Hrvatski Telekom donosi premijeru Beethovenove 10. simfonije koja je završena uz pomoć umjetne inteligencije

Hrvatski Telekom donosi premijeru Beethovenove 10. simfonije koja je završena uz pomoć umjetne inteligencije

Vijesti Napisao/la  Cobra Ponedjeljak, 04 Listopad 2021 00:00 Video sadržaj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

04. listopad, 2021. | Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik  

Hrvatski Telekom donosi premijeru Beethovenove 10. simfonije koja je završena uz pomoć umjetne inteligencije 

 

  • Završetak simfonije potaknut je 250. godišnjicom rođenja Ludwiga van Beethovena
  • Iza projekta stoji 66 GB materijala, više od 10.000 razmijenjenih dokumenata te dva milijuna nota
  • Svjetsku premijeru 10. simfonije, na kojoj se radilo 730 dana možete pratiti 9. listopada uživo putem web stranice: https://www.hrvatskitelekom.hr/beethoven 

Nezavršena djela su oduvijek poticala radoznalost. Kako bi bilo, kad bi bilo? Odgovor na pitanje vezano uz nedovršenu 10. Beethovenovu simfoniju dao je upravo Deutsche Telekom, u suradnji s grupom međunarodnih glazbenika i stručnjaka za umjetnu inteligenciju. Naime, u subotu 9. listopada će predstaviti jedan od najvećih kulturnih projekata u svijetu – napokon završenu 10. simfoniju Ludwiga van Beethovena, iako do kraja nismo sigurni da se djelo uopće smije zvati tim nazivom?


Na projektu Beethovenove 10. simfonije, koji je započeo u lipnju 2019. godine radilo se punih 730 dana, a u njegovoj realizaciji je sudjelovalo 10 znanstvenika i stručnjaka iz područja umjetne inteligencije koji rade na Harvardu i Cornellu, 56 glazbenika iz simfonijskog orkestra Bonn, orguljaš Cameron Carpenter, a sve pod vodstvom dr. Matthias Rödera, nagrađivanog glazbenika i tehnološkog stratega. Odabir upravo 10. simfonije potaknut je 250. godišnjicom rođenja Ludwiga van Beethovena, jednog od najpoznatijih svjetskih skladatelja, koji je u zadnjoj godini svoga života započeo pisanje 10. simfonije, koju nažalost nikad nije završio, čime je svijet ostao uskraćen za još jedno remek djelo. Završetak Beethovenove „desete“ nastao je kao odgovor na pitanje može li umjetna inteligencija biti kreativna.

 Hrvatski Telekom_Ludwig van Beethoven_partitura X AI simfonije

Kako bi se projekt uspješno realizirao, umjetnom inteligencijom analizirana je cijela Beethovenova umjetnička ostavština - simfonije, note, glazbene skice i partiture, koje su pretvorene u strojni čitljivi oblik. Zatim je odabrana najprimjenjivija metoda strojnog učenja, pri čemu su korišteni algoritmi za obradu glasa jer se glazba, poput jezika, sastoji od malih jedinica – slova ili nota – koje daju smisao jedino kada se smisleno slože, što je bilo posebno bitno za ovaj eksperiment.

 Podaci, brojevi, činjenice - 10. AI Beethoven simfonija

Nakon dvije godine napornog rada, 66 GB materijala, više od 10.000 razmijenjenih dokumenata te 10.000 muzičkih snimaka i dva milijuna nota kojima se uvježbala umjetna inteligencija, simfonija će svoju premijeru imati 9. listopada 2021. godine s početkom u 19:00 sati u Telekom Forumu u Bonnu. Još jedan nastup održat će se 27. listopada u koncertnoj dvorani u Hamburgu Elbphilharmonie, jednoj od danas najpoznatijih koncertnih dvorana klasične glazbe na svijetu. Radi se o relativno novoj dvorani, a već ranije je predstavljena u našoj TV emisiji Novi milenij. Svečano je otvorena 11. siječnja 2017. godine, a predstavlja monumentalno zdanje visine 110 metara koje je građeno čak devet godina.  

Obzirom kako smo i sami već mogli poslušati fragment, možemo reći kako poput mnogih drugih zaljubljenika i ljubitelja klasične glazbe, nestrpljivo iščekujemo svjetsku premijeru Beethovenove 10. simfonije koja će se moći pratiti uživo putem web stranice: https://www.hrvatskitelekom.hr/beethoven. Također, za sve one koji će htjeti uživati u glazbenom remek djelu umjetne inteligencije, diskografska kuća BMG objavit će i album „Beethoven X - The AI Project" na CD-u i u digitalnom obliku na svim platformama. Do tada je moguće poslušati kratki audio zapis 10. simfonije, kojem se može pristupiti ovdje. U svakom slučaju, naša preporuka je da svoj primjerak ovog pionirskog AI glazbenog remek djela nabavite što prije. 

Pročitano 172 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja