Vijesti 1008

 

04. kolovoza, 2020. | Zagreb

Huawei i Analysys Mason: 5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova 

5G tehnologija predstavlja jednu od ključnih poluga za smanjenje globalne potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, zaključak je Green 5G white papera kojeg su predstavili Huawei i Analysys Masona, globalna savjetodavna i istraživačka organizacija specijalizirana za telekomunikacije, medije i digitalne usluge. U dokumentu su predstavljena očekivanja implementacije nove tehnologije te znanstvena procjena njenog utjecaja na okoliš, s obzirom da će utjecaj 5G-a biti puno istaknutiji u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, i to ne samo u ICT industriji već i u čitavom nizu drugih industrija.


Razlog velikih očekivanja od 5G-a je potencijal mreža nove generacija u implementaciji i ubrzanju razvoja naprednih tehnologija poput umjetne inteligencije i clouda. Implementacija tih tehnologija u kombinaciji s mogućnostima 5G-a otvara vrata razvoju sasvim novog ekosustava rješenja koje mogu najrazličitije sustave činiti dodatno energetski efikasnijim. Do 2025. godine predviđa se da će 85 posto poslovnih aplikacija biti u cloudu, 86 posto globalnih tvrtki će usvojiti neke od tehnologija umjetne inteligencije, a stopa iskorištenosti podataka naglo će skočiti na 80 posto. Iako to pretpostavlja značajno više korištenje digitalnih resursa, nove tehnologije mogu smanjiti ukupnu potrošnju energije. 

U Huaweiju intenzivno radimo na poboljšanju energetske učinkovitosti 5G kako bismo podržali održivi razvoj telekomunikacijskih tehnologija. Fokusirani smo na iskorištavanje maksimalnog potencijala 5G tehnologije u poboljšanju energetske učinkovitosti u drugim industrijama poput zdravstva, proizvodnje i transporta. Kroz otvorenu suradnju nastavit ćemo blisko surađivati ​​s partnerima i istraživačkim institutima kako bismo dodatno procijenili i istražili ulogu 5G u jačanju energetske učinkovitosti", Ritchie Peng, predsjednik Huaweijeve linije 5G proizvoda.  


Što se tiče energetske efikasnosti same 5G tehnologije, ona je u velikoj prednosti u odnosu na prethodne generacije mobilne mreže. 5G tehnologija sa sobom donosi poboljšano upravljanje opremom u odnosu na 4G mobilne mreže, točnije, nova rješenja za lokacije na kojima će bazne stanice biti postavljene, tekuće hlađenje stanica kako bi se smanjila potreba za klimatizacijom te fleksibilno korištenje resursa. Sve to rezultira povećanjem energetske učinkovitosti 5G tehnologije, računajući po osnovnoj podatkovnoj jedinici, do 50 puta veća nego kod 4G tehnologije. Najizazovniji element mobilnih mreža u pogledu potrošnje energije su bazne stanice koje trenutno čine oko 57 posto ukupne potrošnje energije čitave mobilne mreže.  

Tradicionalne (4G i starije) mobilne mreže troše samo oko 15 do 20 posto ukupne potrošnje energije na stvarni prijenos podataka, ostatak se troši zbog gubitka topline u pojačivačima snage, opremi koja neprestano radi iako ne prenosi podatke, rashladnih sustava i baterijskih jedinica. 5G tu donosi značajne uštede, a najdalje u optimizaciji energije je otišao Huawei čija tehnologija smanjuje potrošnju energije u baznoj stanici do 40 posto, i to zahvaljujući isključivanju stanice u razdoblju u kojem ne prima nikakve signale. Na taj se način potrošnja energije svodi samo na aktivno prenošenje i obradu podataka, dok u ostalom razdoblju nema potrošnje energije. 

Huawei procjenjuje da će do 2025. godine biti postavljeno 6,5 milijuna 5G baznih stanica, a širom svijeta bit će 2,8 milijardi 5G korisnika.


03. kolovoza, 2020. | Zagreb

Huawei Share za još jednostavnije povezivanje uređaja 

Prirodne prepreke između hardvera uvelike utječu na iskustvo potrošača kojima je sve više potrebno pametnije povezivanje različitih uređaja koje posjeduju. Huawei je zato ponudio svojim korisnicima napredno rješenje za povezivanje kroz Huawei Share tehnologiju kako bi im se omogućilo da jednostavno povežu sve svoje uređaje, bez obzira jesu li na poslu, kod kuće ili u pokretu.


Huawei Share dijeli datoteke s pametnih telefona, a nudi i inovativne OneHop načine interakcije između mobilnih i drugih pametnih uređaja poput prijenosa datoteka, dijeljenja zvuka, mrežne veze i projekcije ekrana, donoseći prirodnije iskustvo interakcije. Ova tehnologija korisnicima otvara razne mogućnosti. Primjerice, kad za potrebe uređivanja trebaju prenijeti fotografije snimljene telefonom na računalo, jednostavno mogu dodirnuti poleđinom telefona NFC oznaku "Huawei Share" u donjem desnom kutu računala i uređaji će se odmah povezati.

 

Korisnici čiji uređaji vrte EMUI 10.0 ili noviju verziju ovog korisničkog sučelja, mogu također iskusiti inovativnu značajku suradnje na više zaslona temeljenu na Huawei Share tehnologiji. Omogućen je gotovo neprimjetan prijenos datoteka između računala ili tableta i pametnih telefona, a na pametni telefon moguće je spojiti tipkovnicu i miš prijenosnika, koji potom služe kao periferne jedinice, a samo jednim dodirom, poruke se mogu prenijeti na različite uređaje. Dodirivanjem telefona s računalom ili tabletom na računalu će se prikazati njegovo sučelje. Preko njega je moguće otvoriti aplikaciju na telefonu ili mišem povući dokument s telefona na računalo. EMUI 10.1 donosi i mogućnost uređivanja dokumenta na telefonu izravno iz sučelja prikazanog na računalu.


 

Osim tableta i prijenosnika, Huawei je implementirao ovu tehnologiju i na druge uređaje, poput Sound X zvučnika, preko kojeg je moguće reproducirati glazbu samo jednim dodirom telefona s vrhom zvučnika uz One-Tap Audio Sharing funkciju. Za pauziranje glazbe korisnici ne moraju ni izvaditi telefon iz džepa, sve što je potrebno je prekriti vrh zvučnika dlanom. Huawei Share može pomoći i pri dijeljenju lozinki za spajanje na Wi-Fi mrežu kako ih se ne bi iznova moralo ponavljati. Dodirom telefona na NFC područje u donjem desnom kutu Huawei rutera, moguće je jednostavno se priključiti na Wi-Fi mrežu. Zahvaljujući One-Tap Screen Projection funkciji, moguće je projicirati zaslon pametnog telefona na TV samo jednim dodirom s daljinskim upravljačem i uživati u prednostima koje donosi veći zaslon s oštrijim prikazom. Korisnici u Hrvatskoj odnedavno imaju priliku iskoristiti mogućnosti Huawei Share tehnologije uz MateBook prijenosnike koji su dostupni na tržištu. Riječ je o vrhunskim laptopima koji implementiraju razne napredne tehnologije, a u ponudi su četiri modela kako bi svaki korisnik pronašao idealan uređaj za svoje potrebe.03. kolovoza, 2020. | Zagreb

Hrvatski Telekom realizirao je projekt besplatnog WiFi interneta u gradu Sisku i općinama Posedarje i Ražanac 

  • Gradovi i općine u sklopu inicijative WiFi4EU mogu dobiti vaučer u iznosu od 15.000 eura za osiguravanje besplatnog interneta na javnim lokacijama
  • Grad Sisak te općine Posedarje i Ražanac za realizaciju projekta odabrale su Hrvatski Telekom kao pouzdanog tehnološkog partnera
  • HT omogućavanjem pristupa kvalitetnom internetu u urbanim i ruralnim područjima, kroz ulaganja u razvoj optičke infrastrukture i s implementacijom WiFi pristupnih točaka i mobilne mreže aktivno radi na digitalizaciji Hrvatske 

Hrvatski Telekom je omogućio građanima Siska i mještanima općina Ražanac i Posedarje besplatan internet na područjima javnog okupljanja. Oni su dio gradova i općina kojima je u sklopu inicijative WiFi4EU dodijeljen vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega su odabrali Hrvatski Telekom kao najboljeg izvođača koji će tehnološki omogućiti javni besplatni WiFi internet za njihove mještane i građane. U sklopu inicijative WiFi4EU Europska komisija pokreće projekte kojima sufinancira visokokvalitetan besplatan pristup internetu za građane na javnim mjestima poput primjerice  parkova, trgova, javnih zgrada, knjižnica, muzeja.


Na području grada Siska instalirano je 13 WiFi priključnih točaka, koje su uspješno spojene i integrirane s gradskom telekomunikacijskom mrežom i pokrivaju lokacije novouređenog gradskog klizališta Zibel te gradskog bazena Caprag, centralnoga ljetnog okupljališta građana. Projekt je izazvao iznimno pozitivne reakcije građana,  povodom čega je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izjavila: „Naš cilj je olakšati pristup internet uslugama na javnim prostorima i poboljšati digitalnu povezanost na području grada Siska“.

Pristup besplatnom javnom internetu realiziran je početkom ljeta i u poznatim turističkim destinacijama u okolici Zadra. U općini Posedarje početkom lipnja pušten je u rad besplatni WiFi pristup internetu na pet lokacija: plaži Punta, plaži Sveti Duh, gatu (Poratu), zgradi Turističke zajednice Posedarje te parkingu Podvrtline. Pristupne točke postavljene su i u obližnjoj općini Ražanac, gdje se nalazi devet vanjskih i dvije unutarnje pristupne točke te su time pokrivene lokacije zgrade Općine, trga ispred Općine, Narodne knjižnice, Rive te plaža Vlaški kraj, Pisak, Pježavac te Puntica. Zbog za lokalno podneblje specifičnih vremenskih uvjeta, općina Ražanac uložila je i dodatna vlastita sredstva koja će osigurati funkcioniranje mreže tijekom cijele godine. „S ovim projektom pokrili smo najfrekventnija mjesta u naselju Ražanac te smo sigurni da će naši mještani i njihovi gosti biti zadovoljni. Projektni tim Hrvatskog Telekoma je zaista odradio izvrstan posao i sve su naše želje i ambicije u potpunosti ispunjene“, poručio je Nikola Miletić, načelnik Općine Ražanac.

Hrvatski Telekom je najveći privatni investitor u Hrvatskoj, koji godinama kontinuirano ulaže u kvalitetu i razvoj infrastrukture mobilne i fiksne mreže. „Ponosni smo što gradovi i općine prepoznaju upravo nas kao pouzdanog tehnološkog partnera, koji će njihovim građanima omogućiti najbolje iskustvo korištenja javnog i besplatnog interneta. Nastavljamo dalje s digitalizacijom Hrvatske kroz omogućavanje pristupa kvalitetnom internetu čim većem broju građana, a što podrazumijeva ulaganja u razvoj optičke infrastrukture, WiFi pristupnih točaka i mobilne mreže“, izjavio je Nikola Brebrić, menadžer za razvoj ICT poslovnih rješenja Hrvatskog Telekoma.


Proizvedeno je 300. MUVO vozilo

Ponedjeljak, 03 Kolovoz 2020 00:00

03. kolovoza, 2020. | Zagreb

Proizvedeno je 300. MUVO vozilo

Hrvatsko vozilo održava i čisti više od 30 velikih hrvatskih gradova, uključujući atraktivne destinacije na obali, a koriste ga u gotovo cijeloj Europi, Aziji i Australiji 

U tvornici RASCO proizvedeno je 300. MUVO vozilo, multifunkcionalni komunalni nosač priključaka za održavanje urbanih sredina, u potpunosti osmišljen i proizveden u Hrvatskoj. Koliko je MUVO prihvaćen na tržištu govori činjenica da čisti i održava više od 30 velikih hrvatskih gradova, uključujući atraktivne destinacije na obali. MUVO je također prisutan u gotovo cijeloj Europi, Aziji i Australiji.


Ideja o usvajanju proizvodnje malog univerzalnog komunalnog vozila rodila se još 2008. godine, a rezultat je promišljanja dvojice vlasnika i tadašnjih članova uprave Frane Franičevića i Darka Paviše na koji način u budućem periodu osigurati rast prihoda tvrtke. Iako je projekt razvoja MUVO-a krenuo u vrijeme globalne ekonomske krize, direktor RASCO Holdera Darko Paviša kaže da su u tom trenutku i on i Frane Franičević krizu prihvatili kao izazov i za vrijeme njezinog trajanja započeli sa konstrukcijom i proizvodnjom novih tipova strojeva, proširujući proizvodni program, kako bi nakon okončanja krize mogli zauzeti još bolje pozicije na tržištu:

Nismo bili zadovoljni zastupljenošću naših proizvoda u komunalnim poduzećima. Počeli smo proizvoditi strojeve u manjim dimenzijama, tako da se oni mogu ugraditi na male traktore ili mala komunalna vozila kojima se najčešće održavaju središta gradova i općina. Vrlo brzo smo uvidjeli da nam je za ulazak na ovo tržište potreban kompletan paket: i pogonsko vozilo i priključci za održavanje. 2008. godine mala univerzalna komunalna vozila je proizvodilo tek nekoliko proizvođača u Europi, u relativno malim serijama. Prepoznali smo priliku i krenuli u razvoj koncepta, današnjeg MUVO vozila.  

Idejni koncept vozila i projektni zadatak izradio je Frane Franičević, a projekt je trajao četiri godine. Prvi MUVO je predstavljen 2012. godine na sajmu IFAT u Münchenu, i izazvao je veliko zanimanje kupaca i posjetitelja. Serijska proizvodnja je krenula 2013., a većina prvih primjeraka je prodana u Hrvatskoj, kako bi se dobile kvalitetne informacije o ponašanju stroja u realnim uvjetima rada i osigurala efikasna i brza servisna podrška.


 MUVO je objedinio odlične radne performanse, multifunkcionalnost i kvalitetu. Naši kupci u jednom vozilu izmjenom priključaka dobivaju kompaktnu čistilicu, vozilo zimske službe, vozilo za košnju, stroj za zalijevanje bilja i parkova, podiznu platformu i mnogo više. MUVO konstantno prolazi kroz poboljšanja, sukladno komentarima korisnika i potrebama tržišta. Danas, gotovo osam godina nakon početka proizvodnje, stojimo uz bok svjetskim proizvođačima, objasnio je Ivica Ivanic, tehnički direktor u RASCO Holderu.

Vodstvo kompanije odlučilo je 2015. godine MUVO otvoriti prema svijetu uz pomoć strateškog partnerstva s njemačkim proizvođačem zglobnih komunalnih vozila Max Holder. Projekt MUVO je izdvojen u posebnu tvrtku RASCO Holder koja je 50% u vlasništvu RASCO-a, a 50% u vlasništvu Max Holdera. Ovako veliki iskorak osigurao je ulazak MUVO-a na svjetsko tržište i odigrao veliku ulogu u impresivnoj brojci od 300 prodanih vozila.

Ostvarili smo cilj koji smo željeli: ušli smo segment komunalnog održavanja u gradovima i manjim jedinicama lokalne samouprave i vrlo brzo ustanovili da ima još prostora za proširenje ponude prema ovoj grupi klijenata. Zato smo ubrzo nakon uspješnog plasmana MUVO vozila počeli raditi na novoj platformi za komunalno tržište: kompaktnoj čistilici LYNX, zaključuje Darko Paviša.


Vozila MUVO i LYNX su dobitnici Zlatne kune za inovaciju, čime se RASCO upisao u povijest kao jedina hrvatska tvrtka koja je dva puta dobila tu nagradu. Gotovo 10 godina nakon plasmana na tržište, MUVO je malo multifunkcionalno komunalno vozilo s prepoznatljivom kvalitetom, koje je objedinilo sve ključne osobine RASCO proizvoda: učinkovitost, dugotrajnost, sigurnost i jednostavnost.


31. srpnja, 2020. | Zagreb

Priznanje Izvrsnost u izazovima – dodatna potvrda kvalitetne brige Poslovne inteligencije o svojim zaposlenicima 

Poslovna inteligencija dobila je još jednu potvrdu za kvalitetno upravljanje ljudskim potencijalima u vidu priznanja Izvrsnost u izazovima koje joj je dodijelila tvrtka SELECTIO. Tvrtka je prošla kroz nezavisnu evaluaciju svojih HR praksi. Područja koja su se u procesu procjenjivala su agilnost i prilagodljivost, način organizacije rada i komunikacije sa zaposlenicima tijekom krize, kao i inicijative pokrenute s ciljem osiguranja fizičkog zdravlja, sigurnosti i dobrobiti zaposlenika te tehnološka spremnost kompanije za nove načine rada.


S obzirom na to da je Poslovna inteligencija kompanija s dvadesetogodišnjim iskustvom, to im je pomoglo da se iznimno brzo prilagode “COVID poslovanju”.  

Novi model rada

Primarni cilj bio je održati fokus na strategiji kompanije, kontinuitetu poslovanja i sigurnosti, dobrobiti te psihičkom i fizičkom zdravlju zaposlenika. Stoga su još prije lockdowna i 100% rada od kuće usvojili i proveli konkretne mjere. Fokus zaposlenika usmjerili su na pojačane zdravstveno-higijenske navike, minimizaciju i ukidanje službenih putovanja te dodatne upute koje su i prije lock-downa bile dostupne svim zaposlenima. 

Izrazito velik naglasak stavljen je na sustavnu, pravovremenu, kontinuiranu i iskrenu komunikaciju, unaprijed je predviđena i osigurana sva oprema i infrastruktura koja je potrebna za komforan i siguran rad od kuće. 

Anita Cvetić Oreščanin ističe kako su puno uložili u stvaranje kvalitetnog okruženja u kojem management čak i kroz udaljeni pristup svojim zaposlenima može na adekvatan način pomoći u snalaženju u novonastalim uvjetima i pri tome im biti prava podrška.

Provodili smo redovne virtualne sastanke odjela i timova, osigurali tjednu virtualnu kavu s Upravom na kojoj svi koji žele mogu sudjelovati i postavljati pitanja o bilo kojem aspektu našeg poslovanja. Naši članovi Uprave kao i management su u svakom trenutku osigurali da naše kolegice i kolege imaju punu informaciju o svim daljnjim koracima  u radu Poslovne inteligencije.“ 

Feedback zaposlenika kao razvojni alat 

Kako bi bili sigurni da su svima osigurani optimalni uvjeti za rad u Poslovnoj inteligenciji proveli su anketu o zadovoljstvu zaposlenika radom od kuće te su time dobili povratnu informaciju koja im je pomogla da dodatno unaprijede iskustvo rada na daljinu.  Anketa je provedena nekoliko dana nakon potresa te Nataša Margetić Lukić ističe kako im je izuzetno važna informacija bila kako se tko osjeća. 

„Budući da je 20% zaposlenika izjavilo da osjeća strah i nelagodu, kroz Newsletter smo svim zaposlenicima poslali konkretne psihološke savjete kako se nositi sa strahom, stresom, anksioznošću i tjeskobom te kako razgovarati s prijateljima / kolegama koji se tako osjećaju.

Mindfulness radionice, koje smo do tada imali jednom tjedno u uredu, počeli smo održavati online dva puta tjedno. Organizirali smo i „Online kavu sa psihologinjom“ te omogućili svim našim zaposlenicima i njihovim obiteljima besplatno psihološko savjetovanje. Našim roditeljima pomogli smo s konkretnim savjetima kako balansirati rad od kuće i činjenicu da se u isto vrijeme brinu za djecu.“

 

Virtualna afterwork druženja i aktivnosti

Kako zaposlenici Poslovne inteligencije svoje slobodno vrijeme inače provode u game roomu, na afterwork druženjima ili sportskim aktivnostima, Nataša Margetić Lukić dodaje kako im je bilo bitno da se te aktivnosti presele u virtualni svijet.

Za djelatnike koji su dio su našeg PI running tima osigurali smo kotizacije za sve utrke na kojima su sudjelovali. Ponosni smo njihovim odličnim plasmanima na utrkama, posebno na 16. i 31. mjesto u utrci „Wings for life“.  Organizirali smo i nekoliko virtualnih PI PUB kvizova te smo u online svijetu nastavili s internim edukacijama i radionicama za naše zaposlenike. U kombinaciji online rada i rada iz ureda, održana je i sedma  BIRD Internship akademija za čak 18 polaznika završnih godina fakulteta. Veći dio njih nedavno su postali stalni članovi našeg PI tima.„ 

Povratak u ured 

S postupnim povratkom u ured uspostavili su redoviti nadzor zdravlja zaposlenika i vanjskih suradnika usklađenim sa smjernicama i odlukama Stožera Civile zašite. Cijela ova situacija dovela je do dodatnih fleksibilnih radnih aranžmana u Poslovnoj inteligenciji koji su se kroz ovaj period pokazali vrlo korisnima i za zaposlenike i za tvrtku.  „Rad od kuće jedan je od fleksibilnih radnih angažmana koje smo i prije koristili te smo s našim inozemnim klijentima navikli raditi udaljenim pristupom, također smo kroz feedback zaposlenika dobili povratno informaciju o većoj produktivnosti prilikom rada od kuće. To je razlog zbog kojeg i u budućnosti vidimo puno benefita koje nam donosi kombinacija kućnog i uredskog rada. Izuzetno smo ponosni na naše zaposlenike koji su bili ključan faktor u prethodnih nekoliko mjeseci te su pokazali veliku predanost i doprinos tome da  Poslovna inteligencija nesmetano posluje i ostvaruje svoje poslovne ciljeve.“ - dodaje Anita Cvetić Oreščanin.


 


31. srpnja, 2020. | Vodnjan

Huawei: Telekomi imaju ulogu u pomoći oporavku gospodarstva 

Telekom industrija može maksimalno osloboditi potencijal svojih mreža i potaknuti oporavak gospodarstva, a ključ je u fokusu na četiri područja u dijelu izgradnje mrežne infrastrukture i poslovnog razvoja, naglasio je izvršni direktor Huaweija i predsjednik Carriera BG, Ryan Ding u svom govoru na Huaweijevom globalnom Better World summitu koji se održava danas i kojeg prate sudionici iz preko 80 zemalja diljem svijeta.


„Telekomi bi trebali maksimalno iskoristiti svoje mreže i brzo proširiti kapacitete pomoću softvera ili putem zamjene mobilnih stanica. Uz to, pozornost treba posvetiti korisničkom iskustvu i izgradnji najbolje 5G mreže za korisnike jer najbolje mrežno iskustvo posljedično donosi i najveći komercijalni uspjeh“, izjavio je Ding.  

Četiri područja na koje bi telekom operatori trebali staviti fokus: 

  • Maksimalno korištenje već postojećih mreža. Telekomi bi trebali maksimalno iskoristiti postojeći kapacitet mreža i dodatno ga proširiti nadogradnjom softvera ili zamjenom mobilnih stanica. To će im pomoći u bržoj reakciji na skokove u prometu da reagiraju na veliki promet podataka tijekom pandemije i troškovnoj optimizaciji. 
  • Fokus na korisničko iskustvo i izgradnju najbolje 5G mreže. Najbolje korisničko iskustvo donosi najveći komercijalni uspjeh. Huawei će i dalje pomagati telekomima u pružanju najboljeg mogućeg korisničkog iskustva i u brzoj komercijalizaciji 5G mrežnog potencijala. 
  • Ubrzanje komercijalizacije 5G-a u segmentu poslovnih korisnika stvarajući koristi za što veći broj industrija. 5G ulazi u novu razvojnu fazu, a B2B tržište ključno je za komercijalni uspjeh telekoma. Oni moraju odabrati prave industrije i fokusirati se na razvoj 5G kapaciteta i rješenja za te industrije. Također, ključno je poduprijeti jedinstvene industrijske standarde kako bi se ubrzalo usvajanje 5G rješenja. 
  • Izgradnja mreža orijentiranih na budućnost. Telekomunikacijska industrija mora kontinuirano razmišljati o tome kako se njihove mreže mogu prilagoditi stalno promjenjivim potrebama pojedinaca, kućanstava i kompanija, kao i na koji način dodatno podržati razvoj digitalne ekonomije. Huawei će nastaviti pomagati telekomima diljem svijeta u izgradnji ciljanih mreža usmjerenih na budućnost kako bi podržali njihov kontinuirani uspjeh. 

Ding je u svom govoru ponovio da će, kao i uvijek do sada, Huawei nastaviti pomagati telekomima u izgradnji mreža budućnosti, pružat će najbolje moguće korisničko iskustvo te će pomoći u postizanju kontinuiranog uspjeha telekomunikacijske industrije. 

Više informacija o Better World summitu moguće je pronaći ovdje.


30. srpnja, 2020. | Vodnjan

Infobip uspješno zaključio prvo vanjsko financiranje s društvom One Equity Partners 

Značajno investicijsko ulaganje s ciljem ostvarivanja snažnije prisutnosti i izvršavanja strateških akvizicija u Sjevernoj Americi 

Ovih dana se puno piše i priča o tvrtki Infobip. Vjerujemo da sada više i nema nikoga u Hrvatskoj tko nije čuo za tvrtku. Uz sjajne poslovne rezultate treba istaknuti kako iza toga stoji uporan, marljiv i vrijedan rad, što je i rezultiralo sjajnim projektima, te sada sasvim zasluženo i sjajnim rezultatima. Infobip, vodeća IT kompanija u Hrvatskoj i regiji, i društvo za kapitalna ulaganja One Equity Partners (OEP), potpisali su ugovor o značajnom strateškom ulaganju. Ovo je prvo vanjsko financijsko ulaganje u vodnjansku IT tvrtku. Iznosi više od 200 milijuna dolara, čime je potvrđena vrijednost kompanije na razini jednoroga. To je ujedno i najveće europsko softversko ulaganje serije A financiranja u posljednjih nekoliko godina. Infobip u OEP-u dobiva iskusnog strateškog partnera koji će kompaniji pomoći izgraditi prisutnost na tržištu Sjeverne Amerike i ubrzati rast tvrtke kroz strateške akvizicije.


„OEP ima bogato iskustvo u poticanju transformacijskog rasta kod tvrtki u koje investira. Uzbuđeni smo što ćemo surađivati s ovim jedinstvenim timom u vremenima kada se Infobip snažno širi.“, izjavio je Silvio Kutić, izvršni direktor Infobipa. „Uvjereni smo da konverzacijska korisnička sučelja transformiraju način naše interakcije s digitalnim uslugama i ona će zauvijek promijeniti načine naše interakcije sa svijetom koji nas okružuje. Idemo prema novoj eri koju nazivamo 'interakcija 4.0.' u kojoj surfanje internetskim stranicama ili skidanje mobilnih aplikacija zamjenjujemo konverzacijskom interakcijom kao temeljem komunikacije. Infobip planira biti predvodnik ove ere, a investicija OEP-a pomoći će nam u dostizanju tog cilja.“

 

OEP ima dugu i uspješnu povijest ostvarivanja partnerstava s osnivačima i dioničarima tvrtki najviše kvalitete, najbrže rastućim globalnim telekomima te softverskim tvrtkama. Upravo kroz takva partnerstva je OEP uspješno primjenjivao svoje iskustvo i ekspertizu putem omogućavanja transformacijskih akvizicija i daljnjih ulaganja u organski rast, što kompanijama značajno dodatno proširuje tehnološke mogućnosti, geografski doseg i tržišni udio.  

„U OEP-u smo uzbuđeni sklopljenim partnerstvom s Infobipovim suosnivačima, Silvijem Kutićem, Robertom Kutićem i Izabelom Jelenićem. Zajedno dijelimo viziju kojom ćemo dodatno potaknuti Infobipov rast uoči IPO-a, kako na globalnoj razini, tako i na sjeverno-američkom tržištu provedbom niza identificiranih strateških akvizicija“, poručio je Chip Schorr, Senior Managing Director, OEP. „Duboko smo impresionirani Infobipovim timom koji je izgradio vrhunsku, SaaS-enabled komunikacijsku platformu kojom omogućuju vodećim globalnim kompanijama bogatije korisničke interakcije, dok partnerskim telekom operatorima optimiziraju performanse.“  

Citi, Morrison & Foerster i EY savjetovali su Infobip, dok su Latham & Watkins i KPMG savjetovali OEP. Infobip je ove godine četvrti put zaredom proglašen najboljim pružateljem A2P SMS usluga na svijetu, prema godišnjem ROCCO izvještaju. Tvrtka je prošle godine ostvarila prihod 602 milijuna eura, a u proteklih je 10 godina zabilježila prosječni godišnji rast od 48 posto. Osnovan prije 14 godina, Infobip je izrastao u vodeću globalnu komunikacijsku platformu u oblaku (CPaaS), a ove je godine predstavio svoj model softvera kao usluge (SaaS) s ciljem stvaranja vrhunske interakcije poslovnih subjekata s krajnjim korisnicima. Tvrtka surađuje i u partnerstvu je s velikim brojem telekom operatora, nedavno je potvrđena kao pouzdani partner udruženja GSMA za „Identity Revenue“ inicijativu, omogućavajući tako rast prihoda telekom operatorima korištenjem tehnologije digitalnog identiteta.


29. srpnja, 2020. | Zagreb

Rastuća popularnost Huaweijevih mobilnih servisa 

Huaweijeve mobilne servise koristi već 700 milijuna ljudi  

 

Huawei je izvijestio o najnovijem uspjehu svog HMS (Huawei Mobile Services) ekosustava koji je dosegnuo 700 milijuna korisnika širom svijeta, što je rast od 32 % u usporedbi s prošlom godinom. Na HMS ekosustav registrirano je i 1,6 milijuna developera, što je 76 % više u odnosu na prošlu godinu, a više od 81 tisuću aplikacija integrira HMS Core mogućnosti.


Huawei već više od 30 godina usko surađuje s partnerima kako bi pružio bolju digitalnu povezanost korisnicima i zajednicama širom svijeta. U kompaniji vjeruju kako u svijetu u kojem su digitalne tehnologije sve važnije nitko ne bi smio zaostajati, a u suradnji s developerima širom svijeta rade na pružanju boljeg i pametnijeg iskustva za korisnike. Huawei je već ranije najavio Shining Star program vrijedan milijardu dolara kako bi potaknuo suradnju s developerima širom svijeta, što je rezultiralo razvojem više od 10.000 inovativnih aplikacija.

 

„AppGallery, Huaweijeva službena platforma za distribuciju aplikacija, pokriva više od 170 zemalja i regija. S ovakvom dostupnošću, nadamo se da ćemo podijeliti svoje digitalne inovacije sa svijetom. Želimo da svaka inovativna aplikacija koju su razvili naši globalni partneri dosegne svih 700 milijuna korisnika Huawei uređaja“, istaknuo je Zhang Ping'an, predsjednik Consumer Cloud Service odjela u Huawei CBG-u. Također, globalne HMS aplikacije kao što su Huawei Video, Huawei Music i Huawei Reader nude visokokvalitetne usluge i sadržaje potrošačima u više zemalja i regija. Huawei korisnicima donosi pametnije i prikladnije digitalno životno iskustvo sa svojim inovativnim uslugama kao što je Quick App, nova vrsta aplikacija bez instalacije, čime se korisnicima pruža iskustvo korištenja uz jedan dodir i bez zauzimanja puno memorijskog prostora. Huawei je pokrenuo i Ability servise koji rade na osnovi Huawei AI tehnologije, uključujući Content Ability, Card Ability i App Ability, koji omogućuju da se kvalitetne usluge učinkovito distribuiraju korisnicima širom svijeta.

 

Osim AppGallery trgovine, Huawei svojim korisnicima odnedavno nudi i widget za pretraživanje Find Apps temeljen na Petal Search pretraživaču zahvaljujući kojem će vlasnici HMS uređaja lako pronaći aplikacije, sadržaje i vijesti koje žele. Huawei je na razvoju novog alata za pretraživanje radio u suradnji sa svjetskim i europskim liderima na ovom području kako bi korisnicima otvorio pristup milijunima aplikacija, omogućujući im da lako pretražuju sve što im je potrebno izravno s početnog zaslona svog uređaja. Pored vijesti, slika i zabave, ovaj alat za pretraživanje prikazuje i aplikacije iz više izvora, koje je sada još jednostavnije preuzeti i instalirati na HMS uređaje. Kako bi pomogao globalnim partnerima i developerima inovacija, Huawei otvara „Chipset-Device-Cloud“ mogućnosti putem HMS Core-a, pružajući im pristup Huaweijevom kompletu za strojno učenje, HiAI, AR Engine i brojne druge mogućnosti. HMS Core 5.0, koji je sada dostupan na globalnoj razini, dodatno će otvoriti Huaweijeve softverske i hardverske mogućnosti kako bi poboljšali iskustva korisnika širom svijeta. Huawei nudi i potporu za razvoj raznih aplikacija na jednom mjestu pomoću AppGallery Connect-a na više od 67 područja, nudeći pomoć developerima inovacija za obavljanje učinkovitih operacija.

 

Huawei je za svoj Mobile Services osnovao šest regionalnih centara širom svijeta, nudeći usluge na globalnoj razini kroz DIGIX laboratorij, Huawei Developers, Huawei Developer Day i mnoge druge projekte.


29. srpnja, 2020. | Zagreb

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj 

U planovima su novosti prema kojima će Bolt dodatno proširiti

raspon usluga koje nudi u Hrvatskoj

 

Poziciju novog direktora Bolta u Hrvatskoj, vodeće europske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, preuzeo je Tomislav Lukačević. Svoju karijeru u Boltu započeo je na poziciji specijalista za operativne poslove 2018. godine, odmah na samom početku kada je tvrtka tek ulazila na tržište i bila poznata pod tadašnjim imenom Taxify.


Pokrenuo je poslovanje u Hrvatskoj s još dvoje specijalista, a nakon vrlo kratko vremenskog perioda promoviran je na poziciju menadžera za operativne poslove. A danas će na novoj poziciji upravljati cjelokupnim poslovanjem vožnji na zahtjev i koordinirati aktivnosti sa središnjicom u Estoniji. Tomislav Lukačević je u poslovni svijet ušao već u studentskim danima kada je počeo raditi u izdavačkoj industriji gdje je bio zadužen za upravljanje logistikom i vođenje timova. Prvo poslovno iskustvo u segmentu transporta bilo mu je u odjelu za obradu podataka, nakon kojega je, zahvaljujući kontinuiranom trudu, stečenom znanju i iskustvu, redovito napredovao te pomogao u širenju usluge na cijelu Hrvatsku.

 

Njegova motivacija za širenje usluge Bolta u Hrvatskoj još uvijek je tu te je u planu širenje popisa gradova u kojima će platforma biti dostupna. „Bolt je ustrajan u svojoj misiji i u skladu s njom želja nam je osigurati jednostavniji, pouzdaniji i brži urbani prijevoz u svim gradovima u kojima za to postoji interes u nadolazećoj 2021. godini“, potvrdio je Tomislav Lukačević.  

Osim toga, već su u planovima novosti za tržište prema kojima će Bolt dodatno proširiti raspon usluga koje nudi u Hrvatskoj. „Iznimno smo ponosni što smo uspjeli rasti na globalnoj razini bez obzira na situaciju uzrokovanu koronavirusom tijekom koje je potražnja vožnji na zahtjev, što je ujedno i naša glavna usluga, bila smanjena zbog restrikcija. Sada razmišljamo o pokretanju usluga kratkoročnog najma e-skutera, mopeda, e-bicikala te uvođenju usluga dostave od poslovnih do privatnih korisnika. A kada su u pitanju vožnje na zahtjev, naš cilj je uvijek isti - nastaviti pružati najbolju moguću uslugu korisnicima te pružiti mogućnost vozačima partnerima da ostvaruju dobre prihode“, zaključio je Tomislav Lukačević.


Stranica 1 od 78

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Mobis

mobis

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja