U zagrebačkom Bird inkubatoru predstavljena Udruga za promicanje pametnih industrija CroSI

U zagrebačkom Bird inkubatoru predstavljena Udruga za promicanje pametnih industrija CroSI

Vijesti Napisao/la  Cobra Petak, 01 Listopad 2021 00:00 Video sadržaj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

01. listopad, 2021. | Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik  

Pametnim industrijama do bolje iskoristivosti EU novca 

U zagrebačkom Bird inkubatoru predstavljena Udruga za promicanje pametnih industrija CroSI 

Sa ciljem ubrzanja digitalne transformacije tvrtki te jačanja konkurentnosti određenih gospodarskih grana, osnovana je Udruga za promicanje pametnih industrija CroSI koja je danas predstavljena u zagrebačkom Bird inkubatoru. Iako je Udruga CroSI službeno registrirana tek nedavno, ekspertna skupina sastavljena od stručnjaka iz poslovnog i javnog sektora te znanstvene zajednice radi već godinu i pol na istraživanju i uspostavi nužnih pretpostavki za ubrzanu primjenu tehnologija i modela iz 4. industrijske revolucije.


Najvažnija i najšira primjena Smart Industry modela je na osnovnoj  razini poduzeća, a odvija se kroz inovacije proizvoda, poboljšanje korisničkog iskustva te razvoj novih poslovnih modela i digitalnih ekosustava. Na taj se način postižu kumulativni efekti koji se reflektiraju u konkurentnosti određene pametne industrije. Hrvatsko gospodarstvo tako postaje inovativnije, konkurentnije i dugoročno održivije, brže i kvalitetnije reagira na promjene u okolini, a domaći proizvodi dobivaju više dodane vrijednosti te postižu bolje cijene.

 Slavko Vidović

„Želimo li efektivno iskoristiti značajna sredstva koja će Hrvatskoj biti na raspolaganju iz Europske Unije, moramo podići sve razine spremnosti (poduzeća, gospodarstva i javnog sektora) te razviti nove kompetencije. Smart Industry ne podrazumijeva isključivo industrijsku tranziciju već i socijalnu transformaciju što se može postići isključivo kroz otvorenost i suradnju vlade, gospodarstva i sveučilišta. Ovaj model razvoja može imati velike učinke na rast BDP-a, zadržavanje talenata u Hrvatskoj, te na rast zaposlenosti i standarda', istaknuo je na predstavljanju prof. dr. sc. Slavko Vidović,  predsjednik Udruge i predsjednik Uprave Infodom Grupe koja je pokrenula ovu inicijativu.

 CroSI - predstavljanje

Udruga je u kreiranju koncepta pametnih industrija okupila pet hrvatskih fakulteta (Ekonomski fakulteti u Zagrebu i Dubrovniku, varaždinski Fakultet organizacije i informatike i zagrebački Fakultet elektronike i računarstva te  Fakultet strojarstva i brodogradnje). Otvorenom suradnjom akademske zajednice, gospodarskih asocijacija, državnih institucija i lokalne uprave, poduzeća i startup inovatora, hrvatsko gospodarstvo može kontinuirano ubrzavati razvoj i transformirati se, uz stalno osnaživanje radnika i cjeloživotno obrazovanje.  

Vizija razvoja pametnih industrija: Hrvatska je na svjetskoj sceni prepoznatljiva po razvijenosti pametnih industrija, umreženosti, digitalnim ekosustavima  i pametnim proizvodima. Da bi razvili i sačuvali nova znanja i vještine, potrebno je kroz otvorenu suradnju u digitalnim ekosustavima, u njih uključivati što više industrija i kompanija, zaključak je s današnjeg predstavljanja Udruge. 

Više o CroSI Udruzi saznajte na smartindustry.hr

Pročitano 116 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja