Analiza 10 tisuća kandidata ukazala od kojih obrazovanja odrasli polaznici očekuju najbolju perspektivu

Analiza 10 tisuća kandidata ukazala od kojih obrazovanja odrasli polaznici očekuju najbolju perspektivu

Vijesti Napisao/la  Cobra Srijeda, 31 Listopad 2018 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Zagreb, 30. listopada 2018.  

Analiza 10 tisuća kandidata ukazala od kojih obrazovanja odrasli polaznici očekuju najbolju perspektivu

 

Najveći interes polaznika programa obrazovanja za odrasle vlada za programima vezanim uz digitalni marketing i pripremu i provedbu projekata financiranih iz EU fondova, a kontinuirano najveći rast pokazuju programi osposobljavanja i usavršavanja za programiranje. Algebrin Indeks poželjnosti izračunat je temeljem prijava za pohađanje programa obrazovanja više od 10.000 polaznika širom Hrvatske i trendova tijekom proteklih pet godina.  

Algebra je provela detaljnu analizu interesa polaznika za programe obrazovanja tijekom proteklih 5 godina kako bi utvrdila koji programi najviše zanimaju hrvatske građane. Ovakva analiza ima puno veću vrijednost od anketnih podataka i drugih istraživanja o namjerama jer se analizirani podaci odnose na polaznike koji su zaista bili spremni izdvojiti četiri do šest mjeseci svog vremena i novac za pohađanje odabranog programa. Polaznici raznih vrsta programa obrazovanja primarno su pojedinci u potrazi za novim vještinama koje će im omogućiti napredovanje ili zaokret u karijeri. Samim time, ovakav Indeks poželjnosti pokazuje koje digitalno-poslovne vještine i znanja hrvatski građani danas smatraju ključnima te ih prepoznaju kao kompetitivnu prednost za napredovanje, promjenu karijere ili zapošljavanja.

 

Algebrin Indeks poželjnosti obrazovnih programa izračunat je temeljem podataka o gotovo 10.000 kandidata, koji su se tijekom posljednjih pet godina prijavljivali za razne programe formalnog obrazovanja iz područja poput: razvoja aplikacija, informacijskih tehnologija, internetskog marketinga, EU fondova, poslovnog razvoja i drugih područja. Indeks predstavlja relativnu brojku koja je u korelaciji s očekivanim interesom odraslih polaznika u dobi, ponajviše u dobi od 20 do 40 godina. Developerski tj. programerski programi bilježe najstabilniji i kontinuirani raste zadnjih 5 godina što ne iznenađuje s obzirom na situaciju na hrvatskom i globalnom tržištu rada gdje su programeri trenutno jedan od najtraženijih profila sveukupno. Činjenica da je na vrhu interesa tehnologija poput Microsoft C# govori i o korelaciji između oglasa za posao, koje poslodavci objavljuju na portalima za zapošljavanje.

Uz bok programerima nalaze se i sistemski administratori, za koje su pojedinci jakom penetracijom usluga u oblaku mislili da se neće više toliko tražiti pa su prije dvije godine imali negativan trend, međutim sve veća potreba za integracijom raznih sustava u oblaku i novi nastavni kurikulumi, ponovno su lansirali ove programe u više sfere interesa. Gledajući podatke zadnjih pet godina karijera u internetskom marketingu se pokazuje kao najpoželjnija – ljudima omogućuje ubacivanje u sasvim novi spektar poslova u marketinškim odjelima, agencijama ili tvrtkama, dok pojedincima otvara i odličnu priliku za samostalni (freelance) posao. Programi obrazovanja vezani uz EU fondove doživjeli su svoj vrhunac interesa u 2015. godini i zatim je došlo do smanjenja interesa, no krajem pretprošle i početkom ove godine ponovno se dogodio nagli porast interesa, a vjerojatno potaknut i najavama novih zapošljavanja i sve češćih otvaranja poziva za prijavu na EU projekte.

U nastavku se nalaze podaci o Algebrinom Indeksu poželjnosti za ovu školsku godinu, grupirano na razini skupina programa i interesa.

Algebrin Indeks poželjnosti za 2018/19

Dizajn i kreativa 2018/19 Indeks
Web dizajner / Frontend dizajner 10,55
Grafički dizajner – specijalist digitalnog izdavaštva 9,79
CAD specijalist 5,40
Specijalist digitalne fotografije i obrade 3,77
3D dizajner 3,01
Specijalist digitalnog videa i montaže 1,26
Razvoj aplikacija 2018/19 Indeks
Programer internet aplikacija – C# 9,92
Programer internet aplikacija – PHP i MySQL 7,41
Programer mobilnih aplikacija – ANDROID 2,64
Specijalist razvoja WEB aplikacija i baza podataka 1,63
Digitalni poslovni razvoj 2018/19 Indeks
Specijalist internetskog marketinga 14,06
Voditelj izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova 10,67
Samostalni knjigovođa 4,52
Knjigovođa 4,52
ECDL specijalist 2,64
ECDL operater 2,13
Informacijske tehnologije 2018/19 Indeks
Sistemski i mrežni administrator – specijalist 5,90
Specijalist za računalne mreže - CCNA akademija 3,64
Administrator baza podataka 3,14

Generalno, prema podacima Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, godišnje formalne programe obrazovanja odraslih u Hrvatskoj upisuje u prosjeku oko 40.000 polaznika. Uz programe digitalnog obrazovanja, u proteklih nekoliko godina odrasli polaznici upisivali su ponajviše i usavršavanja te osposobljavanja iz područja graditeljstva, prometa i logistike, prerade i obrade drva te prehrane. Ovim podacima zasigurno su pridonijele i mjere aktivne politike zapošljavanja koje se provode radi popunjavanja radnih mjesta u turizmu i graditeljstvu. Aktivnost odraslih u obrazovanju prilično se razlikuje po regijama pa smo stavili u omjer broj pojedinaca koji su upisivali programe obrazovanja i broj stanovnika kako bismo dobili rang listu županija. Možda i iznenađujuće, na prvom mjestu po sudjelovanju u formalnom obrazovanju odraslih, zadnjih pet godina nalazi se Koprivničko – križevačka županija (3,35%), a TOP5 zaokružuju Požeško-slavonska županija (2,03%), Grad Zagreb (1,86%), Vukovarsko-srijemska (1,35%) i Međimurska županija (1,11%). U vodećih deset nalaze se još Brodsko-posavska (0,88%), Splitsko-dalmatinska (0,75%), Istarska (0,66%), Varaždinska (0,56%) i Primorsko-goranska županija (0,50%).

Algebra MG 1903 2 web

Zbog sve veće raznolikosti mogućnosti digitalnih karijera i činjenice da se digitalne karijere sve više razvijaju – kako u tehničkim, tako i dizajnerskim, marketinškim, administrativnim i drugim zanimanjima – Algebra tijekom listopada i studenog provodi besplatne radionice s predavačima i karijernim savjetnicima, u svojim centrima Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Pula, Varaždin i Dubrovnik. Radionice su iznimno praktične i polaznicima će dočarati pojedine aspekte ovih karijera kroz teme poput: „EU fondovi - kako krenuti?“, „Web dizajn - do weba i nazad“, „Programiranje mobilnih Android aplikacija“, „Ma to je samo Photoshop“, „Moj prvi letak“, „Moja prva web stranica“, „WordPress i Search Engine Optimizacija za početnike“ i još desetak drugih. Za više informacija o radionicama, posjetite: https://www.algebra.hr/cjelozivotno-obrazovanje/

Pročitano 150 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Nokia 6 i 7

HR Nokia 6 i 7 300x250

Mobis

mobis
SamsungJ5

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček  Lana LandekaLana Landeka

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja