Samo jedna neprimjerena slika na Internetu može ostaviti trajne posljedice na dijete

Samo jedna neprimjerena slika na Internetu može ostaviti trajne posljedice na dijete

Vijesti Napisao/la  Cobra Ponedjeljak, 15 Travanj 2019 00:00 Video sadržaj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Zagreb, 15. travnja 2019.  

Samo jedna neprimjerena slika na Internetu može ostaviti trajne posljedice na dijete

Prema istraživanju koje je za A1 Hrvatska provela tvrtka IPSOS, 92 posto roditelja ne koristi aplikacije za zaštitu djece i njihov siguran pristup internetu, a čak 93 posto ih niti ne želi koristiti, što je još jedan dokaz koliko smo nedovoljno upoznati s opasnostima i prijetnjama kojima djeca mogu biti izložena na internetu.

Doticaj s neprimjerenim sadržajem vrlo je učestao i lak i to je uglavnom prva negativna strana interneta s kojom se djeca susretnu, istaknuli su sudionici rasprave o sigurnom korištenju digitalnih tehnologija održanom u   zagrebačkom Muzeju iluzija. S ciljem da, kao društveno odgovorna digitalna kompanija, potakne raspravu o prijetnjama kojima se izlažu djeca prilikom korištenja suvremenih tehnologija, o ovoj su važnoj temi na poziv tvrtke A1 Hrvatska govorili pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, glumica i majka Daria Lorenci, youtuber i bloger Marko Vuletić, sudski vještak za digitalne tehnologije, sigurnost i zaštitu djece na internetu i ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka Tomislav Ramljak te Lordan Kondić, direktor marketinga za privatne korisnike A1 Hrvatska.

A1 Fotografija 1

 

„U današnje digitalno vrijeme, s niskom razinom znanja o sigurnosti, bontonu i mogućnostima zaštite na društvenim mrežama izloženi smo puno većem riziku da postanemo žrtva negativnih stana interneta. Posebno je važno voditi računa o djeci koja obično vrlo nekritički koriste dostupne ekrane. Ako niste svjesni koje sve sadržaje vaše dijete na internetu gleda, bit ćete jako iznenađeni kakvim je sve video ili foto sadržajima ono izloženo.“ objasnio je Tomislav Ramljak te naglasio kako se od opasnosti na internetu istinski možemo zaštititi samo pravovremenom edukacijom, prevencijom rizičnih ponašanja na internetu i komunikacijom s našim najmlađima. Svoje je iskustvo korištenja društvenih mreža iznio 19-godišnji youtuber i bloger Marko Vuletić čiji počeci objavljivanja na internetu nisu pozitivno prihvaćeni, a sve je počelo s bezazlenom objavom nakon koje je dobio na tisuće ružnih i neugodnih komentara iz cijelog svijeta. U samo nekoliko sati na internetu su izneseni svi njegovi privatni podaci poput adrese i mjesta gdje mu rade roditelji.

Youtuber

„Prvo sam bio u šoku, nisam mogao vjerovati da postoje osobe koje su toliko mržnje razvile prema meni. U tom trenutku moji roditelji su odigrali veliku ulogu. S 15 godina nisam se znao nositi s tim, no objasnili su mi kako će sve proći u roku tri dana i da samo trebam misliti pozitivno, pa sam kroz sav hate prošao hladne glave. Zato danas, kad već imam glas koji publika sluša, radije odabirem širiti pozitivne misli, energiju, sadržaj, jer smatram da je to ono što je ljudima potrebno,“ rekao je Marko Vuletić koji na društvenim mrežama ima više od 180.000 pratitelja.

Glumica

Važnost edukacije roditelja i djece

U sigurnom korištenju brojnih mogućnosti koje nam pruža internet ključna je edukacija roditelja. Kako je pokazalo istraživanje, roditelji nisu svjesni opasnosti i posljedica koje neprimjereni sadržaj s interneta može izazvati kod djece. U drugom koraku veliku pažnju treba posvetiti i edukaciji djece.

A1 Fotografija 2

 

„Općenito bi društvo trebalo pružiti bolju podršku roditeljima da se nose s ovim novim izazovima u odgoju i skrbi o djeci. U mnogim zemljama već se susrećemo i sa smjernicama za roditeljstvo u digitalnom okruženju. Također, prevencija cyberbullyinga treba biti neodvojivi dio općeg preventivnog rada škola u području sprečavanja svih oblika vršnjačkoga nasilja i programa razvoja medijske i digitalne pismenosti u školama. Dakle, važno je da svaki roditelj osvijesti da je od trenutka kad je dao djetetu mobitel u ruke odgovoran za to kako će se dijete koristiti njime i da ga i sam mora poučiti o tome. Istodobno smatram da je država dužna najprije pomoći roditeljima da nauče kako zaštititi djecu i kako ih uputiti u sigurnije načine korištenja interneta, tako da to bude na dobrobit djece. Potom, država treba  i osigurati da svako dijete, neovisno o tome gdje živi,  kroz vrtić i školu bude sustavno poučavano o tome,“ zaključila je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Helenca

 

Multimedijalni edukativni sadržaj

Na web stranici NoviOblikZivota.com u suradnji sa stručnjacima objavljen je edukativan sadržaj o odgovornom ponašanju i sigurnom korištenju naprednih tehnologija. Zaštitu mobilnih i desktop uređaja prilikom korištenja interneta s fokusom na zaštitu djece omogućuje i aplikacija A1 Internet zaštita.

Demonstrirane situacije koje djeca doživljavaju na internetu

Prije panel rasprave u prostoru muzeja u četiri sobe uprizorene su scene situacija s kojima se djeca susreću na internetu - poput neprimjerenog seksualnog i ideološkog sadržaja, kontakta sa cyber predatorima, youtuberi koji pozivaju na razne opasne izazove te stvaranje iskrivljene slike o sebi i osjećaj manje vrijednosti zbog manjka popularnosti na društvenim mrežama. Scene neprimjerenog sadržaja i opasnostima s kojima se djeca svakodnevno susreću na internetu dio su postava Muzeja iluzija od 16. travnja do 6. svibnja.

A1 Fotografija 4

A1 Fotografija 3

Pročitano 366 puta
slika 3

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Mobis

mobis

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja