Kina i Europa bilježe dvoznamenkasti porast izdvajanja za istraživanje i razvoj

Kina i Europa bilježe dvoznamenkasti porast izdvajanja za istraživanje i razvoj

Vijesti Napisao/la  Cobra Srijeda, 31 Listopad 2018 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Zagreb, 30. listopada 2018.  

Kina i Europa bilježe dvoznamenkasti porast izdvajanja za istraživanje i razvoj

 • Kina i Europa povećavaju izdvajanja za istraživanje i razvoj (R&D), a globalna ulaganja u R&D dosegla su iznos od 782 milijarde dolara
 • 88 tvrtki nadmašilo je konkurente u pogledu održivog financijskog uspjeha uz skromna izdvajanja za R&D
 • Amazon zadržava vodeće mjesto kao tvrtka s najvišim izdvajanjima za R&D na svijetu
 • Apple od Alphabeta preuzima prvo mjesto najinovativnije tvrtke na svijetu; Netflix prvi put među prvih 10, prema globalnom istraživanju voditelja i menadžera Odjela za istraživanje i razvoj
 • Potrošački sektor zabilježio je najveća izdvajanja za R&D, pretekavši tako softversku i internet industriju prvi put u pet godina

Godišnja svjetska korporativna izdvajanja za R&D povećala su se 11 % u 2018. godini, a godišnja ulaganja iznosila su 782 milijarde dolara. To je zaključak godišnje analize 1000 najvećih svjetskih korporacija prema kriteriju izdvajanja za R&D koju je provelo PwC-ovo poduzeće za strateško savjetovanje Strategy&. Četrnaesto izdanje globalnog istraživanja o inovacijama „Global Innovation 1000“ PwC-ovog Strategy& pokazuje kako su ulaganja u inovacije povezana s dugoročnim strategijama rasta i povjerenjem, pri čemu se izdvajanja za R&D povećavaju u svim regijama i gotovo svim industrijama.

 

Na globalnoj razini, gotovo sve regije bilježe porast izdvajanja za R&D, u prvom redu Kina (+34 %) i Europa (14 %) gdje su izdvajanja zabilježila dvoznamenkasti porast, dok su Sjeverna Amerika (+7,8 %) i Japan (+ 9,3 %) zabilježile samo jednoznamenkasti porast u izdvajanjima za R&D. Sveukupni intenzitet ulaganja u R&D – usporedba izdvajanja za R&D u odnosu na prodaju – ostaje na do sada najvišoj razini od 4,5 %.  Barry Jaruzelski, direktor u Strategy& PwC-a u SAD-u, komentira sljedeće:

„Standard inovacijske izvrsnosti raste sa sve većom konkurentnošću tvrtki u 21. stoljeću. Unatoč rekordnoj visini ulaganja, rezultati istraživanja dodatna su potvrda da inovacijska izvrsnost nije nešto što se može kupiti samo povećanim izdvajanjima za R&D. Naprotiv, to je rezultat pridavanja velike pozornosti strategiji, kulturi, angažmanu višeg menadžmenta, temeljitog poznavanja klijenata i disciplinirane provedbe zacrtanih aktivnosti tijekom inovacijskog ciklusa.“

U petogodišnjem istraživanju učinkovitosti tvrtki i ulaganja u inovacije u odnosu na konkurentske tvrtke iz sektora, što je dio ovogodišnjeg izvještaja, 88 tvrtki širom svijeta, u svim regijama i industrijama, ocijenjeno je kao inovatori s najvišim postotkom iskorištenja uloženih sredstava. Ove tvrtke nadmašile su tijekom neprekidnog petogodišnjeg razdoblja svoje sektorske grupe u pogledu sedam ključnih mjera financijskog uspjeha, istodobno izdvajajući manje od medijana svojih sektorskih konkurenata za R&D, gledano kroz udio u prodaji. Košarica za sedam mjera financijskog uspjeha uključuje rast prihoda, rast tržišne kapitalizacije, operativnu maržu, bruto maržu, rast dobiti iz poslovanja, rast bruto dobiti i ukupni povrat dioničara (TSR).

Dok su inovatori s najvišim postotkom iskorištenja uloženih sredstava tijekom petogodišnjeg razdoblja koje je završilo 2017. godine bilježili slične operativne i bruto marže kao i druge tvrtke uključene u istraživanje Global Innovation 1000, tvrtke su bilježile porast prodaje 2,6 puta viši od drugih tvrtki uključenih na popis Global Innovation 1000, uz porast tržišne kapitalizacije koji je bio 2,9 puta viši. Inovatori s najvišim postotkom iskorištenja uloženih sredstava su u odnosu na druge tvrtke ostvarili najmanje dvostruko viši rezultat na svim područjima mjerenja. Postigli su navedeni kontinuiran vrhunski rezultat tijekom cjelokupnog petogodišnjeg razdoblja izdvajajući manje za R&D od medijana svojih sektorski konkurenata, gledano kroz udio u prodaji.

Zajedničke karakteristike ove skupine tvrtki s visokim rastom su sljedeće:

Usklađenost: 77 % najbrže rastućih tvrtki kaže da su njihove inovacijske strategije vrlo usklađene s poslovnim strategijama, u usporedbi s 54 % ispitanika koji bilježe isti rast, te 32 % ispitanika koji bilježe sporiji rast.

Kultura: 71 % ispitanika koji bilježe brži rast prihoda svojih tvrtki u odnosu na konkurente kažu da su njihove korporativne kulture vrlo usklađene s inovacijskom strategijom, u usporedbi s 53 % tvrtki koje bilježe isti rast, te 33 % tvrtki koje bilježe sporiji rast.

Vodstvo: 78 % tvrtki koje bilježe rast prihoda veći od konkurenata navode da je njihov izvršni tim jako ili usko usklađen sa strategijom ulaganja i inovacija u R&D, u usporedbi s 62 % tvrtki s istim rastom, te 53 % tvrtki sa sporijim rastom.

Na regionalnoj razini, popis odražava nastavak dramatičnog uzleta tvrtki u Kini - od 3 % u prvoj ocjeni inovatora s najvišim postotkom iskorištenja uloženih sredstava u 2007. godini do 17 % u 2017. godini. Europa je također zabilježila značajan porast od 18 % u 2007. godini do 30 % u 2017. godini. Broj inovatora s najvišim postotkom iskorištenja uloženih sredstava pao je za 45 % u sjevernoameričkim tvrtkama i za 8 % u japanskim tvrtkama. Broj inovatora po sektoru s najvišim postotkom iskorištenja uloženih sredstava rastao je od 2007. do 2017. godine na području telekomunikacija, potrošačkih proizvoda, zdravstva, industrijske proizvodnje, automobilske industrije, zrakoplovstva i obrane, dok se njihov broj smanjio na području kemijske industrije i energetike, računarstva i elektronike, te softvera i interneta. Od preko 1.000 tvrtki pregledanih tijekom tri zasebna petogodišnja razdoblja koja su završila 2007., 2012. i 2017. godine, samo su dvije tvrtke stekle status inovatora s najvišim postotkom iskorištenja uloženih sredstava tijekom cjelokupnog 15-godišnjeg razdoblja: Apple i Stanley Black & Decker.

Barry Jaruzelski, direktor u Strategy& PwC-a u SAD-u, komentira sljedeće: „Uspjeh ovih inovatora s najvišim postotkom iskorištenja uloženih sredstava potvrđuje dosljedan nalaz našeg istraživanja tijekom vremena: nema dugoročne korelacije između iznosa novca koju tvrtka izdvaja na inovacijske napore i ukupnih financijskih rezultata. Umjesto toga, važno je na koji način tvrtke koriste taj novac i druge resurse, kao i kvalitetu svojih zaposlenika, procesa i donošenja odluka, tako stvarajući proizvode i usluge koje su povezane s neartikuliranim potrebama klijenata.“

Global Innovation 1000

Strategy&-ovo istraživanje Global Innovation 1000 već 14. godinu zaredom analizira potrošnju u 1000 tvrtki s najvišim javno objavljenim izdvajanjima za R&D. Ostali ključni nalazi su sljedeći:

 • Amazon je drugu godinu zaredom u istraživanju Global Innovation 1000 zadržao prvo mjesto kao tvrtka s najvišim izdvajanjima za R&D. Sanofi i Siemens su se ponovo priključili skupini od 20 tvrtki s najvišim izdvajanjima na globalnoj razini.
 • Nakon Alphabeta, Apple je ponovno zauzeo prvo mjesto kao najinovativnija tvrtke na svijetu, dok Netflix prvi put ulazi u popis prvih 10 najinovativnijih tvrtki, prema globalnom istraživanju voditelja i menadžera Odjela za istraživanje i razvoj.
 • Potrošački sektor nadmašio je softversku i internet industriju prvi put u pet godina, s najbržim godišnjim rastom izdvajanja za R&D (26 % u odnosu na 20,6 %),
 • Zdravstvo do 2020. godine ima izgleda postati sektor s najvišim izdvajanjima za R&D.
 • Računarstvo i elektronika, zdravstvo i automobilska industrija zajedno čine 60 % globalnih korporativnih izdvajanja za R&D u 2018. godini.
 • Kina i Europa zabilježile su porast broja tvrtki među 1000 najvećih, dok su Sjeverna Amerika (-5 %) i Japan (-6 %) zabilježili pad.

Pročitano 276 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Nokia 6 i 7

HR Nokia 6 i 7 300x250

Mobis

mobis
SamsungJ5

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček  Lana LandekaLana Landeka

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja