našu dugoročnu viziju i ne podliježu nepromišljenom trošenju koje je postalo uobičajeno u Silicijskoj dolini. Sigurniji sam nego ikad da su naša efikasnost i lokalizacija temeljne prednosti u industriji usluga na zahtjev. To nam omogućava da nastavimo nuditi pristupačan prijevoz za milijune korisnika te da osiguramo najbolju zaradu za naše partnere u svijetu nakon pandemije novog koronavirusa.“ 

Masroor Siddiqui, upravljački partner i glavni stručnjak za informacije Naya Capital Managemeneta, izjavio je: „Oduševljeni smo što imamo priliku investirati u Bolt u ovoj fazi razvoja tvrtke. Pod Markusovim vodstvom Bolt se pozicionirao kao jedan od najkonkurentnijih i najinovativnijih igrača u globalnoj mobilnosti. Vjerujemo da Bolt pomaže pokrenuti temeljne promjene u načinu na koji potrošači stupaju u interakciju s prometnom infrastrukturom te se veselimo daljnjem strateškom ostvarenju vizije tvrtke.”


26. svibnja, 2020.|Zagreb

Počinje službena prodaja Samsung The Serif i The Frame televizora u Hrvatskoj

 

Tvrtka Samsung Electronics najavila je na domaćem tržištu početak prodaje novih modela iz Lifestyle linije televizora za 2020. godinu The Serif i The Frame. Ove modele karakterizira istančan dizajn, koji se uklapa u svaki interijer, ali i dobro poznata Quantum Dot tehnologija, visoka rezolucija i napredne funkcije na bazi umjetne inteligencije koje svaku sliku unaprjeđuje do 4K kvalitete. U Hrvatskoj će model The Serif biti predstavljen po prvi put i to u dvije boje – nebesko-bijeloj i nebesko-plavoj. Tvrtka Samsung je za model The Serif dobila iF nagradu za inovativni dizajn, što je jedno od najprestižnijih priznanja u ovom području na međunarodnoj razini, a ujedno i potvrda visokog estetskog dizajna The Serif modela. Kreiran od strane čuvenih francuskih dizajnera, braće Burule, The Serif izgleda savršeno iz svakog kuta pa se po potrebi može pomicati u prostoru. Također, karakterizira ga i metalno postolje koje se može odvojiti pa korisnici mogu odabrati hoće li televizor biti samostojeći odnosno biti postavljen na policu ili ormar.


Samsung je ovom modelu dodao opcije povezivanja NFC i AirPlay2 pa tako korisnici mogu slušati glazbu sa svojih telefona na televizoru i bez kablova. Da biste uživali u moćnom zvuku na Serif TV-u, sve što trebate je aktivirati NFC aplikaciju na svom pametnom telefonu i smjestiti je na televizor, a uređaji će se samostalno povezati. Uz to, AirPlay2 opcija omogućuje jednostavno povezivanje s Apple uređajima, koristeći prikladne značajke, kao što je zrcaljenje zaslona.


Uz Serif TV, ovogodišnji Lifestyle model uključuje i The Frame, koji je na domaćem tržištu premijerno prikazan prošle godine. Ovaj neobični uređaj pretvara bilo koji dom u galeriju zahvaljujući elegantnom dizajnu, okviru u boji po vašem izboru, kao i posebnom načinu rada koji omogućuje prikaz umjetničkih djela iz jedinstvene Samsung trgovine kada je televizor isključen. Kako bi svaki dom bio uredan, The Frame sadrži samo jednu tanku, neprimjetnu žicu koja istovremeno povezuje sve uređaje s televizorom pomoću One Connect Box uređaja.


 Oba modela dolaze s Quantum Dot AI Upscaling tehnologijom koja omogućuje stopostotnu vidljivost boja s više od milijardu nijansi, za besprijekorno realističan prikaz i izvanredne kontraste. Osim toga, umjetna inteligencija poboljšava i prilagođava kvalitetu prikazane slike 4K kvaliteti, bez obzira na trenutnu rezoluciju ili izvor iz kojeg se reproducira sadržaj. The Serif također ima mogućnost otkrivanja promjene količine svjetlosti u prostoriji i prilagođavanja optimalnog osvjetljenja, zahvaljujući funkciji Prilagodljiva slika, što gledanje televizije čini ugodnijim za oko.


The Serif će u Hrvatskoj biti dostupan u veličinama od 43, 49 i 55 inča, a preporučena maloprodajna cijena je od 7.799 kuna. The Frame će u 2020. godini, uz postojeće veličine od 43, 55 i 65 inča, umjesto u dijagonali od 49 inča biti dostupan u dijagonali od 50 inča, kao i u dijagonalama od 32 i 75 inča. Na svim modelima od 43 inča nadalje, AI upscaling podiže sliku na 4K razlučivosti. Početna preporučena maloprodajna cijena iznosi 4.099 kuna.

Više informacija o Samsung Lifestyle 2020 televizorima možete pronaći na: https://www.samsung.com/hr/tvs/the-serif/highlights/ i https://www.samsung.com/hr/tvs/the-frame/highlights/.Huawei 5G signalom pokrio Mount Everest

Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 00:00

25. svibnja, 2020.|Zagreb

Huawei 5G signalom pokrio Mount Everest 

Povodom 60. godišnjice prvog uspješnog uspona na Mount Everest sjevernom rutom i 45. obljetnice prvog službenog mjerenja najvišeg vrha na svijetu, postavljena je 5G mreža koja će omogućiti uživo praćenje budućih ekspedicija sa 6.500 metara visine. 

Huawei i China Mobile postavili su odašiljače za 5G mrežu na Mount Everestu na 6.500 metara visine. U postavljanju odašiljača sudjelovalo je 100 radnika i korišteno je ukupno osam tona opreme, a pokrivenost signalom omogućena je i na samom vrhu gdje je brzina interneta 1 GB/s.


Odašiljači su postavljeni s tibetske strane na visini od 5.300 i 5.800 metara, a zatim i na visini od 6.500 metara. Zbog teških i nepredvidivih uvjeta postavljanje je bilo posebno izazovno: „Uvjeti u kojima samo pripremali i postavljali baznu stanicu za 5G mrežu bili su iznimno teški, a u postavljanju je sudjelovalo 40 šerpi i 60 naših radnika. Nadamo se da ćemo na ovaj način Mount Everest približiti mnogim znanstvenicima, istraživačima i zaljubljenicima u prirodu, a Huawei je još jednom pokazao da čvrsto vjeruje u tehnologiju koja može ovaj svijet učiniti boljim mjestom“, rekao je Wang Bo, direktor odjela dostave i usluga Huaweija.


Od sada nadalje, svi koji se penju na Mount Everest s kineske strane moći će emitirati video čime će se to nevjerojatno iskustvo dodatno približiti ljudima diljem svijeta. Također, vijest o novim osvajanjima vrhova više neće morati čekati tjednima, danima ili satima, već se moći pratiti uživo u visokoj rezoluciji. Postavljanje odašiljača za 5G mrežu u baznim stanicama podno Mount Everesta odvijalo se 60 godina nakon prvog uspješnog kineskog uspona sa sjeverne strane planine te 45 godina nakon prvog službenog mjerenja najvišeg vrha na svijetu. 


20. svibnja, 2020.|Hong Kong

PREVLADAVAJUĆI GLOBALNE EKONOMSKE IZAZOVE LENOVO OSTVARIO STABILNE PRIHODE i REKORDNI PRIHOD PRIJE OPOREZIVANJA za 2019./2020.

 

 • Godišnji prihodi premašili 50 milijardi američkih dolara drugu godinu za redom.
 • Ostvaren je povijesni prihod prije oporezivanja (PTI) u iznosu od 1,02 milijardi američkih dolara s porastom od gotovo 19 posto. Neto prihod rastao je 12 posto na godišnjoj razini dosegavši 665 milijuna američkih dolara te je iznad tržišnog koncensusa.
 • Uspješna godina za jedinicu Softver i usluge (Software and Services) s ostvarenim prihodom* od 3,5 milijardi američkih dolara (porast od 43 posto na godišnjoj razini), što ju čini katalizatorom transformacije cijele Grupe.
 • Utjecaj COVID-19 tijekom četvrtog kvartala minimiziran globalnim proizvodnim dosegom i operativnom izvrsnošću lanca opskrbe; isporučeni su rezultati iznad tržišnog očekivanja. 

Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) objavio je dobre rezultate cjelokupne fiskalne godine i četvrtog kvartala, demonstrirajući snažnu poziciju tvrtke tijekom globalne transformacije. Unatoč tomu što je fiskalna godina protekla s mnogo makroekonomskih i industrijskih izazova, kompanija je drugu godinu zaredom ostvarila godišnji prihod iznad 50 milijardi američkih dolara (50,7 milijardi američkih dolara). Profitabilnost i dalje predstavlja snagu kompanije s ostvarenim povijesnim prihodom prije oporezivanja koji je rastao gotovo 19 posto u usporedbi s prošlom godinom, dosegavši 1,02 milijarde američkih dolara. Godišnji neto prihod rastao je 12 posto na godišnjoj razini, dosegavši 665 milijuna američkih dolara.


Osnovna zarada po dionici na godišnjoj razini iznosila je 5,58 američkih centi ili 43,61 honkonških centi, dok je zarada u četvrtom kvartalu iznosila 0,36 američkih centi ili 2,80 honkonških centi. Izvršni odbor tvrtke Lenovo za fiskalnu godinu, koja je završila 31. ožujka 2020. godine, objavio je završnu dividendu po dionici u iznosu od 2,77 američkih centi ili 21,50 honkonških centi.  


„Iznimno sam ponosan na naše snažne rezultate. Lenovo je tijekom prošle godine - usred jednog od najznačajnijih razdoblja globalnih promjena i transformacije koje smo ikada vidjeli - značajno transformirao svoje poslovanje. Od postizanja rekordnog PTI-a od 1,02 milijardi američkih dolara do dostizanja gotovo rekordnih prihoda od 50,7 milijardi američkih dolara", rekao je Yang Yuanqing, predsjednik i izvršni direktor Lenova. „Nevjerojatno sam ponosan i na način na koji nastavljamo reagirati na globalnu pandemiju, kako poslovno tako i korporativno. Dok se svijet i dalje suočava s neizvjesnim vremenima, uvjeren sam da će Lenovo iskoristiti svoju operativnu izvrsnost i globalni doseg kako bi nastavio provoditi našu strategiju inteligentne transformacije i u potpunosti ostvariti mogućnosti koje nam pruža 'novo normalno'.“

 

Globalni ekonomski čimbenici i perspektiva 

Posljednjih 12 mjeseci obilježilo je više poslovnih izazova u cijeloj industriji, uključujući geopolitičke neizvjesnosti, izazove opskrbe komponentama, utjecaj tečaja i u četvrtom kvartalu globalna COVID-19 pandemija. Što se tiče koronavirusa, tvrtka je iskoristila 30 i više vlastitih i proizvodnih pogona trećih strana diljem svijeta za prilagodbu kapaciteta i ponovno uspostavljanje ravnoteže u proizvodnji. Ova je geografska ravnoteža te inherentna fleksibilnost i otpornost bila srž operativne izvrsnosti prikazane tijekom godine, osiguravajući nastavak proizvodnje i isporuke proizvoda kupcima tijekom četvrtog kvartala. Gledajući unaprijed, ova temeljna sposobnost, zajedno s kontinuiranim inovacijama, nastavit će pokretati poslovanje kako će tvrtka iskorištavati mogućnosti dugoročnog rasta koje stvara situacija 'novo normalno' u pogledu rada i učenja od kuće. Taj trend ne dovodi samo do rasta segmenata osobnih računala i pametnih uređaja, već i podatkovnih centara i infrastrukture koji pokreću brže mreže i digitalnu potrošnju.

 

Pregled poslovnih jedinica 

Poslovna jedinica Intelligent Devices Group (IDG) nastavlja predvoditi snažnu izvedbu tvrtke. Poslovna jedinica PC and Smart Devices Group (PCSD), jedna od dvije poslovne IDG poslovne jedinice, predvodila je s godišnjim prihodima od gotovo 40 milijardi američkih dolara, što je 3,6 posto više u odnosu na prošlu godinu. Profitabilnost se poboljšala s rekordno visokim prihodom prije oporezivanja u iznosu od 2,3 milijardi američkih dolara (porast na godišnjoj razini za više od 18 posto) i vodećom u industriji, rekordnom PTI maržom od 5,9% što je 0,7 boda više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Globalna vodeća tržišna pozicija na području osobnih računala je ojačana, s rastom udjela od jednog postotnog boda, dosegavši na godišnjoj razini 24,5 posto udjela. Ovaj snažni rast pokreće konzistentna strategija fokusiranja i ulaganja u visoko rastuće segmente, gdje segmenti Gaming, Workstations, Visuals, Thin i Light te Chromebook nadmašuju rast tržišta dvoznamenkastom vrijednošću.

Druga poslovna jedinica iz IDG-a,  Mobile Business Group (MBG) bila je na tragu najbolje godine sve do utjecaja četvrtog kvartala kada je primarna tvornica pametnih telefona u Wuhanu zaustavila rad zbog COVID-19. Sveukupno su se prihodi MBG jedinice smanjili te je gubitak prije oporezivanja iznosio 43 milijuna američkih dolara, što je uveliko smanjeno za 96 milijuna američkih dolara na godišnjoj razini. Nastavljeno je fokusiranje na inovaciju i ponovni ulazak tvrtke u premium segment s predstavljanjem upečatljivog preklopnog Motorola razr pametnog telefona.

Poslovna jedinica Data Center Group (DCG) zabilježila je pad prihoda na godišnjoj razini od 8,7 posto uslijed pada potražnje za Hyperscale softverom i znatnog pada cijena proizvoda, ali je prihod non-hyperscale segmenta na godišnjoj razini rastao 5,3 posto. To je potaknuto dvoznamenkastim rastom prihoda segmenata Software Defined Infrastructure (SDI), Storage te Software and Services. Na godišnjoj razini posebno je rastao prihod segmenta pohrane za više od 50 posto. Non-hyperscale segmet ostvario je rast prihoda od 14 posto, s 23%-im rastom prihoda na godišnjoj razini samo od kineskog tržišta. Tvrtka je također povećala svoje vodstvo u segmentu High Performance Computing gdje diljem svijeta 173 od najvećih 500 sustava pokreće Lenovo.

Transformacijski poslovi prikazali su solidan napredak. Prihod segmenta Smart IoT gotovo se učetverostručio (+296%) na godišnjoj razini, potaknut rastom segmenata proširene i virtualne stvarnosti te Smart office i Internet of things segmenata. Segment Smart Infrastructure rastao je 37 posto na godišnjoj razini kako je segment Network Function Virtualization započeo generirati prihode. Prihod vezan uz Smart Vertical se više nego udvostručilo (+133%) zahvaljujući snažnom rastu Data Intelligence Business Group i pametnih rješenja u zdravstvenim i obrazovnim sektorima. Segment Software and Service ostvario je rekordnu godinu s prihodom* od 3,5 milijardi američkih dolara, što predstavlja rast od 43,2 posto na godišnjoj razini te je postao katalizator transformacije cijele Grupe. 

Rezultati četvrtog kvartala: 

 • Prihodi grupe u kvartalu iznosili su 10,6 milijardi američkih dolara, što predstavlja pad na godišnjoj razini od 9,7 posto. Prihod prije oporezivanja iznosio je 77 milijuna američkih dolara dok je neto prihod iznosio 43 milijuna američkih dolara.
 • PCSD segment ostvario je snažan kvartal. Na godišnjoj razini pad prihoda iznosio je 4,4 posto, dok se prihod prije oporezivanja na godišnjoj razini povećao za 15 posto (525 naspram 458 milijuna američkih dolara) čime se profitabilnost tvrtke - vodeća u industriji - povećala za jedan postotni bod, dosegavši rekordnu razinu od 6,2 posto.
 • Volumen osobnih računala nadmašio je rastuće tržišta za četiri postotna boda, povećavši vodeću tržišnu poziciju tvrtke. Prihodi segmenta osobnih računala nadmašili su tržišta na svim geografskim područjima diljem svijeta.
 • COVID-19 utjecao je na poslovnu jedinicu Mobile Business Group sa zatvaranjem primarne proizvodne tvornice pametnih telefona u Wuhanu tijekom većine kvartala. Unatoč tome, iskorišten je globalni proizvodni doseg te je isporučeno 6 milijuna telefona tijekom kvartala.
 • U segmentu Data Center, na godišnjoj se razini nastavio se dvoznamenkasti rast (14%) isporuke servera. Prihod segmenta Hyperscale i dalje je suočen izazovima zbog značajnog pada cijene proizvoda, ali je non-hyperscale segment na godišnjoj razini rastao za gotovo četiri posto, potaknut rastom segmenata Software Defined Infrastructure, Storage te Software and Services koji su pokretači profita.

18. svibnja, 2020.|Zagreb 

Reakcija za medije Huaweija s obzirom na nove odluke američke administracije

Povijest ljudske civilizacije obilježena je beskrajnim nizom nesporazuma, sukoba i ratova. Na sreću, u današnje vrijeme čovječanstvo je ipak neusporedivo mudrije, tako da se ratovi izbjegavaju kao sredstvo za rješavanje sukoba – bez obzira na razlog. U današnje vrijeme kada još uvijek govorimo o globalnoj opasnosti uzrokovanoj virusom, malo je po strani sukob američke administracije i kineske kompanije Huawei. Naravno, ovdje se ne radi samo o kompaniji već priča ima i drugu pozadinu. U svakom slučaju, bez obzira što se korištenjem digitalnih tehnologija sve na prvi pogled može činiti jednostavnim i razumljivim, činjenica je da živimo u jednom prilično kompliciranom vremenu. Vjerojatno i najkompliciranijem u dosadašnjoj povijesti čovječanstva. U svakom slučaju, pred nama se nalazi tekst kojim se Huawei kategorički protivi izmjenama i dopunama pravila o stranim proizvodima koji se odnose na Huawei, a koje je predložilo američko ministarstvo trgovine.


Naime, 16. svibnja prošle godine, američka administracija dodala je kompaniju Huawei na listu entiteta kojima su potrebne posebne dozvole za izvoz u SAD-u, bez opravdanja. Od tada, unatoč činjenici da je Huaweiju onemogućen pristup brojnim industrijskim i tehnološkim elementima, kompanija i dalje nastoji poštivati sva pravila i propise američke vlade. U međuvremenu, Huawei je, prema vlastitim tvrdnjama, uspio ispuniti ugovorne obveze spram kupaca i dobavljača, a osim što je tvrtka preživjela, krenula je naprijed s razvojem i proizvodnjom, unatoč mnogim „crnim“ predviđanjima. 

U neumoljivoj težnji pooštravanja mjera prema Huaweiju, američka administracija odlučila je provesti odluku, uz potpuno ignoriranje zabrinutosti mnogih kompanija i industrijskih udruženja. Ekonomski, a i šire, odluka je, prema Huaweiu, bila proizvoljna i štetna, ali i prijeti industriji cijelog svijeta. Novo pravilo utjecati će na širenje, održavanje i kontinuirano funkcioniranje mreža u vrijednosti stotina milijardi dolara koje je Huawei uveo u više od 170 zemalja. Ovo će utjecati i na komunikacijske usluge za više od 3 milijarde ljudi koji koriste proizvode i usluge Huaweija širom svijeta. Kako bi napala vodeću kompaniju iz druge zemlje, američka vlada okrenula je leđa interesima Huaweijevih kupaca i potrošača. Isto se, prema tvrdnjama iz tvrtke, protivi tvrdnji američke vlade da je motivirana sigurnošću mreže.

Ova odluka američke vlade ne utječe samo na Huawei. Ona će imati ozbiljan utjecaj na velik broj industrija globalno. Dugoročno gledano, to će naštetiti povjerenju i suradnji na globalnom tržištu poluvodiča o kojoj ovise mnoge industrije, povećavajući sukobe i gubitke unutar tih područja. SAD se trude svojim vlastitim tehnološkim snagama uništiti kompanije izvan vlastitih granica. To će samo poslužiti potkopavanju povjerenja međunarodnih kompanija u američku tehnologiju i lance opskrbe. U konačnici, to će naštetiti američkim interesima. Huawei sveobuhvatno ispituje ovo novo pravilo. Neminovno će utjecati na poslovanje tvrtke. Naravno, Huawei će i ovog puta pokušati sve kako bi pronašli rješenje. U tvrtki se tako i nadaju da će njihovi korisnici i dobavljači ostati uz njih, čime će se umanjiti učinak ovog diskriminatornog pravila.


14. svibnja, 2020.|Zagreb 

Poslovna inteligencija nagrađena za kvalitetno upravljanje zaposlenicima

 

Certifikat Poslodavac Partner, priznanje za izvrsnost u upravljanju zaposlenicima koje dodjeljuje konzultantska kuća SELECTIO, po drugi je put dodijeljen Poslovnoj inteligenciji, vodećoj hrvatskoj tvrtki za implementaciju analitičkih sustava i strateški ICT konzalting. U sklopu certifikacije za status Poslodavca Partnera, tvrtke prolaze kroz neovisnu procjenu njihovih HR procesa u pet područja: Strategija, Regrutiranje i selekcija, Upravljanje učinkom, Usavršavanje i razvoj te Odnos prema zaposlenicima.

Poslovna inteligencija je ove godine, u odnosu na prethodni proces certifikacije, ostvarila više rezultate u čak 4 od 5 procjenjivanih područja, potvrđujući i na taj način predanost kontinuiranom razvoju svojih procesa upravljanja zaposlenicima. U Poslovnoj inteligenciji ističu da im je zadovoljstvo zaposlenika na prvom mjestu, pa su tako prošlu, 2019., godinu okarakterizirali kao „godinu feedbacka“ te su, među ostalim, proveli sveobuhvatno istraživanje zadovoljstva zaposlenika, koji su imali priliku i dati feedback na rad svojih managera, kako bi se što kvalitetnije osluškivale potrebe zaposlenika.


Tijekom 2019. godine jasno su definirane kompetencije za svako radno mjesto na temelju kojih se rade personalizirani planovi razvoja za zaposlenike. Kako bi što lakše i brže napredovali u razvoju kompetencija, tvrtka kontinuirano ulaže u razvoj svih svojih zaposlenika, pa tako i studenata te im omogućuje brojne tehničke i soft skills edukacije. U prosjeku tako zaposlenik Poslovne inteligencije godišnje sudjeluje u preko 100 sati edukacija od čega je veći dio edukacija u zemlji i svijetu. Jako puno se ulaže i u usavršavanje i dijeljenje znanja unutar tvrtke kroz sustav mentorstva i interni prijenos znanja te je tako pokrenuta interna PI Telco školica i PI Data Engineering školica. U Poslovnoj inteligenciji je veliki naglasak i na novim tehnologijama, što je vidljivo kroz sudjelovanje u projektima i natjecanjima s fokusom na Data Science i Data Engineering. Velika pažnja se pridaje i održavanju wellbeinga i balansa privatnog i poslovnog života zaposlenika, pa se tako redovito prati i rade li zaposlenici prekovremeno, omogućeni su razni fleksibilni radni angažmani i omogućavaju im se razne sportske aktivnosti.  

Prošla godina nam je bila obojana brojnim inicijativama i projektima iz područja ljudskih potencijala. Rezultat toga se vidi, u odnosu na prethodnu godinu naprijedili smo procese u čak četiri od ukupno pet procjenjivanih područja. Zaista sam sretna da je taj trud prepoznat te da smo ponovo ostvarili ovaj vrijedni certifikat. Ono što me također raduje je da se kroz cijelu našu organizaciju shvaća koliko je područje ljudskih potencijala važno. Entuzijazam i trud svih naših odjela u provedbi projekata i novih praksi u ovom području je izuzetan te je naš tim Ljudskih potencijala prepoznat kao istinski partner našim biznis odjelima. Zahvaljujem svima koji predano sudjeluju u kreiranju i provedbi najboljih praksi iz područja ljudskih potencijala. Njihov trud i rad omogućio je stjecanje Certifikata Poslodavac Partner..,“ istaknula je Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave Poslovne inteligencije.

 

„Ponosna sam što smo ponovno zadovoljili visoke standarde kvalitete u upravljanju ljudskim resursima koje postavlja Certifikat Poslodavac Partner te napravili značajne pomake u većini procjenjivanih kategorija. Preporuke koje smo dobili nakon prve certifikacije bile su nam bile odličan putokaz za unapređenje naših procesa. S novim preporukama i novim idejama radit ćemo i dalje na unapređenju naših praksi jer nam je jako važno da su zaposlenici zadovoljni i da mogu realizirati svoje poslovne ambicije, a u isto vrijeme da imaju kvalitetan privatni život.

Iako smo sada, zbog lockdowna, u home office režimu rada, u Poslovnoj inteligenciji nam je dobrobit zaposlenika na prvom mjestu te redovitim komuniciranjem i ispitivanjem potreba zaposlenika nastojimo svima osigurati najbolje uvjete za rad, istovremeno pazeći na fizičko i psihičko zdravlje zaposlenika. “,  izjavila je Nataša Margetić Lukić, voditeljica Ljudskih potencijala.

Trenutno su 64 nositelja Certifikata u Hrvatskoj, Albaniji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, Rusiji, Sloveniji i Srbiji. Projekt Certifikat Poslodavac Partner podržava generalni pokrovitelj portal MojPosao i poslovni tjednik Lider kao medijski pokrovitelj. Više o projektu Certifikat Poslodavac Partner možete doznati na stranici projekta www.poslodavacpartner.org.


14. svibnja, 2020.|Zagreb 

A1 ponovno najbolje ocijenjena

mobilna mreža u Hrvatskoj

 

Testiranje je obuhvatilo i krizno razdoblje u ožujku koje je snažno utjecalo na promjenu životnih navika građana i korištenje svih telekomunikacijskih usluga koje prema analizi A1 Hrvatske bilježe snažni rast u fiksnom i mobilnom segmentu. 

A1 najbolja je mobilna mreža u Hrvatskoj, potvrdilo je testiranje koje je među 94 pružatelja mobilnih usluga u 28 zemalja Europe proveo najveći europski časopis za telekomunikacije Connect u partnerstvu s globalnom savjetodavnom tvrtkom umlaut, referentnom u testiranju mobilnih mreža. Temeljem tri parametra kojima su bodovani i rangirani telekom operatori, a uključuju kvalitetu pokrivenosti širokopojasne mreže, brzinu prijenosa podataka i latenciju, A1 Hrvatska je zauzela 18. mjesto u ukupnom poretku 94 međunarodnih igrača iz cijele Europe i najbolje je ocijenjena mobilna mreža u Hrvatskoj.


Osim pojedinih teleoperatora, testiranjem su rangirane i pojedine zemlje uzimajući u obzir sve pružatelje mobilnih usluga. Na toj ljestvici 28 zemalja Hrvatska se plasirala na 12. mjesto, ostavljajući iza sebe zemlje kao što su Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Poljska, Italija, Irska, Španjolska i druge. Ocjenjivanje je provedeno na milijunima uzoraka prikupljenih putem crowdsourcinga od korisnika pametnih telefona tijekom 24 tjedna u razdoblju od 14. listopada 2019. do 29. ožujka 2020. godine bez najave operatorima*.

 

„Kao najbolje ocijenjena mobilna mreža u našoj zemlji i uz bok s najboljima u Europi, testiranje umlauta i Connecta još je jednom potvrdilo kvalitetu i pouzdanost A1 mreže, i to točno godinu dana nakon provedenog P3 mjerenja koje je pokazalo da su A1 mobilna i fiksna mreža najbolje u Hrvatskoj. Oba su priznanja potvrda naporima koje ulažemo da bismo održali kvalitetu mreže i zadovoljstvo korisnika, pružajući i u ovoj kriznoj situaciji kontinuitet ključnih telekomunikacijskih usluga, osobito podršku kritičnoj nacionalnoj infrastrukturi kao što su zdravstveni i obrazovni sustav te drugi javni servisi“, izjavio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska.

 

Spomenuto testiranje obuhvatilo je i krizno razdoblje pojave pandemije koronavirusa koja je snažno utjecala na promjenu životnih navika korisnika u Hrvatskoj. Kako su se one odrazile na korištenje telekomunikacijskih usluga pokazuju podaci iz ožujka ove godine. S uvođenjem mjera izolacije u ožujku naglo je poraslo korištenje svih telekomunikacijskih usluga. Razgovori u mobilnoj mreži rasli su za 60 posto, osobito na dan potresa čak 240 posto, a broj poziva u fiksnoj rastao je 100 posto. Prijenos mobilnih podataka povećao se 50 posto, a korištenje fiksnog interneta 50 posto. Za čak 400 posto porasla je gledanost HRT3 i SPTV kanala preko kojih se odvijala nastava na daljinu. Osim što su korisnici više koristili A1 usluge u svrhu edukacije i rada na daljinu, rasla je i potražnja za zabavnim sadržajima, pa su se popularni streaming servisi poput YouTubea, Netflixa i Facebook videa u ožujku koristili u prosjeku 100 posto više nego u veljači.

 

Novi trendovi u navikama korisnika ogledaju se i u korištenju A1 digitalnih kanala koji su se pokazali idealnim rješenjem tijekom privremenog zatvaranja poslovnica. U A1 virtualnom shopu rast prodaje povećan je za više od tri puta, a u jednakoj mjeri raste i broj transakcija na A1 webu. Od 1. travnja virtualni shop dostupan je korisnicima i preko Moj A1 aplikacije koja u vrijeme krize bilježi duplo veći broj transakcija preko self-care dijela aplikacije. Količina upita na društvenim mrežama rasla je 200 posto, dok kontakt e-mailom raste 40 posto. Osmišljeni su potpuno novi digitalni procesi za rješavanje raznih upita koje je do sada bilo moguće riješiti samo u A1 poslovnicama.  

 
Brzu prilagodbu naše kompanije na novonastale okolnosti možemo zahvaliti prije svega digitalnoj transformaciji poslovanja A1 Hrvatske koju smo, kao njezini predvodnici u Hrvatskoj, započeli prije više od tri godine. Digitalna transformacija pokazala se ključnom u odgovaranju na sve izazove poslovanja u ovoj krizi, s kojom su se najbolje nosile kompanije koje su se na vrijeme transformirale iz tradicionalnog u agilni način poslovanja. Zahvaljujući tome zadržali smo stabilnost i sigurnost radnih mjesta, kao i sva materijalna prava zaposlenika, a isplatit ćemo i dodatni bonus zaposlenicima koji su iznimno doprinijeli svojim radom u ovim izvanrednim okolnostima. Posljednjih nekoliko tjedana naučili smo puno. Rad na daljinu produktivan je kroz svakodnevne kratke sastanke i digitalne alate, ali nedostaje društvena komponenta koju imamo na poslu i koja potiče kreativnost i inovativnost. Sigurno je da će naš 'new normal' biti kombinacija najboljeg iz oba svijeta koja smo doživjeli - i rada od kuće i rada u uredima“, izjavio je Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska.

A1 Hrvatska tako je pojedine kategorije zaposlenika koji nemaju mogućnost rada od kuće i za koje postoji veći rizik zaraze oslobodila obveze rada uz 100-postotnu naknadu plaće do daljnjega, a posebno se pazi i na individualne potrebe roditelja za fleksibilnošću u radu. Kako bi roditeljima olakšali rad od kuće s djecom svaki tjedan organizirano je virtualno pričanje priča, a objavljen je i digitalni vodič kroz aktivnosti za djecu i roditelje.

U svrhu većeg zadovoljstva i produktivnosti zaposlenika i stvaranja zdrave radne okoline pokrenut je Mind Wellnes program za menadžere i zaposlenike, a zbog smanjene fizičke aktivnosti pokrenut je fitness program na internoj platformi Workplace. Također, organiziraju se i virtualna druženja pod nazivom #StayConnected Talks na kojima okupljaju i druge kompanije iz Hrvatske te razgovaraju i dijele znanja stečena u izvanrednim okolnostima rada.


14. svibnja, 2020.|Zagreb 

Microfost predstavio Surface Go 2, Surface Book 3, Surface Headphones 2 i Surface Earbuds

 

Od danas su za prednarudžbu dostupni novi Surface uređaji i dodatni računalni pribor, dizajnirani kako bi vam pomogli u poslu, učenju, povezivanju i igranju, bez obzira gdje se nalazili.

Način kako radimo, povezujemo se i učimo, nastavlja se mijenjati upravo pred nama. Naši uređaji postaju stvarni prozor u svijet, u naše urede, na naša radna mjesta, u naše škole i naše životno okruženje.  Kako bi se olakšalo kretanje sadašnjim okruženjem sve više ljudi se više nego ikad okreće osobnim računalima s Windows OS-om. Činjenica je kako na cijelom svijetu provodimo uz Windows 10 okruženje 4 triliona minuta mjesečno. To je gotovo nestvarni rast od 75% u odnosu na prethodnu godinu. Ne radi se samo o većim zaslonima i boljim tipkovnicama, već o prilagodljivosti uređaja koji pokreću aplikacije koje su nam potrebne, ali i igre i druge zabavne sadržaje koje volimo. Tu su ugrađene kamere i mikrofoni kako bi nas povezali s ljudima do kojih nam je najviše stalo. To su i razlozi postojanja Windows osobnih računala. Iz tih razloga Microsoft je i stvorio Surface.


Dakle, novi Surface Go 2, Surface Book 3, Surface Headphones 2, Surface Earbuds i dodatni pribor, stvoreni su kako bi pomagali ljudima spram njihovih potreba, bez obzira gdje se nalazili – naravno uz nove dimenzije u odnosu na prve serije proizvoda. Umjesto aviona, kafića i ureda, premještamo se iz kućnog ureda na kuhinjski stol, na kauč, no, potreba je imati uređaje koji nam omogućavaju produktivnost i povezivost, veća nego ikad ranije. Kao kompanija, fokusirani smo u podršci našim korisnicima u vrijeme ovih promjena. Od stvaranja Microsoft Teamsa, dostupnim svima do razvoja Microsoft 365, želimo biti sigurni da svaka osoba i organizacija imaju alate koje su im potrebni kako bi ostali povezani i produktivni.Vrlo smo uzbuđeni što možemo predati nove Surface uređaje u ruke korisnika, susretati ih bez obzira gdje se danas nalazili, te podržavati ih s novim alatima koji su ima potrebni za nastavak rada, stvaranja i učenja.


Obzirom na nastavak širenja Surface familije uređaja, naš cilj je stvoriti Surface za sva svaku osobu, svaki radni stil i za svaku lokaciju, skalirajući od najportabilnijeg do najmoćnijeg uređaja. Pružiti uređaje koji se momentalno mogu prebacivati iz poslovnog u zabavni način rada. Stoga predstavljamo četiri nova proizvoda i dodatni pribor s ovim mislima na umu.


 • Surface Go 2 omogućava nevjerojatnu vrijednost obzirom na lakoću, portabilni dizajn, pružajući sjajan uređaj namijenjen svakome u vašoj tvrtki ili familiji.
 • Surface Book 3 je najmoćnije prijenosno računalo tvrtke Microsoft ikad. Stvoreno je za profesionalce koji trebaju performanse bliske stolnim računalima bez obzira gdje se nalazili. To je zaista moćna radna stanica.
 • Surface Headphones 2 i Surface Earbuds zaokružuju vaše Surface iskustvo, pomažući vam pronaći fokus bez obzira gdje se nalazite i omogućava vam da ostanete povezani s ljudima i sadržajima koji su vam važni.
 • Surface Dock 2 i multi-port Microsoft USB-C Travel Hub će vam omogućiti da postavite ultimativni radni prostor gdje god bi se mogli nalaziti.

13. svibnja, 2020.|San Francisko 

 

Fanovi appa diljem svijeta odsad će moći koristiti video pozive s do 20 osoba, što će odgovoriti na sve veću potrebu za korištenjem video poziva u privatnoj, ali i profesionalnoj komunikaciji. 

 

Rakuten Viber, jedna od vodećih svjetskih aplikacija za sigurnu i besplatnu komunikaciju, najavio je skorašnje predstavljanje nove funkcionalnosti – grupnih video poziva za do 20 osoba, s neograničenim vremenskim trajanjem. Potaknuti velikim uspjehom grupnih glasovnih poziva, u Viberu su app odlučili dodatno obogatiti grupnim video pozivima, idealnim rješenjem za sve veću potrebu za video pozivima koji zamjenjuju sastanke uživo, bilo s obitelji i prijateljima ili poslovnim kolegama. 


Zbog pridržavanja socijalne distance i postepenog privikavanja na nove obrasce ponašanja ljudi traže i nove načine grupnog okupljanja. Majstori chefovi koji drže tečajeve kuhanja, joga instruktori koji polaznike uče pravilnom disanju, svi koji imaju potrebu istovremeno vizualno komunicirati s više osoba trebaju i platformu za to. S Viberovim grupnim video pozivima, sve su ove aktivnosti izvedive putem samog appa, uz mogućnosti poput dijeljenja ekrana i video emitiranja za mobilne i desktop uređaje. Grupni video pozivi savršen su dodatak ostalim Viberovim funkcionalnostima, uključujući grupne chatove do 250 osoba i grupne glasovne pozive do 20 osoba.  

Pokretanje grupnog video poziva: 

 • Kliknite novi “video” gumb na vrhu ekrana ili jednostavno dodajte još osoba u već pokrenuti video poziv.
 • Uživajte u razgovoru s obitelji i prijateljima koje možda nemate priliku vidjeti uživo. 

Grupni video pozivi pravo su rješenje kako za obraćanje grupi sudionika tako i za njihovu međusobnu komunikaciju. Korisnici također mogu izabrati jednog sudionika i njegov ili njen video prikačiti na svoj ekran tijekom poziva. Video će biti prikačen samo za njih. Korisnici tijekom poziva mogu isključiti svoj mikrofon ili kameru, kao i vidjeti jesu li isto učinili i drugi sudionici.  

“Iznimno nam je drago što našim korisnicima možemo ponuditi sudjelovanje u video pozivima do 20 ljudi, što uskoro namjeravamo i dodatno proširiti. Viber kao platforma ima važnu društvenu ulogu jer će nam jednostavnost video komunikacije odsad u životima igrati mnogo veću ulogu. Ovu smo funkcionalnost odlučili uvesti kako bismo korisnicima omogućili što vjerniju alternativu susretima uživo kada oni nisu mogući,” pojasnio je Ofir Eyal, operativni direktor Vibera.  

https://youtu.be/nQCuFajd9CA


Stranica 1 od 71
slika 3

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Mobis

mobis

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja